MORH: Vlada donijela odluku o osnivanju tvrtke “Pleter – usluge” d.o.o.

MORH: Vlada donijela odluku o osnivanju tvrtke “Pleter – usluge” d.o.o.

Roncevic_Pleter141205_svi

(SDLSN, 15. prosinca) Ministar obrane Berislav Rončević sa suradnicima upoznao je jučer poslijepodne predstavnike SDLSN s odlukama Vlade o izmjeni Uredbe o unutarnjem ustrojstvu MORH-a i osnivanju tvrtke “Pleter – usluge” d.o.o. donijetim na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Osnivanje tvrtke “Pleter – usluge” označava kraj Službe za gospodarenje nekretninama kao ustrojstvene jedinice MORH-a koja zapošljava 849 državnih službenika i namještenika.

“Pleter – usluge” će napustiti djelatnosti poljoprivrede i stočarstva nakon što se proizvodni ciklus dovede do kraja davanjem u zakup, dok će se šume odmah predati na upravljanje Hrvatskim šumama, nakon čega će se tvrtka fokusirati na “core business” iliti pružanje usluga MORH-u, ali i drugim zainteresiranim na tržištu, u postojećim objektima u vlasništvu države.

Na upit sindikalaca kada će se službenicima koji su se izjasnili za dragovoljni prestanak službe do 31. listopada dobiti otpremnine koje su trebale biti isplaćene do kraja studenoga, Rončević je odgovorio kako će to biti učinjeno do 31. prosinca 2005.
Na upit sindikalaca kada će se službenicima koji su se izjasnili za dragovoljni prestanak službe do 31. listopada dobiti otpremnine koje su trebale biti isplaćene do kraja studenoga, Rončević je odgovorio kako će to biti učinjeno do 31. prosinca 2005.

Rončević ističe kako će tvrtka preuzeti svih 849 zaposlenika Službe za gospodarenje nekretninama, pa čak i dodatnih 80 djelatnika iz Oružanih snaga RH iz 6 kuhinja po vojarnama.

Rončević navodi kako će se njima na potpis ponuditi sporazumni prekid državne službe i novi ugovor o radu na neodređeno vrijeme koji bi im trebao garantirati kontinuitet radnog staža vezano uz konzumiranje prava iz rada, kao i zadržavanje stečenih prava u smislu plaće i materijalnih prava.

Međutim, iako će “Pleter” preuzeti “sve” zaposlene, za njih 200, a kasnije se u razgovoru ispostavilo kako je možda riječ i o brojci od 200 do 300 službenika i namještenika, u tvrtci neće biti mjesta.

Prekobrojni i oni koji neće htjeti potpisati sporazumni prekid službe i novi ugovor o radu stavit će se na raspolaganje Vladi RH sukladno službeničkim propisima i omogućit će im se izlazak iz sustava uz mogućnost uzimanja uvećanih otpremnina od 50% po odluci ministra obrane ako se za prestanak službe odluče do 31. prosinca, pod uvjetom da za njih nema mjesta u novoj sistematizaciji.

Sumnje Sindikata u mogućnost naplate eventualnih radničkih potraživanja pothranila je i jučerašnja vijest iz Remontnog brodogradilišta Šibenik
Sumnje Sindikata u mogućnost naplate eventualnih radničkih potraživanja pothranila je i jučerašnja vijest iz Remontnog brodogradilišta Šibenik

Sindikati u MORH-u dobit će na očitovanje prijedlog sporazuma i ugovora o radu tijekom idućeg tjedna kada će s njima biti upriličen novi sastanak o ovim pitanjima.

Na izravni upit Sindikata o tome hoće li se onim službenicima koji su zamolbe za izlazak iz sustava podnijeli do 31. listopada, ali im je izlazak odbijen, rečeno je kako će im se u tom slučaju priznati pravo na uvećanje otpremnine od 100%.

