MVPEI Jandroković podigao željeznu zavjesu između medija i službenika

mvpei_vl070111

Piše: Romana Kovačević Barišić

Presretne li novinar na ulici kojeg službenika Ministarstva vanjskih poslova i tutne preda nj mikrofon te ga upita: “Kako ste proveli Novu godinu?”, upitani službenik prvo mora istaknuti kako iznosi osobne stavove te zatražiti stanku kako bi pribavio odobrenje glasnogovornika Ministarstva za taj nastup u medijima. Ukoliko ne želi biti kažnjen. vl_logo180909Tako propisuje Naputak za nastup u medijima službenika i namještenika MVP, koji je od 22. prosinca 2010. propisao Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade RH.

– Naputkom je sebi omogućio diskrecijsko pravo po kojem se gotovo svaki javni nastup službenika i namještenika MVP-a može okarakterizirati kao teža povreda službene dužnosti i sankcionirati financijski i otkazom službe – upozorava Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Pojašnjava kako je spornim Naputkom Jandroković propisao kako će službenik i namještenik “prigodom privatnog nastupa u medijima, u komunikaciji s predstavnicima medija te svim oblicima medijskog djelovanja u kojima ne predstavlja Ministarstvo” istaknuti da iznosi osobne stavove te da je “za nastup u medijima potrebno prethodno pribaviti odobrenje glasnogovornika, uz prethodnu suglasnost nadređenog ravnatelja ili državnog tajnika”.

Međutim, nastavlja Kuhar, da s Naputkom nešto ne štima, razvidno je iz odredbi Etičkog kodeksa državnih službenika, koji propisuje da u javnim nastupima u kojima ne predstavlja državno tijelo, a koji su tematski povezani s državnom službom, službenik ističe da iznosi osobne stavove te da pri iznošenju takvih osobnih stavova “pazi na osobni ugled i ugled državne službe”. Dakle, Etički kodeks ne propisuje obvezu isticanja kako je riječ o osobnim stavovima ako tema nema veze s državnom službom.

– No, sada bi , primjerice, i službenik Ministarstva vanjskih poslova koji ima želju prijaviti se na kviz “1 protiv 100”, ili čistačica koja naciji želi otkriti svoje kuharske sposobnosti u “Večeri za pet”, ili, pak, ili računovodstveni referent koji bi rado otpjevao neki od hitova Mladena Grdovića u “Supertalentu” – trebali naglašavati da iznose osobne stavove i prethodno pribaviti i odobrenje glasnogovornika – ističe Kuhar.

Pojašnjava. međutim, da se iza naizgled samo nezakonitog i besmislenog propisivanja ponašanja državnih službenika i namještenika u privatnom životu krije strah od “glasnosti”.

– Ona se proširila među službenicima Ministarstva od kada je sindikalna povjerenica postala Tuga Tarle, koja je o nezakonitostima, nepravilnostima i (pre)širokim diskrecijskim ovlastima dužnosnika i rukovodećih službenika često progovarala i javno, posljednji put kada je ukazala na činjenicu da je na mjesto etičke povjerenice u MVP-u imenovana osoba koja je nezakonito (i neetično) postavljena na načelničko mjesto, za koje u trenutku imenovanja nije imala formalne uvjete.

Drugi razlog mogao bi biti izgubljeni sudski spor protiv službenice Ministarstva u Vatikanu, protiv koje je zbog privatnog nastupa u tiskanom mediju pokrenut disciplinski postupak zbog teške povrede službene dužnosti. Očito je da su u Ministarstvu vanjskih poslova pokušali pronaći odgovarajući “alat” kojim će svako, za njih neželjeno ponašanje, moći sankcionirati kao težu povredu službene dužnosti, a “izgrednika” opaliti po džepu ili mu dati otkaz – pojašnjava Kuhar.

