MUP Redovnim sastancima do još bolje suradnje sa sindikalnim partnerima

MUP Redovnim sastancima do još bolje suradnje sa sindikalnim partnerima

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sa suradnicima održao je danas u Ministarstvu sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata koji djeluju u MUP-u

(mup.hr, 14. studenoga 2017.) Nakon sastanka ministar Božinović je kazao kako novi tim koji vodi Ministarstvo, kao što je obećao, jednom mjesečno održava sastanke sa sindikatima na kojima se razgovara što je u međuvremenu napravljeno, a što tek predstoji. 

– To je jasan znak da Ministarstvo unutarnjih poslova sindikate vidi kao partnere. Cilj nam je poboljšati status naših djelatnika, a svatko u tome ima svoju ulogu.

Pokušavamo te dvije uloge pomiriti na način da sve što radimo bude na zadovoljstvo onih kojih se to tiče, a koji u ovom trenutku čuvaju javni red i mir u Republici Hrvatskoj – rekao je ministar.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić je kazao kako se na sastanku razgovaralo o novom Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike potpisanom prije nekoliko dana, o povećanju koeficijenata za srednju stručnu spremu te o opremi i odori policijskih službenika. Dubravko Jagić i predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar su napomenuli kako će tražiti da se prava iz novog Kolektivnog ugovora striktno primjenjuju za sve zaposlenike MUP-a.


Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša istaknuo je važnost kontinuiranog dijaloga o svim pitanjima koja su vezana za MUP jer je to garancija da se sve, na sastancima dogovoreno uistinu i propitkuje na mjesečnoj razini. Na taj način sindikati dobivaju status adekvatnog socijalnog partnera, a Ministarstvo unutarnjih poslova je važno ministarstvo s obzirom na broj zaposlenika, zaključio je Boris Pleše.

Na pitanje novinara kada stižu nove zimske jakne za policijske službenike, ministar Davor Božinović je rekao kako su jakne počele pristizati te da će do kraja godine policijske službenice i službenici dobiti 4 700 jakni. Kazao je da će se do kraja godine realizirati nabava deficitarne opreme u vrijednosti 27 milijuna kuna.

– Plan je sklopiti dugoročnije takozvane okvirne sporazume u vrijednosti oko 100 milijuna kuna za opremu policajaca kojima će se stvoriti stanje predvidivosti nabave i sigurnost kada je u pitanju oprema policajaca. To će koristiti i gospodarskim subjektima koji će raditi s Ministarstvom unutarnjih poslova jer će moći planirati proizvodnju na duže razdoblje – rekao je ministar unutarnjih poslova te najavio kako će se od 1. siječnja iduće godine povećati koeficijenti za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom, a svim policijskim službenicima s višom i visokom spremom, kojima su materijalna prava ranije nepravedno oduzeta, bit će vraćena.

 
Novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike

Utvrđena prava koja su postojala i ranije i pojedina pitanja, koja su novim Kolektivnim ugovorom poboljšana i usklađena sa Zakonom o radu i Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, idu u korist zaposlenika.

 
Raspored radnog vremena

Uvedena je veća zaštita zaposlenika, a time i policijskih službenika kod promjene rasporeda radnog vremena. Službenici se o rasporedu rada ili promjeni rasporeda radnog vremena moraju obavijestiti pisano najmanje tjedan dana unaprijed s točno naznačenim satom početka rada. To ne vrijedi samo u slučaju hitnog prekovremenog rada. Naime, stari Kolektivni ugovor je, osim hitnog prekovremenog rada, uključivao i druge slične slučajeve prijeke potrebe. Ukidanjem ove odredbe, postignuta je veća zaštita službenika i namještenika.

 
Naknada za vrijeme godišnjeg odmora

Naknada plaće za sve službenike i namještenike za vrijeme godišnjeg odmora isplaćuje se u visini kao da je službenik radio redovno radno vrijeme, a najmanje u visini njegove prosječne plaće u zadnja tri mjeseca. I ova izmjena ide u korist službenika, jer novi Kolektivni ugovor izričito naglašava da se to odnosi na sva primanja u novcu i naravi koja predstavljaju naknadu za rad (plaća i dodatci na plaću) što ranije nije bio slučaj.

 
Korištenje godišnjeg odmora za roditelje

Službenici koji su bili na rodiljnom, roditeljskom ili posvojiteljskom dopustu ili na dopustu radi skrbi i njege djeteta s posebnim potrebama, stari godišnji ne moraju iskoristiti do 30. lipnja. Naime to pravo mogu iskoristiti do kraja kalendarske godine u kojoj se službenik vratio na rad.

