Mrsić: 270.000 djelatnika u državnim i javnim službama taoci su Hrvatskog liječničkog sindikata

Mrsić: 270.000 djelatnika u državnim i javnim službama taoci su Hrvatskog liječničkog sindikata

mrsic_sd300315

(SLOBODNA DALMACIJA, 30. ožujka 2015.) Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je u ponedjeljak, nakon još jednog kruga pregovora sa sindikatima o isplati jubilarnih nagrada po većoj osnovici, da su 270.000 djelatnika u državnim i javnim službama taoci Hrvatskog liječničkog sindikata, koji i dalje odbija potpisati okvirni sporazum.

SD_logo240Naglasio je kako je Vlada ponudila puno više no što se očekivalo, to jest povećanje jubilarne nagrade i za državne službenike i namještenike koji u svom kolektivnom ugovoru to nemaju. Vlada je napravila veliki iskorak kako bi svi dobili ista prava i da budu isplaćena, ustvrdio je Mrsić.Stoga je ministar apelirao na vodstvo i članstvo Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) da, zbog svih koji bi trebali dobiti povišicu jubilarne nagrade, ponudi rješenje koje bi bilo svima prihvatljivo. Vlada želi isplatiti ta sredstva kako bi smanjila sudske i odvjetničke troškove, kao i eventualne kamate, istaknuo je Mrsić.

Odgovarajući na upit zašto su odbili klauzulu da se ne prejudicira ishod sudskih sporova, koju predlaže Hrvatski liječnički sindikat, Mrsić je rekao da sam okvirni sporazum ne prejudicira sudski ishod pa su smatrali da nije potrebno dodatno potvrđivanje.

Sporovi se vode o Dodatku II Temeljnog kolektivnog ugovora i, kakva bude sudska odluka, bit će prihvaćena, sami sindikati su to potvrdili, kazao je Mrsić. To ne bi trebalo onemogućiti da svi u državnim i javnim službama u Hrvatskoj dobiju 1800 kuna jubilarne nagrade i mislim da je to vrednije od sudovanja i svega što iz sudovanja proizlazi, poručio je Mrsić.

S obzirom da nemamo službeni stav tijela HLS-a, kao i svih ostalih sindikata, zatražili smo to od predsjednika HLS-a Ivice Babića, s mogućim prijedlogom. Na temelju temelju toga kao i ostalih očitovanja, Vlada će postupati dalje, rekao je Mrsić. Postigne li se sporazum, Mrsić je najavio da bi prve isplate jubilarnih nagrada uvećane osnovice mogle krenuti već tijekom travnja.

Babić: Tražimo zaštitnu klauzulu

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić nakon sastanka u izjavi novinarima najavio je nastavak pregovora, rekavši kako je Vlada ponovno izašla s prijedlogom “uzmi ili ostavi”. To je HLS-u neprihvatljivo jer prejudicira presudu u radnom sporu za poništenje Dodatka II Kolektivnog ugovora, rekao je.

Tražili smo zaštitnu klauzulu u kojoj će pisati kako sporazum neće utjecati na ishod spora, koji će završiti kako sud odluči. Sve ostalo nam je prihvatljivo, Vlada to ne želi potpisati i sve je zapravo jasno. HLS će se očitovati u roku od tri dana i poslati stav u pisanoj formi, a što će dalje odlučiti Vlada vidjet ćemo, rekao je Babić.

Avberšek: Pokrenuli smo arbitražu

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek kazala je kako sporazum nije postignut jer nisu uspjeli uvjeriti dr. Babića. HLS se jedini nije pismeno očitovao na predloženi sporazum za razliku od ostalih, koji su izrazili volju članstva, a ne odvjetničkih ureda koji ih zastupaju.

Napomenula je kako imaju na raspolaganju nekoliko zakonskih mogućnosti te da su već pokrenuli arbitražu, koju je dr. Babić načelno odbio. To je, rekla je, vrlo čudno s obzirom na to da se radi o neutralnim stručnjacima. Postoji također i mogućnost, prema zakonu o reprezentativnosti, da dogovor iz sporazuma ugradimo u Temeljni kolektivni ugovor.

Avberšek je rekla kako se radi o vraćanju materijalnog prava u punom iznosu 1800 kuna i kako je tragično da se jedan od sindikata koji je strukovni sprečava više od 200.000 državnih službenika i namještenika da im se poveća osnovica za jubilarnu nagradu sa 500 na 1800 kuna.