SDLSN će Naputak dostaviti Upravnoj inspekciji Ministarstva uprave kako bi procijenilo zakonitost tog internog akta opasnih namjera, a najavljuju i mogućnost da od Delegacije Europske unije u RH zatraži informaciju o tome je li zadiranje u privatni život službenika normalna pojava u EU.

mvp_oko070111

ZAGREB, 7. siječnja 2011. – Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković napravio je novi Naputak za nastup u medijima službenika i namještenika MVP-a, po kojemu se gotovo svako njihovo pojavljivanje u medijima, bez prethodnog pristanka, može tretirati kao teža povreda službene dužnosti.

oko_logo“Prigodom privatnog nastupa u medijima, u komunikaciji s predstavnicima medija te svim oblicima medijskog djelovanja u kojima ne predstavlja Ministarstvo, zaposlenik je dužan istaknuti da iznosi osobne stavove, a za nastup u medijima potrebno je prethodno pribaviti odobrenje glasnogovornika, uz prethodnu suglasnost nadređenog ravnatelja ili državnog tajnika,” donosi Večernji list.

U prijevodu, ukoliko novinar zaustavi službenika na putu i pita ga neko banalno ili čak privatno pitanje, on mora naglasiti kako govori u osobno ime te za odgovor zatražiti dopuštenje glasnogovornika, uz suglasnost ravnatelja ili državnog tajnika.

Reakcija MVPEI-a: “Mediji krivo interpretiraju Naputak!”

MVPEI opisuje medijske objave kao “krivo interpretirane i netočno iznesene činjenice” iz priopćenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, a vezane uz primjenu Naputka za nastup u medijima dužnosnika MVPEI-a, šefova predstavništava, diplomata, državnih službenika i namještenika u službi vanjskih poslova

“Naputkom je jasno istaknuto kako prigodom svakog službenog nastupa u medijima djelatnici u službi vanjskih poslova moraju zastupati službene stavove Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, u skladu s propisima, dobivenim ovlastima, stručnim znanjem, te poštivati propise o zaštiti tajnosti podataka, kao i propise kojima se uređuje područje prava na pristup informacijama, propise koji se odnose na medije, te Etički kodeks državnih službenika, a sukladno odredbama ovog Naputka”, navodi MVPEI te dodaje da se djelatnici u službi vanjskih poslova “moraju ponašati tako da ne umanje svoj ugled i ugled državne službe, te ne dovedu u pitanje svoju nepristranost u postupanju”.

Naputkom je određen i postupak dobivanja suglasnosti za službene nastupe u medijima, dodaje se te navodi da će djelatnici MVPEI, prigodom privatnog nastupa u medijima, u komunikaciji s predstavnicima medija, te svim oblicima medijskog djelovanja, u kojima ne predstavljaju Ministarstvo, “istaknuti da iznose osobne stavove”.

“U slučaju privatnog nastupa u medijima, odredbe vezane uz dobivanje suglasnosti primjenjuju se samo ukoliko je određeni dio nastupa tematski povezan s državnom službom ili se tiče službenih stavova”, navodi se na kraju priopćenja.

Kuhar: MVPEI se boji “glasnosti”

U razgovoru s Večernjim listom, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniša Kuhar istaknuo je kako smatra da je ovim naputkom ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković sebi omogućio diskrecijsko pravo, po kojem se gotovo svaki javni nastup službenika i namještenika MVP-a može okarakterizirati kao teža povreda službene dužnosti i sankcionirati financijski i otkazom službe.

Kuhar dodaje kako se iza naizgled samo nezakonitog i besmislenog propisivanja ponašanja državnih službenika i namještenika u privatnom životu krije strah od “glasnosti”. “Ona se proširila među službenicima Ministarstva od kada je sindikalna povjerenica postala Tuga Tarle, koja je o nezakonitostima, nepravilnostima i (pre)širokim diskrecijskim ovlastima dužnosnika i rukovodećih službenika često progovarala i javno, posljednji put kada je ukazala na činjenicu da je na mjesto etičke povjerenice u MVP-u imenovana osoba koja je nezakonito (i neetično) postavljena na načelničko mjesto, za koje u trenutku imenovanja nije imala formalne uvjete.”

