MORH: Rončević i sindikati o spornim odlukama o uvećanju plaće

MORH: Rončević i sindikati o spornim odlukama o uvećanju plaće

Roncevic110405_svi

(SDLSN, 12. travnja) Jučer poslijepodne, 20-tak dana od donošenja odluka o uvećanju plaće službenicima i namještenicima u MORH i OSRH kojima im je, zbog uvjeta rada, ministar obrane Berislav Rončević priznao 4% dodatka, održan je susret između sindikata koji djeluju u Ministarstvu obrane i ministra Rončevića sa suradnicima.

Protokol Ministarstva obrane odredio je Plavi salon za mjesto sastanka, a njegove sudionike na stolu su dočekali natpisi s vlastitim imenima koji su valjda trebali pokazati razinu uvažavanja socijalnih partnera u Ministarstvu obrane i njihov status VIP gostiju.

Otvarajući sastanak ministar Rončević najavio ga je kao prvi u nizu jednomjesećnih zajedničkih okupljanja na najvišoj razini.

Roncevic110405_poslodavci

Rončević se zatim i usmeno zahvalio sindikatima na prijedlozima u postupku donošenja odluka o uvećanju plaće. Podsjetio je da je već u početnim kontaktima zatražio aktivno sudjelovanje sindikata, ali i odgovornost da predložena radna mjesta doista budu ta na kojima su ljudi izloženi uvjetima opasnim po zdravlje.

Ponovio je svoju više puta naglašavanu tezu kako se politika plaća ne rješava kroz dodatke na uvjete rada, te da pogrešno vrednovana radna mjesta treba rješavati kroz uredbu o koeficijentima, o čemu je on i više nego spreman razgovarati.

Dodatak temeljem odluke ministra smatram neprimjerenim rješenjem“, rekao je Rončević i dodao kako se odlučio za ona radna mjesta koja je bilo moguće obuhvatiti s obzirom na financijski limit ovogodišnjeg proračuna ministarstva od 10-tak milijuna kuna za te namjene, kao i da su postotci uvećanja utvrđeni temeljem analize stanja i mogućnosti ministarstva.

Sagledali smo kretanje na tržištu radne snage, pogledali prijedloge sindikata i donio sam odluku“, zaključio je ministar Rončević.

Ministar obrane osvrnuo se i na reakcije sindikata povodom donošenja odluka naglasivši da one nisu donijete kao čin izrugivanja službenicima, već zato da se stvari konačno pomaknu s mjesta, zamjerivši sindikatima i pritisak koji je na njega vršen preko Ureda Predsjednika, što smatra potpuno neprimjerenim.

Zahvaljujući na činjenici da je napokon došlo do sastanka s predstavnicima sindikata, predsjednik SDLSN Ivica Ihas izjavio je kako je cijeli posao oko donošenja odluka mogao biti bolje odrađen da je do njega došlo ranije, te da su u Ministarstvu obrane iskoristili podršku sindikata za donošenje odluka kojima bi se službenicima i namještenicima priznao viši iznos dodatka.

Plave zavjese u pozadini zaslužne su što "Plavi salon" nosi takvo ime
Plave zavjese u pozadini zaslužne su što “Plavi salon” nosi takvo ime

Sindikat je nezadovoljan i postotkom i obuhvatom radnih mjesta na kojima su priznati dodatci na uvjete rada“, rekao je Ihas dodavši: “očekivali smo veće dodatke, a sada možemo konstatirati da nije bilo dovoljno dobre volje ni snage da se za ljude u MORH i OSRH od Vlade zatraže sredstva“.[symple_box color=”white” fade_in=”false” float=”right” text_align=”left” width=”35%”]
IZDVOJENO

Ministar Rončević izrazio je uvjerenje da pitanje dodataka službenika u sustavu obrane treba rješavati unutar dodataka koji vrijede za sve zaposlene u državnim službama, dodavši kako bi socijalni partneri trebali zajednički tražiti takvo rješenje. Rončević se pri tomu pozvao i na zahtjeve međunarodnih institucija.

Ovo samo pokazuje koliko je neujednačena politika Vlade glede izjednačavanja statusa pojedinih državnih službi.

Izmjenama Zakona o Poreznoj upravi otvorena je mogućnost izrade posebnog sustava koeficijenata i dodataka za poreznike. Bivši ministar zdravstva Hebrang status liječnika rješavao je potpisivanjem strukovnog kolektivnog ugovora, a ministar Rončević sada predlaže jedinstvenu uredbu o dodacima za sve.

Tko je ovdje lud i ima li u postupcima Vlade uopće kakve dosljednosti?
[/symple_box]Ihas je podsjetio da je ministar Hebrang za zaposlene u zdravstvu uspio od Vlade dobiti sredstva za 5-50% dodataka na uvjete rada, s time da je dodatak priznat svima, bez obzira rade li ili ne na poslovima s posebnim uvjetima.

Nakon svega, sindikatima sada preostaje da sami pokušaju kroz sustav koeficijenata i dodataka na uvjete rada u državnim službama izboriti uvećanje plaće, premda smo kroz zajednički nastup svih socijalnih partnera u Ministarstvu obrane mogli tražiti dodatna sredstva od Vlade, zaključio je Ihas i predložio pripremu revizije odluka do idućeg mjesećnog sastanka sindikata i Rončevića.

Predsjednik Sindikata vojnih službenika i namještenika Rade Delić podsjetio je Rončevića kako je uparvo on poništio odluke o dodacima koji su iznosili 80 milijuna kuna godišnje, zbog toga što nije mogao prihvatiti linearno povećanje. Nakon toga sindikati su dostavili prijedlog težak 40 milijuna kuna kojim su radna mjesta u sustavu obuhvaćena različitim postotcima uvećanja, da bi zatim samo ministarstvo iznijelo prijedlog težak 17 milijuna kuna, koji se danas sveo na manje od 10 milijuna.

Pitanje nedostatka sredstava trebalo je riješiti njihovim planiranjem u proračunu ministarstva, budući da se radilo o zakonskoj obvezi, rekao je Delić.

Predstavnik Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu Marijan Luketić istaknuo je kako sada barem treba pokušati da se u odluke uvrste ispuštena radna mjesta s posebnim uvjetima, pa makar i uz ovako mali postotak uvećanja.

Nakon ove za sindikate najznačajnije teme razgovarano je o zaštitnoj opremi i organizaciji službe zaštite na tradu na razini Ministarstva obrane, te izdvajanju službe za gospodarenje imovinom iz sustava obrane.