MUP: Prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike ponovno ugrožena?

MUP: Prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike ponovno ugrožena?

(SDLSN, 11. studenoga) Premda je od stupanja na snagu Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike prošlo već više od 40 dana, u Ministarstvu unutarnjih poslova teško se privikavaju na obveze koje je Vlada dogovorila sa sindikatima državnih službi.

Hoće li Bucko i Mlinka, kako od milja nazivaju državnog tajnika Ivicu Buconjića i ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića, krenuti stopama Šime Lučina i crnog rekorda u nepoštivanju prava iz kolektivnog ugovora Račanove vlade. Još nije kasno...
Hoće li Bucko i Mlinka, kako od milja nazivaju državnog tajnika Ivicu Buconjića i ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića, krenuti stopama Šime Lučina i crnog rekorda u nepoštivanju prava iz kolektivnog ugovora Račanove vlade. Još nije kasno…

Jedna od njih, naknada za pasivno dežurstvo, za sada se još nije poćela isplačivati, javljaju nam naši sindikalni povjerenici s terena. Tako saznajemo da se naknada od 10% satnice redovnog rada za svaki sat proveden na pasivnom dežurstvu jednostavno ne isplaćuje, a da stvar bude još gora, onim policijskim službenicima koji za vrijeme pasivnog dežurstva budu pozvani na dužnost, vrijeme provedeno na radu ne isplaćuje se ni kako redovan ni kao prekovremeni rad. Iako o pasivnom dežurstvu postoje uredne evidencije, izgleda da se u MUP-u još nisu dosjetili čemu služe, pa će, nastave li s urednim evidentiranjem pasivnog dežurstva i neurednom isplatom naknade za istu stvar, njihova jedina svrha biti dokazom na sudu u predmetu utuživanja neisplaćene naknade za pasivno dežurstvo.

Policija_logooNaravno, treba se zamisliti i nad činjenicom da se Kolektivni ugovor primjenjuje od 1. lipnja ove godine, što znači da naknadu za pasivno dežurstvo policijskim službenicima treba isplatiti za mjesec lipanj, srpanj, kolovoz, rujan i listopad.

Kad se ovome pridoda činjenica da se policijskim službenicima koji posao obavljaju u civilnom odijelu još uvijek ne isplaćuje naknada za civilno odijelo i čitav niz drugih neriješenih statusnih pitanja zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova, poput nepriznavanja statusa branitelja policijskim službenicima bez ovlaštenja, problemi s naknadom troškova prijevoza, nezadovoljavajući položaj tzv. kontakt policajaca i dr., postavlja se pitanje dokle će se pravna država poigravati sa zaposleničkim pravima čuvara reda, mira i najizloženijim provoditeljima zakona.

Iako se policijskim službenicima često na nos nabija relativno visoka svota isplaćenih plaća, ona je uvijek posljedica prekovremenog, noćnog i rada u uvjetima izloženosti pogibelji i stresu. Tko im zavidi nek proba sam kako je biti policajac. Za početak ne bi bilo loše da oni koji im uskraćuju zakonom, propisima i kolektivnim ugovorom zajamčena prava sami provedu koju hladnu i vlažnu noć u ophodnji kakvim gradskim predgrađem u kojem se snovi o boljem životu ostvaruju vatrenim i hladnim oružjem.