SDLSN će Naputak dostaviti Upravnoj inspekciji Ministarstva uprave, kako bi procijenilo zakonitost ovog akta. (PortalOko/Vecernji.hr, Foto: Goran Mehkek/CROPIX/JL)

mvp_businessHR070111

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija smatralo je potrebnim reagirati na, kako kažu, “krivo interpretirane i netočno iznesene činjenice” u današnjem priopćenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika vezane uz primjenu Naputka za nastup u medijima dužnosnika MVPEI-a, šefova predstavništava, diplomata, državnih službenika i namještenika u službi vanjskih poslova.

U javnost je naime danas dospio “Naputak za nastup u medijima službenika i namještenika MVPEI-a”, potpisan od Gordana Jandrokovića, ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade RH. U spornom naputku zaposlenicima ministarstva daju se upute kako nastupati u medijima, a ako ne nastupe u skladu s njime, prijeti im otkaz.
businessHR_logo2Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, za Večernji list istaknuo je kako je Jandokrović naputkom sebi omogućio diskrecijsko pravo po kojem se gotovo svaki javni nastup službenika i namještenika MVPEI-a može okarakterizirati kao teža povreda službene dužnosti i sankcionirati financijski i otkazom službe.
“Sada bi, primjerice, i službenik Ministarstva vanjskih poslova koji ima želju prijaviti se na kviz “1 protiv 100” ili čistačica koja naciji želi otkriti svoje kuharske sposobnosti u “Večeri za pet” ili pak ili računovodstveni referent koji bi rado otpjevao neki od hitova Mladena Grdovića u “Supertalentu” – trebali naglašavati da iznose osobne stavove i prethodno pribaviti i odobrenje glasnogovornika”, ističe Kuhar.
“Prije svega želimo napomenuti kako je Naputak za nastup u medijima u potpunosti usklađen s Etičkim kodeksom državnih službenika”, ističe se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.
“Naputkom je jasno istaknuto kako prigodom svakog službenog nastupa u medijima djelatnici u službi vanjskih poslova moraju zastupati službene stavove Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, u skladu s propisima, dobivenim ovlastima i stručnim znanjem, te poštivati propise o zaštiti tajnosti podataka, kao i propise kojima se uređuje područje prava na pristup informacijama, propise koji se odnose na medije, te Etički kodeks državnih službenika, sukladno odredbama ovog naputka.Također se moraju ponašati tako da ne umanje svoj ugled i ugled državne službe te ne dovedu u pitanje svoju nepristranost u postupanju. Naputkom je određen i postupak dobivanja suglasnosti za službene nastupe u medijima”, navodi se dalje u priopćenju.
U Ministarstvu ističu i kako će prigodom privatnog nastupa u medijima u komunikaciji s predstavnicima medija te svim oblicima medijskog djelovanja u kojima ne predstavljaju Ministarstvo djelatnici istaknuti da iznose osobne stavove. U slučaju privatnog nastupa u medijima odredbe vezane uz dobivanje suglasnosti primjenjuju se samo ako je određeni dio nastupa tematski povezan s državnom službom ili se tiče službenih stavova, dodaju iz Ministarstva.

mvp_dnevnoHR070111

Dok Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Naputak ocjenjuje nezakonitim, jer se po njemu gotovo svaki javni nastup službenika MVP-a može okarakterizirati kao teža povreda službene dužnosti, MVPEI priopćenjem objašnjava da je riječ o pogrešnoj interpretaciji.

