MUP: Državni tajnik Buconjić sa sindikatima o mirenju i Zakonu o plaćama državnih službenika

MUP: Državni tajnik Buconjić sa sindikatima o mirenju i Zakonu o plaćama državnih službenika

MUP200207_svi374

(SDLSN, 20. veljače) Predstavnicima MUP-a na čelu s državnim tajnikom Ivicom Buconjićem i predstavnicima tri sindikata koji djeluju u ovom ministarstvu predstavljen je danas Matra projekt “Mirenje u radnim sporovima”.

S projektom je poslodavca i sindikate upoznao predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, koji je naglasio kako se radi o načinu da se sporovi koji još nisu u fazi rješavanja u sustavu pravosuđa riješe dogovorno, uz pomoć educiranih i ovlaštenih miritelja, ali i naglasio kako je kroz neobvezujući postupak mirenja moguće doći do obostarno prihatljivih rješenja i u sporovima za koje se već vode sudski postupci.

Begović je predložio da se na području jedne policijske uprave pokrene pilot projekt mirenja kakav se već provodi u Hrvatskim šumama i Hrvatskoj pošti, ali je kao preduvjet naveo odgovarajuće izmjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Dvije strane su se složile kako je projekt dobrodošao pokušaj izbjegavanja nepotrebnih sudskih sporova.

MUP200207_BegovicPredstavnici sindikata naglasili su kako je Zakonom o državnim službenicima već propisan postupak posredovanja kao pokušaj razrješenja spornih odnosa između službenika putem posrednika u državnoj službi, te da već postoje dobri rezultati i u obveznim postupcima mirenja po Zakonu o parničnom postupku.

Dodali su kako je zbog toga potrebno razgraničiti postupke koji bi se vodili kroz instituciju posredovanja i neobvezujućeg mirenja, kako se projekt mirenja ne bi promicao na račun zakonom propisanog posredovanja.

U nastavku susreta Buconjić i sindikati su razgovarali o očekivanjima u svezi s donošenjem Zakona o plaćama državnih službenika, s obzirom na specifičan položaj policijskih službenika unutar sustava državne uprave.

Pri tome su obje strane naglasile kako se očekivani učinci zakona ne mogu u potpunosti sagledati bez uvida u nacrte uredbi kojima će se operacionalizirati pitanje dodataka za posebne uvjete rada, odnosno mogućnosti razvrstavanja u viši početni platni stupanj platnog razreda.