MORH se smanjuje za još 2000 ljudi

MORH se smanjuje za još 2000 ljudi

Prema planu izdvajanja za 2006., iz obrambenog će sustava izaći 3100, a prema planu prijema ući novih 1100 profesio-nalnih vojnika, časnika i službenika

Vjesnik_logo_noviMinistarstvo obrane i Oružane snage smanjit će se do kraja ove godine za još 2000 zaposlenih. Bit će to, međutim, posljednje izdvajanje vojnog i civilnog osoblja u toliko velikom nerazmjeru između onih koji izlaze u odnosu na one koji tek ulaze u sustav. Tranzicija će se nastaviti i nakon 2006., ali ta će neujednačenost iz godine u godinu biti sve manja. “Već dogodine nećemo imati ekstremno smanjenje ukupne veličine MORH-a i Oružanih snaga. Tada će broj onih koje budemo izdvojili biti približno jednak broju osoba koji će tek ući u sustav”, potvrdili su Vjesniku pomoćnik obrambenog ministra za ljudske resurse Željko Goršić i Nenad Smolčec, načelnik Personalne službe.
Vjesnik250306U Ministarstvu doznajemo što piše u najnovijim godišnjim planovima izdvajanja i prijema osoblja za ovu godinu, dokumentima koji su nedavno dobili potvrdu hrvatske vlade. Prema Godišnjem planu izdvajanja za 2006., iz obrambenog će sustava do kraja godine izaći ukupno 3100, a prema planu prijema ući novih 1100 profesionalnih vojnika, časnika i službenika.”Nema tu ništa tajnovito. Riječ je o dobro poznatoj politici personalnog upravljanja. Pred nama je njezin treći godišnji ciklus i Vladinom verifikacijom počinje provedba”, objašnjava Rončevićev pomoćnik za ljudske resurse. Prema njegovim riječima, Plan prijema osoblja za ovu godinu predviđa prijem 875 profesionalnih vojnika i 185 budućih časnika. Zaposlit će se, najavljuje Rončevićev pomoćnik, i 40 službenika s visokom stručnom spremom.
Prvi put će broj izdvojenih službenika i namještenika biti veći od broja izdvojenih djelatnih vojnih osoba. “Izaći će 1877 djelatnih vojnih osoba, a primamo novih 1060. Po tome se vidi da su Oružane snage danas vrlo blizu željene veličine i da ove godine primjetnije smanjujemo broj službenika. Naš je plan izdvojiti ukupno 1223 službenika i namještenika, ali ne smije se zaboraviti da su u tom broju i oni koji izlaze kroz organizacijska izdvajanja Službe za gospodarenje nekretninama i Zrakoplovno-tehničkog zavoda”, podsjeća Goršić.
“Nitko od tih ljudi neće izgubiti posao. Riječ je o prijelazu u novu organizaciju u kojoj će im biti ponuđeni najmanje isti uvjeti kakve su imali u MORH-u. Njihovo izdvajanje neće biti opterećenje za proračun, a ugovori o radu koji im budu ponuđeni bit će najmanje na razini onih koje su imali u Ministarstvu”, objašnjava Smolčec.
Kako će se za drugu karijeru pripremiti bivše djelatne vojne osobe, u MORH-u je već sve isplanirano do najsitnijeg detalja. Utvrđeni su precizni kriteriji provedbe Plana izdvajanja, a prema njima iz sustava ponajprije izlaze osobe koje, u skladu sa zakonom, stječu uvjete za mirovinu. Druga skupina su djelatne vojne osobe koje zdravstvene komisije ocijene nesposobnima za službu, a treća su oni koji ne zadovoljavaju propisane kriterije profesionalnog razvoja.
Prema grubim procjenama, od 2003. do danas, iz sustava ovog ministarstva izašlo je oko 15.000 ljudi, od kojih je 2500 koristilo usluge programa “Spectre”. I ove godine, Ministarstvo je za otpremnine osiguralo dovoljno novca. U obrambenom je proračunu za to predviđeno točno 147 milijuna kuna.

Jedinstveni sustav za upravljanje osobljem
Dugoročni plan razvoja OS-a, nedavno dovršeni dokument u radnoj inačici, po kojem će Hrvatska modernizirati svoju vojsku, obuhvaća i područje uz upravljanje ljudskim resursima. U MORH-u doznajemo da će moderni izgled obrambenog sustava zahtijevati ustrojavanje jednako tako modernog i jedinstvenog središta za vođenje personalne politike. “Novi sustav upravljanja osobljem razvijat će se u četiri programa: programu za prijem osoblja, programu za profesionalni razvoj osoblja, programu potpore te programu tranzicije”, otkrio je Vjesniku Nenad Smolčec, načelnik Personalne službe MORH-a.
Mile Franičević