Autor: M.S./Hina Photo: Pixsell Petak | 7.01.2011 16:35

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) priopćilo je da je Naputak za nastup u medijima djelatnika MVPEI-a u potpunosti usklađen s Etičkim kodeksom državnih službenika, opovrgnuvši tako napise u nekim hrvatskim medijima.

dnevnoHR2Neki hrvatski mediji u petak su pisali o tom naputku, a MVPEI u svom priopćenju navodi da se radi o “krivo interpretiranim i netočno iznesenim činjenicama” iz priopćenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, a vezanih uz primjenu Naputka za nastup u medijima dužnosnika MVPEI-a, šefova predstavništava, diplomata, državnih službenika i namještenika u službi vanjskih poslova

Riječ je o izjavama Siniše Kuhara, glavnog tajnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, koji je za Večernji list rekao da je MVPEI Naputkom sebi “omogućio diskrecijsko pravo po kojem se gotovo svaki javni nastup službenika i namještenika MVP-a može okarakterizirati kao teža povreda službene dužnosti i sankcionirati financijski i otkazom službe”.

U skladu s propisima i dobivenim ovlastima

– Naputkom je jasno istaknuto kako prigodom svakog službenog nastupa u medijima, djelatnici u službi vanjskih poslova moraju zastupati službene stavove Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, u skladu s propisima, dobivenim ovlastima, stručnim znanjem, te poštivati propise o zaštiti tajnosti podataka, kao i propise kojima se uređuje područje prava na pristup informacijama, propise koji se odnose na medije, te Etički kodeks državnih službenika, a sukladno odredbama ovog Naputka – priopćeno je iz Ministarstva.

Također, dodaje se da se djelatnici u službi vanjskih poslova “moraju ponašati tako da ne umanje svoj ugled i ugled državne službe, te ne dovedu u pitanje svoju nepristranost u postupanju”.

Što se tiče privatnog nastupa u medijima, odredbe vezane uz dobivanje suglasnosti primjenjuju se samo ukoliko je određeni dio nastupa tematski povezan s državnom službom ili se tiče službenih stavova, javlja MVPEI.

Večernji je napisao i kako, presretne li novinar na ulici kojeg službenika Ministarstva vanjskih poslova te ga upita: “Kako ste proveli Novu godinu?”, službenik MVPEI-a mora prvo istaknuti kako iznosi osobne stavove te zatražiti stanku kako bi pribavio odobrenje glasnogovornika Ministarstva za taj nastup u medijima, ako ne želi biti kažnjen.

U suprotnosti s Etičkim kodeksom

Inače, Naputak za nastup u medijima službenika i namještenika MVP je 22. prosinca 2010. godine propisao Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova. Sindikalac Kuhar tvrdi da je očito da s Naputkom nešto ne valja, ako se konzultira Etički kodeksa državnih službenika, koji propisuje da u javnim nastupima u kojima ne predstavlja državno tijelo, a koji su tematski povezani s državnom službom, službenik ističe da iznosi osobne stavove te da pri iznošenju takvih osobnih stavova “pazi na osobni ugled i ugled državne službe”.

– No, sada bi , primjerice, i službenik Ministarstva vanjskih poslova koji ima želju prijaviti se na kviz “1 protiv 100”, ili čistačica koja naciji želi otkriti svoje kuharske sposobnosti u “Večeri za pet”, ili, pak, računovodstveni referent koji bi rado otpjevao neki od hitova Mladena Grdovića u “Supertalentu”, trebali naglašavati da iznose osobne stavove i prethodno pribaviti i odobrenje glasnogovornika – rekao je Kuhar za Večernji list.

On smatra i da se “iza naizgled samo nezakonitog i besmislenog propisivanja ponašanja državnih službenika i namještenika u privatnom životu krije strah od glasnosti”. Nagađa se i da je još jedan razlog izgubljeni sudski spor protiv službenice MVPEI-a u Vatikanu, protiv koje je pokrenut disciplinski postupak zbog teške povrede službene dužnosti.

