MUP Službeni susret Buconjić Writh

MUP Službeni susret Buconjić Writh

mup_web

(www.mup.hr, 7. srpnja 2010.) Državni tajnik Ivica Buconjić danas, 7. srpnja primio je u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u službeni posjet Michaela Writha, ministra za policiju i prirodne katastrofe australske Savezne države Južne Australije.
Uz državnog tajnika Buconjića sastanku su nazočili Damir Trut, ravnatelj DUZS-a te Mladen Jurin, pomoćnik ravnatelja i glavni vatrogasni zapovjednik te Mladen Magdić, vatrogasni sindikalist dok su uz ministra Writha bili i Nj. E. veleposlanica Australije u RH Beverly Mercer, Emma Swartz, savjetnica ministra, Euan Ferguson, zapovjednik Vatrogasnih postrojbi Južne Australije.
writh_mup4Tijekom srdačnog i prijateljskog susreta državni tajnik Buconjić ministra Writha upoznao je s organizacijom i ustrojem vatrogastva i vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj u proteklih dvadeset godina kao i sa svim mjerama protupožarne zaštite koje se poduzimaju u nas tijekom godine te načinima njihova financiranja. Buconjić je tako kazao da DUZS od 2004. objedinjava sve službe u RH za hitna stanja uključujući i vatrogasce. Spomenuo je da u Hrvatskoj u općinama i gardovima djeluje 71 vatrogasna postrojba s 2250 profesionalnih vatrogasaca te da diljem naše zemlje ima i 1790 dobrovoljnih vatrogasnih društava koja broje 58 tisuća dobrovoljnih vatrogasaca spremnih za borbu protiv požara. Naglasio je kako se u Hrvatskoj većina požara događa u ljetnim mjesecima u priobalju i na jadranskoj obali ta da su hrvatski vatrogasci dobro organizirani, opremljeni opremom i sredstvima za gašenje požara pa su stoga u gašenjima požara svih ovih godina bili uspješni. Dodao je i kako se u Hrvatskoj priprema novi zakon o vatrogastvu i vatrogasnim postrojbama te da država ukupno na svim razinama za poslove i potrebe vatrogastva izdvaja godišnje oko 160 milijuna eura.
Zapovjednik Ferguson prezentirao je način rada vatrogasnih postrojbi u Južnoj Australiji kao i njihovu organizaciju. Ministar Writh izrazivši zadovoljstvo boravkom u našoj zemlji kazao je kako Hrvatska i Južna Australija dijele mnogo toga zajedničkog u područjima protupožarne zaštite, da hrvatske i južnoaustralske vatrogasne postrojbe mogu jedne od drugih učiti i razmjenjivati ideje te pozvao svoje hrvatske kolege u posjet Južnoj Australiji.