MORH: Rončević sa sindikatima o Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga

MORH: Rončević sa sindikatima o Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga

Roncevic260506_svi

(SDLSN, 26. svibnja) Ministar obrane Berislav Rončević na današnjem sastanku s predstavnicima sindikata koji djeluju u Ministarstvu obrane upoznao je socijalne partnere s osnovnim smjernicama prijedloga Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga.

Roncevic260506_PokazPomoćnik ministra za obrambenu politiku Igor Pokaz predstavio je plan kao proces tranzicije Oružanih snaga do zacrtane strukture od 16.000 djelatnih vojnih osoba, 6.000 pripadnika ugovorne pričuve i 2.000 dragovoljnih ročnika, koje bi opsluživalo 1.600 civila u sastavu logistike i 500-600 državnih službenika i namještenika u upravnom aparatu MORH-a.

U takvom sustavu vojnička profesija nastojat će se učiniti dodatno atraktivnom predviđenim rastom plaće od 3% iznad inflacije u idućih deset godina i drugim beneficijama.

Pored modernizacije naoružanja ulagat će se i u infrastrukturu, pa će tako uskoro biti predstavljen model unificiranog objekta za smještaj vojnika.

Daljnji razvoj OSRH pratit će već započeto dislociranje postrojbi iz velikih gradova na lokaciju Gašinci, Slunj i oko Knina.

Roncevic260506_BaricGeneral Slavko Barić podsjetio je da je plan smjer kretanja, a ne događaj, koji će nakon usvajanja u Hrvatskom saboru postati zadaća obrambenog sustava.

Za službenike i namještenike u sustavu predviđeno je da se sve što nije vojna zadaća obavlja kroz angažiranje vanjskih pružatelja usluga tj. “outsourcing”.

To znači, istaknuo je Barić, da potporu obrambenom sustavu neće činiti samo 1.600 civila uposlenih u Oružanim snagama, već i brojni zaposlenici angažirani ugovorima s vanjskim pružateljima usluga.

Planom se predviđa i angažiranje civila u međunarodnim operacijama kroz potpisivanje posebnih ugovora, kao i ugovornu pričuvu.

Ministar Rončević je posebno naglasio kako prvom fazom smanjenja upravnog aparata nisu obuhvaćene uprave i uredi za obranu, koji će na red doći u periodu od oko tri godine, odnosno nakon izvršenja zadaća iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja, odnosno oko uspostave Fonda hrvatskih branitelja.

Po omogućavanju ostvarivanja prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja uprave i uredi za obranu bit će suočeni sa smanjenjem opsega posla i njihovi zaposlenici već bi danas trebali početi razmišljati o svojoj profesionalnoj budućnosti, rekao je Rončević.

Rončević je govorio i o “zamrzavanju” vojnog roka, djelomice i kao odgovoru na izbjegavanje služenja vojnog roka primjenom instituta prigovora savjesti i pojave da civilni ročnici ugrožavaju nečija radna mjesta, kako je SDLSN u svojoj podršci na vijest o zamrzavanju vojnog roka ispravno primijetio.

Na kraju, ministar Rončević čestitao je svim državnim službenicima i namještenicima u MORH-u Dan Oružanih snaga, “kao sustava koji smo zajedno gradili i na koji možemo biti ponosni“.

Roncevic260506_Ihas

Uzvračajući čestitke sindikalna strana upozorila je na neprimjereno niske dodatke na posebne uvjete rada koji u MORH-u iznose svega 4% dodatka na plaću i njima je obuhvaćen srazmjerno mali broj službenika i namještenika, za razliku od javnih službi u kojima je startni dodatak za osobe koje uopće ne rade na poslovima s posebnim uvjetima 5% i zatražila je njihovu reviziju, kao i nastavak suradnje na socijalno odgovornom zbrinjavanju viška službenika.

Pročitajte još…