MORH Službenička sirotinja spašava državni proračun

Sindikat: službeničkoj sirotinji u Hrvatskom vojnom učilištu ukinut besplatni objed

gablec2_390

ZAGREB, 3. studenog 2009. (Hina) – Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske pozvao je danas Vladu da preispita razloge ukidanja besplatnog objeda za 190 službenika i namještenika Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) u Zagrebu.

hina_print_logoOd jučer elektroinstalateri, kotlovničari, spremačice, čistačice, krojači, frizerke, radnice u praonicama i glačaonicama rublja, pomoćni radnici, vozači, domari, vodoinstalateri i drugi koji se nalaze u opslužništvu HVU-a više nemaju pravo na topli obrok, i to jedini u cijeloj Hrvatskoj, od svih vojarni i njihovih opslužništava, upozorava sindikat.

Samo na području Zagreba službenici i namještenici raspoređeni na istovrsna radna mjesta imaju pravo na besplatni obrok u vojarnama Croatia, Velika Buna, Tuškanac, Dugo Selo, Pleso i u Remontnom zavodu, bez obzira što rade na jednakim poslovima kao i nesretnici raspoređeni u HVU-u.

HVU_znak200Sada službenicima i namještenicima koji rade u teškim uvjetima kakvi vladaju u praonicama i kotlovnicama ne preostaje ništa drugo osim “gablanja” u kakvom zabitom kutku vešeraja, radionice, kotlovnice ili krojačnice.

Zašto je Vlada, na prijedlog MORH-a i uz prethodnu suglasnost Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Stjepana Mesića, u Sabor uputila zakon kojim se ukida pravo na topli obrok službeničkoj sirotinji u samo jednoj vojarni u Hrvatskoj, dok istovremeno to pravo ostvaruju tisuće zaposlenih u državnim tvrtkama poput HEP-a, Hrvatskih šuma, Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta, Hrvatske pošte, CROATIA osiguranja itd. nije jasno, ali smo sigurni da svi oni imaju veće plaće od civilnog osoblja HVU-a, ističu sindikalci.

Sindikat stoga poziva Vladu da preispita razloge ukidanja besplatnog objeda službenicima i namještenicima u HVU-u, a premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Republike Stjepana Mesića “na jeger i paštetu u kotlovnicu ili vešeraj HVU-a”, kako bi što potpunije sagledali posljedice zakona koji predlažu, kaže se u priopćenju.

MORH Službenička sirotinja spašava državni proračun

gablec_390

Od jučer, umjesto stola u menzi i besplatnog obroka, službenici i namještenici u Hrvatskom vojnom učilištu morat će se ovako snalaziti za gablec

Sindikat poziva Hrvatsku Vladu da preispita razloge ukidanja besplatnog objeda službenicima i namještenicima u Hrvatskom vojnom učilištu, a kako bi predsjednici Vlade i Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga omogućili što potpunije sagledavanje posljedica zakona koje predlažu, poziva ih na jeger i paštetu u kotlovnicu ili vešeraj HVU-a

sdlsn_www220(SDLSN, 3. studenoga 2009.) Državni proračun od ovog mjeseca, počevši s jučerašnjim objedom na Hrvatskom vojnom učilištu, svakoga dana ostvaruje uštede u vrijednosti 190 besplatnih toplih obroka na koje, sukladno Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama RH, službenici i namještenici raspoređeni u Glavni stožer i u Hrvatsko vojno učilište više nemaju pravo.

