MUP: Ministar Mlinarić razgovarao s predstavnicima sindikata

MUP: Ministar Mlinarić razgovarao s predstavnicima sindikata

(SDLSN, 14. lipnja) U MUP-u je danas održan još jedan u nizu sastanaka ministra Mlinarića i njegovih suradnika s predstavnicima triju sindikata državnih službi koji djeluju u MUP-u, Sindikatom policije Hrvatske, Nezavisnim sindikatom djelatnika MUP-a i Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Mlinka140605_svi

Sindikalci i poslodavci razgovarali su o problemima u primjeni Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u Ministarstvu, pri čemu je istaknut problem izrade rasporeda rada i vođenja evidencije redovnog i prekovremenog rada u ovoj specifičnoj državnoj službi.

Ministar Mlinarić i suradnici iznijeli su podatke o povećanju mase sredstava potrebnih za ispunjenje obveza iz Kolektivnog ugovora i problema rastućeg prekovremenog rada, koji zahtijevaju dogovor socijalnih partnera kako bi se troškovi za prekovremeni rad sveli u okvire koje može podnijeti državni proračun.

Prema podacima MUP-a u 2003. godini za plaće i prava iz KU osigurano je 17.900.000,00 kuna, u 2004. godini od početka primjene primjene sadašnjeg KU (1. lipnja 2004.g.) 20.000.000,00 kuna, a u 2005. godini u prvih je pet mjeseci u istu svrhu utrošeno 26.300.000,00 kuna od planiranih 30.000.000,00.

Mlinarić je od sindikalne strane zatražio pomoć jer će sredstva presušiti ako se ovako nastavi i dodao kako ova Vlada plaća dug bivše Vlade koja uopće nije plaćala za prekovremeni rad u policiji i tvrdila da on ne postoji i sadašnji prekovremeni rad, ali to više neće moći dugo činiti.

Mlinka140605

Stoga je Mlinarić predložio da se u roku od 14 dana predstavnici sindikata i MUP-a pripreme seminar o planiranju radnog vremena i vođenju evidencije o obavljenom radu, kao bi se kroz bolju organizaciju rada uštedila limitirana proračunska sredstva. Dodao je i kako bi nakon toga polaznike seminara trebalo testirati kako bi se vidjelo znaju li kvalitetno organizirati rad.

Glavni kadrovik MUP-a Zlatko Gledec rekao je kako je prekovremeni rad postao način korekcije plaća, te da iza brojnih slučajeva prekovremenog rada ne postoje konkretni rezultati ni opravdanje za takav rad.

Sindikalci su obaviješteni i o dinamici i količini nabavki potrebnih policijskih odora i civilnih odijela.

Predsjednik Odbora policije SDLSN Mirko Bošković upozorio je i na nejednaku praksu u odobravanju slobodnih dana za obavljeni prekovremeni rad policijskim službenicima koji nisu podnijeli tužbe za prekovremeni rad, jer se u nekim PU službenicima odobravaju slobodni radni dani a u drugima ne.

Bošković je ukazao i na to kako se ne vode financijski kartoni za pripadnike interventne policije još od 2002. godine kakd je stupila na snagu Uredba o odori.