MORH: Sindikati razgovarali s državnim tajnikom Rabotegom o dodacima na uvjete rada

MORH: Sindikati razgovarali s državnim tajnikom Rabotegom o dodacima na uvjete rada

(SDLSN, 25. siječnja) Sindikati koji djeluju u MORH i OSRH – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sindikat vojnih službenika i namještenika i Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu razgovarali su danas s državnim tajnikom Matom Rabotegom i pomoćnikom ministra obrane Željkom Goršićem o donošenju odluka o uvećanju plaća državnih službenika i namještenika u MORH i OSRH temeljem posebnih uvjeta rada, težine i naravi posla i odgovornosti.

morh_raboteg_dodaci250105

Naime, ministar obrane dužan je po Zakonu o obrani i Zakonu o službi u OSRH donijeti ove podzakonske akte, a radi se o obevzi s kojom se kasni već više od dvije godine.

Državni tajnik Raboteg je konstatirao kako su plaće zaposlenih u sustavu slabe te da ni koeficijenti dugo nisu korigirani, ali i dodao da je MORH-ov prijedlog dodataka s kojim se sindikati nisu složili u ovom trenutku jedino moguće rješenje. Raboteg je naglasio kako je za povećanje koeficijena kojima bi se linearno povećale plaće službenika i namještenika u MORH i OSRH, ali da to nije moguće postići kroz dodatke zbog uvjeta rada.

Predsjednik SDLSN Ivica Ihas zatražio je od odgovornih u Ministarstvu obrane agresivniji nastup glede korištenja mogućnosti povećanja plaća, istaknuvši zaostajanje plaća zaposlenih u državnim službama u odnosu na javne službe te dodao da prijedlogom Ministarstva gotovo uopće nisu obuhvaćeni službnici sa SSS.

Ihas je Rabotega upoznao s činjenicom da sindikati već vrše pritisak na Vladu kako bi se korekcijom koeficijenata spriječilo daljnje zaostajanje plaća državnih službenika.

Ukazavši na primjer Kolektivnog ugovora za zdravstvo kojim je za svih 60.000 zaposlenih djelatnika osigurano povećanje plaće u rasponu od 5 do 50%, Ihas se zapitao kako je moguće da jedan sustav unutar državnog proračuna dobije sredstva za povećanje plaća a drugi ne. “Radi se o masi sredstava od 200 milijuna kuna za liječnike i 200 milijuna kuna za ostale djelatnike u zdravstvu, u odnosu na sramotnih 15 milijuna kuna koje Ministarstvo obrane traži za državne službenike i namještenike u sustavu obrane“, rekao je Ihas.

Dodao je kako Ministarstvo mora biti odrješitije u svojim zahtjevima, te da će u tom smislu uživati punu podršku sindikata koji djeluju u Ministarstvu obrane.

Tajnik SDLSN Siniša Kuhar zapitao se kakva je pozicija ministra obrane u Vladi u odnosu na ministre koji u svojim resorima potpisuju kolektivne ugovore kojima su svi zaposleni obuhvaćeni dodacima na uvjete rada, a da istovremeno to ne može osigurati za zaposlene u svom resoru. Po čemu je 7.500 državnih službenika i namještenika u MORH i OSRH manje vrijedno od 9.500 njihovih kolega u sustavu socijalne skrbi koji temeljem Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi ostvaruju dodatke u rasponu od 3 do 25%, zapitao se Kuhar.

Predsjednik Sindikata vojnih službenika i namještenika Rade Delić upozorio je kako je pitanje odgovornosti ključno kad su u pitanju dodaci na plaće zaposlenih u MORH i OSRH i dodao kako su sindikati bili i više nego strpljivi i kooperativni tijekom posljednje dvije godine, ali njihovo članstvo traži rezultate.

Raboteg je na kraju zaključio kako će ministru Rončeviću predložiti da se prijedlogu sindikata da podrška i od ministarstva financija zatraži da se kroz rebalans proračuna osiguraju dodatna sredstva za dodatke do razine od 40-tak milijuna kuna koliko je težak prijedlog sindikata, ali i upozorio kako se u slučaju negativnog odgovora sredstva ne mogu osigurati kroz unutarnju preraspodjelu u Ministarstvu obrane.