Tako od jučer elektroinstalateri, kotlovničari, spremačice, čistačice, krojači, frizerke, radnice u praonicama i glačaonicama rublja, pomoćni radnici, vozači, domari, vodoinstalateri i drugi koji se nalaze u opslužništvu Hrvatskog vojnog učilišta za vrijeme dnevne stanke više nemaju što raditi u restoranu HVU “Petar Zrinski”, osim ukoliko svakoga dana ne “iskeširaju” oko 30 kuna za juhu, glavno jelo, salatu i par šnita kruha.
pleter_cistacicaNo, iz plaće od 2.500 do 3.000 kuna izdvojiti oko 600 kuna mjesečno samo za topli obrok, uz obveze po kreditima, krizni porez i troškove preživljavanja, sada je za većinu od službeničke i namješteničke sirotinje nemoguća misija.
Da bi stvar bila apsurdnija, u cijeloj Hrvatskoj od svih vojarni i njihovih opslužništava – Hrvatski sabor je zakonom uredio da pravo na besplatan obrok nemaju samo djelatnici opslužništva Hrvatskog vojnog učilišta.
Samo na području Zagreba službenici i namještenici raspoređeni na istovrsna radna mjesta kao i njihovi kolege u Hrvatskom vojnom učilištu imaju pravo na besplatni obrok u vojarnama Croatia, Velika Buna, Tuškanac, Dugo Selo, Pleso i u Remontnom zavodu, bez obzira što rade na jednakim poslovima kao i nesretnici raspoređeni u HVU.
Ukidanjem prava na topli obrok, odnosno besplatni objed, službenicima i namještenicima koji rade u teškim uvjetima kakvi vladaju u praonicama i kotlovnicama, od čega neki i u turnusima od 12 sati, učinjena je i dodatna nepravda.

pleter_konzum

Za cijenu jednog obroka u restoranu “Petar Zrinski” u Konzumu se može kupiti 10 dkg jegera, 10 dkg poli salame, jetrena pašteta od također 10 dkg, kefir i frtalj kruha – dovoljno za 2-3 gableca i tvrdu stolicu

Naime, pored toga što su odsad upućeni na meni sastavljen od “frtalj” kruha, 10 deka parizera, jegera, riblje konzerve, paštete ili čvaraka (tko ima svoje, oni u trgovini su preskupi), protjerani su i iz menze u kojoj se ne može “gablati” hrana donijeta od kuće ili iz dućana.

mesic_grah390

Ukoliko za svog mandata još jednom posjeti Hrvatsko vojno učilište, SDLSN Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Stjepa Mesića, koji je dao prethodnu suglasnost za zakon po kojem civilno osoblje HVU-a više nema pravo na besplatan topli obrok, poziva na paštetu i jeger u kotlovnicu umjesto vojničkog graha u menzi koja je za njih preskupa

Stoga im ne preostaje ništa drugo do skrivanja u kakvom zabitom kutku vešeraja, radionice, kotlovnice ili krojačnice s vrećicom na koljenima u kojoj je gablec i prežvakavati suhe zalogaje dok se sretnici kojima MORH i OSRH osiguravaju pravo na besplatan obrok goste u restoranu “Petar Zrinski”.

pleter_kartica

Dok jedni imaju karticu koja im omogućuje besplatan topli obrok, drugi za njega iz svoje nevelike službeničke i namješteničke plaće moraju izdvojiti od 400 – 600 kuna mjesečno

pleter_racun2

Zbog čega je Vlada RH na prijedlog Ministarstva obrane i uz prethodnu suglasnost Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Stjepana Mesića u Sabor uputila na donošenje Zakon kojim se ukida pravo na topli obrok službeničkoj i namješteničkoj sirotinji na radu u samo jednoj vojarni u Hrvatskoj, dok istovremeno pravo na topli obrok ostvaruju tisuće zaposlenih u državnim tvrtkama poput HEP-a, Hrvatskih šuma, Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta, Hrvatske pošte, CROATIA osiguranja, nije nam jasno, ali smo sigurni da svi oni imaju kudikamo veće plaće od civilnog osoblja Hrvatskog vojnog učilišta.

Pejanovic_Nina021109

Sindikalna povjerenica SDLSN Nina Pejanović smatra da su djelatnici HVU kojima je uskraćeno pravo na topli obrok diskriminirani u odnosu na ostale službenike i namještenike u OSRH, uključujući i nju samu jer ona kao pripadnica Zapovjedništva za potporu ima pravo na besplatan obrok

Sindikat stoga poziva Hrvatsku Vladu da preispita razloge ukidanja besplatnog objeda službenicima i namještenicima u Hrvatskom vojnom učilištu, a kako bi predsjednici Vlade i Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga omogućili što potpunije sagledavanje posljedica zakona koje predlažu, poziva ih na jeger i paštetu u kotlovnicu ili vešeraj HVU-a.

topli_obrok_drz_tvrtke

Pročitajte još…