MUP Policajcima uskraćen dan godišnjeg odmora

MUP Policajcima uskraćen dan godišnjeg odmora

godisnji_bazen

(SDLSN, 30. lipnja 2009.) Odgovoran policijski posao vrednuje se na različite načine – dodacima na posebne uvjete rada, uvećanjem staža mirovinskog osiguranja, ali i brojem dana godišnjeg odmora koji im pripada.
Međutim, policijski službenici s VŠS i SSS ovih su se dana našli neugodno iznenađeni kad su u rješenjima o godišnjem odmoru uskraćeni za dan godišnjeg odmora koji im pripada s obzirom na složenost poslova i stupanj stručne spreme prema Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.
Naime, kolektivni ugovor propisuje da niži državni službenici, a takvi su i policijski službenici sa VŠS i SSS, imaju pravo na uvećanje 18 dana godišnjeg odmora za dodatna 3 dana s obzirom na složenost poslova i stručnu spremu.

mup_go_ku

Zahvaljujući uputi ravnatelja Delipetra policajcima sa VŠS i SSS određeno je 2 umjesto 3 dana uvećanja godišnjeg odmora koliko im pripada po važećem kolektivnom ugovoru

mup_go_tablica

Međutim, uputa o postupanju Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale MUP-a osobe odgovorne za donošenje plana korištenja godišnjeg upućuje na odredbu prethodnog kolektivnog ugovora kojom se nižim državnim službenicima godišnji odmor uvećava za dodatnih 2 dana.
Da bi stvar bila apsurdnija, nakaradnu uputu potpisuje ravnatelj Uprave Ante Delipetar koji je istovremeno i član Zajedničke komisije za tumačenje odredaba i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (dalje: ZK) i kao takav je sudjelovao u donošenju tumačenja ZK koje glasi: “Mjerila za uvećanje godišnjeg odmora od 18 radnih dana iz čl. 19. Kolektivnog ugovora primjenjuju se od dana primjene Kolektivnog ugovora, odnosno od 31. srpnja 2008. godine.” te je stoga potpuno neprimjereno pozivati se pri tome na odredbe prethodnog i nevažećeg kolektivnog ugovora.

mup_go_ku_final

Iako je sudjelovao u donošenju tumačenja ZK da je pri određivanju godišnjeg odmora mjerodavan važeći kolektivni ugovor, MUP-ov ravnatelj se u uputi poziva na kolektivni ugovor koji je prestao važiti

mup_go_uputa

Ravnatelj Delipetar je time pokazao da u radu ZK sudjeluje samo fizički ili da kao njezin član ima jedno, a kao odgovorna osoba poslodavca drugo pravno stajalište, premda ga stajalište koje donijela ZK obvezuje i kao poslodavca.
Nažalost, Delipetar se već u više navrata svojim osebujnim ili čak suprotnim tumačenjima pravno obvezujućih stajališta ZK pokazao kao neodgovorna službena osoba.
Zbog ovakve upute koju je poslao na teren Sindikat od ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka traži hitno revidiranje spornog naputka, a ukoliko to ne učini zatražit će od ZK hitno donošenje dodatnog tumačenja članka 19. stavka 1. točke 2. Kolektivnog ugovora, ali i očitovanje komisije o tome trebaju li njezini članovi iz redova poslodavaca i sami poštivati tumačenja koja donosi ZK, a posebno odnosi li se to i na ravnatelja Uprave za pravne poslove i ljudske potencijale MUP-a Antu Delipetra.

Pročitajte još…