 

“ZIMSKE JAKNE NISU SE NABAVLJALE TRI GODINE”

MUP: Božinović najavio isporuku deficitarne opreme do kraja godine


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je u utorak nakon sastanka s reprezentativnim sindikatima u MUP-u da će do kraja godine biti dovršena isporuka deficitarne opreme za policajce, ustvrdivši da njegov tim neće dopustit da policajci nemaju potrebnu opremu koju će nabavljati dugoročnijim sporazumima.

(Direktno.hr, 14. studenoga 2017.) Objašnjavajući zbog čega se kasnilo s nabavkom policijske opreme, Božinović je rekao novinarima da se primjerice zimske jakne nisu nabavljale tri godine i da u trenutku njegova dolaska na čelo ministarstva negdje oko 5000 policajaca nije imalo opremu koja im po pravilima pripada.

Stoga su, dodao je, osnovali tim na čelu s novim pomoćnikom ministra koji je u dva mjeseca uspio ispregovarati nešto što se nije pregovaralo godinama. Do kraja godine po riječima ministra bit će isporučena deficitarna oprema, uključujući i 4700 jakni, u vrijednosti od 27 milijuna kuna.

Upitan znači li to da policajci s početkom zime neće imati nove zimske jakne, ministar je rekao da su jakne počele stizati jer je s proizvođačima dogovoreno da se robu isporučuje sukcesivno.

Paralelno s time, dodao je, radi se i na drugom projektu koji bi trebao biti dovršen u siječnju iduće godine, a uključuje dugoročnije, tzv. okvirne sporazume u vrijednosti oko sto milijuna kuna.
„To znači da se više nikada nećemo, barem dok mi vodimo ovaj sustav, dovesti u situaciju da nema opreme za policajce”, rekao je ministar, dodavši da je svih ovih godina novaca bilo, ali oprema nije stizala iz razno raznih razloga.

Precizni sporazumi imat će validnost dvije, tri godine, neki možda i duže čime će se stvoriti situaciju predvidivosti kad je u pitanju nabava i sigurnost. To će također koristiti gospodarskim subjektima koji će raditi s MUP-om jer će moći planirati proizvodnju na duže razdoblje.

Upitan za plan po kojem bi Hrvatska do kraja godine trebala primiti 150 izbjeglica i sljedeće dodatnih sto, ministar je rekao da se Hrvatska na to obvezala 2015. i da taj proces ide.
Jedna misija je poslana u Tursku, gdje se nalazi najviše izbjeglica iz ratom pogođene Sirije, i ona je obavila određene razgovore. No, riječ je o živom procesu jer se ljudi javljaju pa odustaju.

Trenutno, dodao je, imaju informaciju da je između 40 i 45 uglavnom članova obitelji iskazalo spremnost za dolazaka u Hrvatsku. „Mi smo spremni i sad je u tijeku ta tehnička provedba”, rekao je ministar koji dolazak izbjeglica očekuje do kraja godine.

Ministar je s predstavnicima Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika razgovarao o nedavno potpisanom kolektivnom ugovoru, opremi i povećanju koeficijenata, rekao je Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske, koji smatra da su policajci i zaposlenici MUP-a potplaćeni.

Božinović je pak rekao da će poslati upute i organizirati sastanke s policijskim upravama i postajama kako bi se ostvario dogovor postignut u kolektivnom ugovoru. Dodao je da imaju informaciju da su se ranije u provedbama kolektivnih ugovora „kreativno” u praksi tumačila prava policajaca.

“Što se tiče plaća mi smo i o tome danas razgovarali o provedbi objavljene informacije MUP-a da ćemo podići koeficijente za srednju stručno spremu s 1. siječnjem iduće godine, a također ostajemo kod onog da budu vraćena financijska prava svim policajcima više i visoke spreme koja su im neopravdano oduzeta u prošlom razdoblju da bi se dala nekim drugima”, rekao je Božinović.

Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a rekao je da će bdjeti nad kolektivnim ugovorom i da će paziti da se poštuju prava, a ne bude li onako kako treba “zna se što slijedi”.

Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika rekao je da su razgovarali i o pitanju javnih vatrogasnih postrojbi i profesionalnih vatrogasaca jer je ove i ranijih godina bilo problema oko realizacije materijalnih prava koja su vatrogascima pripadala po kolektivnom ugovoru.