MUP: Ministar Kirin sa sindikalcima o zaštiti sindikalnih povjerenika i opremi policijskih službenika

MUP: Ministar Kirin sa sindikalcima o zaštiti sindikalnih povjerenika i opremi policijskih službenika

Kirin281107-002_374

(SDLSN, 28. studenoga ) Danas je u MUP-u na traženje Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH održan sastanak predstavnika Sindikata i ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina.

SDLSN_wwwNa sastanku su razmatrana pitanja zaštite sindikalnih povjerenika sukladno Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike te, na zahtjev sindikalnog povjerenika Podružnice policije PU osječko-baranjske Ivana Špoljarića, problemi s obnavljanjem opreme kao i uvjeti rada policijskih službenika.

Dogovoreno je da se pri utvrđivanju broja zaštićenih sindikalnih povjerenika u MUP-u poštuje važeći Kolektivni ugovor, ali je istovremeno najavljeno kako će se u tom smislu tražiti njegove izmjene, budući da u Ministarstvu ima više od 23.000 članova raspršenih u tri sindikata i više od 200 sindikalnih povjerenika te, kako kažu predstavnici MUP-a, pokušaja da se kao sindikalni povjerenici postavljaju osobe protiv kojih se vode disciplinski postupci kako bi ih se neopravdano zaštitilo.

Kirin281107_220Ministar Kirin je sindikalce informirao o naporima koje MUP čini kako bi se sustav nabave opreme decentralizirao i informatizirao na način da se u svakom trenutku može zatražiti i dobiti odgovarajuća oprema na samom terenu, te skrenuo pozornost na činjenicu da određeni dijelovi odore, prije svega obuća, nisu odgovarajuće kvalitete, dodavši kako je to posljedica zahtjeva da se radi o domaćim proizvođačima, što ubuduće neće biti slučaj ukoliko se radi o opremi nezadovoljavajuće kvalitete.

Kirin je naglasio kako će se pri obnavljanju opreme, ali i drugih pitanja koja se tiču rada policijskih službenika, uvažavati sugestije socijalnih partnera, budući da je pored linije subordinacije u MUP-u dobro imati informacije o stanju na terenu i iz drugih izvora.

Dodao je kako je MUP-u u interesu zapošljavanje novih policajaca, kao i povlačenje završenih kriminalista s burze.

Boljim radom policije i presijecanjem brojnih krijumčarskih lanaca u suradnji s policijama susjednih država, rekao je Kirin, sve ćemo više dolaziti u situaciju mogućih sukoba s kriminalcima u kojima trebamo osposobljene, odlučne i dobro plaćene policijske službenike.