Prema riječima pomoćnika ministra za financije Josipa Budimira “Pleter” bi s Ministarstvom obrane trebao sklopiti ugovor o poslovnoj suradnji na neodređeno vrijeme, čime bi mu se omogućilo garantiranje zaposleničkih prava na rok od 5 godina, a ugovor o suradnji je i odgovor na sumnje Sindikata o nemogućnosti namire radničkih potraživanja iz stečajne mase koja se sastoji od metli, lonaca, borosana, pismohrane i 20.000 kuna osnivačkog uloga.

Prva bi godina poslovanja, navodi Budimir, trebala biti pokusna, a u daljnjem razvoju tvrtke predviđa se “rast ponuide i smanjivanje broja ljudi”.

Predsjednik SDLSN Ivica Ihas naglasio je kako su sindikati u MORH-u dali primjedbe na predloženi model preustroja  Službe za gospodarenje nekretninama, koje su nakon odluke Vlade da se bez obzira na njih osnuje tvrtka “Pleter – usluge” postale bespredmetne, u cilju zaštite postojećih zaposlenika, koja je iz prezentiranog za veći dio njih osigurana.

Nakon svega treba se možda zapitati otkud silna žurba pri donošenju odluka o osnivanju tvrtke “Pleter – usluge” zbog koje se nije moglo pričekati na očitovanje mjerodavnih državnih tijela koje je tražio Sindikat ili možda čak i suprotno njihovom očitovanju.

Naime, državna tijela još nisu usvojila dobru praksu upoznavanja sindikata s očitovanjima koja donose na njihov zahtjev, pa će njihovo mišljenje koje su eventualno dostavili Vladi i Ministarstvu obrane o preustroju Sindikat morati zatražiti pozivanjem na Zakon o pravu na pristup informacijama, ako ih i tada dobije.

Znakovita je činjenica da pitanja izmjene uredbe MORH i osnivanja tvrtke “Pleter” nisu bila uključena u objavljeni dnevni red vladine 130. sjednice, premda je riječ o sudbini više od 900 zaposlenika.

Pročitajte još:

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA: UKINUTA SLUŽBA ZA GOSPODARENJE NEKRETNINAMA MORH-A

hina_logo

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) –  Sindikat državnih službenika i namještenika priopćio je danas da ih je ministar obrane Berislav Rončević upoznao s odlukom Vlade o osnivanju tvrtke “Pleter – usluge” kojom je ukinuta Služba za gospodarenje nekretninama MORH-a sa 849 zaposlenih državnih službenika i namještenika.

pleter

“Pleter – usluge” napustit će poljoprivredu i stočarstvo nakon što se proizvodni ciklus dovede do kraja davanjem u zakup, a šume odmah predati na upravljanje Hrvatskim šumama. Nakon toga tvrtka će se fokusirati na pružanje usluga MORH-u i drugim zainteresiranim na tržištu, u postojećim objektima u vlasništvu države.

Budimir141205_200Rončević je sindikalcima obećao da će tvrtka preuzeti svih 849 radnika Službe za gospodarenje nekretninama, pa čak i dodatnih 80 djelatnika iz šest kuhinja po vojarnama.
Njima će se na potpis ponuditi sporazumni prekid državne službe i novi ugovor o radu na neodređeno vrijeme koji bi im trebao jamčiti kontinuitet radnog staža, kao i zadržavanje stečenih materijalnih prava.
Iako će “Pleter” preuzeti sve zaposlene, za 200 do 300 službenika i namještenika u tvrtci ipak neće biti mjesta.
Prekobrojni će biti stavljeni na raspolaganje Vladi i omogućit će im se izlazak iz sustava uz otpremnine uvećane za 50 posto, ako se za prestanak službe odluče do 31. prosinca, pod uvjetom da za njih nema mjesta u novoj sistematizaciji.
Po riječima pomoćnika ministra za financije Josipa Budimira “Pleter” bi s MORH-om trebao sklopiti ugovor o poslovnoj suradnji na neodređeno vrijeme, čime bi se osigurala prava zaposlenih na rok od pet godina.
Prva bi godina poslovanja, navodi Budimir, trebala biti pokusna, a u daljnjem razvoju tvrtke predviđa se “rast ponude i smanjivanje broja ljudi”.(Hina) pp/xmd ymd