Na kraju, Kuharov Sindikat će Naputak predočiti i Upravnoj inspekciji Ministarstva uprave zbog procjene zakonitosti tog “internog akta opasnih namjera”.

mvpei_indexHR070111

MINISTAR vanjskih poslova Gordan Jandroković napravio je novi Naputak za nastup u medijima službenika i namještenika MVP-a po kojem se gotovo svako pojavljivanje na televiziji, bez prethodnog pristanka, može tretirati kao teža povreda službene dužnosti.

index_logo160U Naputku stoji da “prigodom privatnog nastupa u medijima, u komunikaciji s predstavnicima medija te svim oblicima medijskog djelovanja u kojima ne predstavlja Ministarstvo istaknuti da iznosi osobne stavove te da je za nastup u medijima potrebno prethodno pribaviti odobrenje glasnogovornika, uz prethodnu suglasnost nadređenog ravnatelja ili državnog tajnika”, piše Večernji list.

Bez pristanka ne smiju odgovarati ni na banalna pitanja na cesti

To znači da, ako službenika neki novinar zaustavi na cesti i pita ga neko banalno pitanje, on mora tražiti dopuštenje glasnogovornika, uz suglasnost ravnatelja ili državnog tajnika. Zbog ovog naputka ministar Jandroković se našao na udaru Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

“Naputkom je sebi omogućio diskrecijsko pravo po kojem se gotovo svaki javni nastup službenika i namještenika MVP-a može okarakterizirati kao teža povreda službene dužnosti i sankcionirati financijski i otkazom službe”, kazao je Siniša Kuhar iz toga sindikata.

SDLSN će Naputak dostaviti Upravnoj inspekciji Ministarstva uprave koji treba procijeniti zakonitost tog internog akta, a najavljuju i da će možda od Delegacije EU u RH tražiti informaciju je li zadiranje u privatni život službenika normalna pojava u Europskoj uniji.
Piše: I.Kri.

MVPEI Jandroković podigao željeznu zavjesu između medija i službenika

iron_curtain390

(SDLSN, 7. siječnja 2010.) Ministar vanjskih poslova i, odnedavna, potpredsjednik Vlade RH, Gordan Jandroković, svojim je Naputkom za nastup u medijima od 22. prosinca 2010. godine sebi omogućio diskrecijsko pravo po kojem se gotovo svaki javni nastup službenika i namještenika MVPEI može okarakterizirati kao teža povreda službene sdlsn_www220dužnosti i sankcionirati financijski i otkazom službe.
Spornim je Naputkom Jandroković propisao kako će službenik i namještenik “prigodom privatnog nastupa u medijima, u komunikaciji s predstavnicima medija, te svim oblicima medijskog djelovanja u kojima ne predstavlja Ministarstvo” istaknuti da iznosi osobne stavove.
Nadalje, Jandroković propisuje kako se u takvom slučaju privatnog nastupa u medijima “na odgovarajući način primjenjuju” odredbe Naputka koje, između ostalog, propisuju “za nastup u medijima prethodno pribaviti odobrenje glasnogovornika, uz prethodnu suglasnost nadređenog ravnatelja ili državnog tajnika”.
Da s Jandrokovićevim naputkom nešto ne štima razvidno je iz odredbi Etičkog kodeksa državnih službenika, koji propisuje da u javnim nastupima u kojima ne predstavlja državno tijelo, a koji su tematski povezani s državnom službom, službenik ističe da iznosi osobne stavove, te da pri iznošenju takvih osobnih stavova “pazi na osobni ugled i ugled državne službe”.

CensorshipEtički kodeks ne propisuje obvezu isticanja da se radi o iznošenju osobnih stavova prigodom javnih nastupa koji nisu tematski povezani s državnom službom, ali bi službenik i u prigodi takvog javnog nastupa trebao paziti na osobni ugled i ugled državne službe, iako nije sasvim jasno na što se to odnosi.
Ministar Jandroković ide korak dalje od Etičkog kodeksa, jer iz njegovog naputka proizlazi da bi službenik i namještenik MVPEI trebao i prigodom javnih nastupa koji nisu tematski povezani s državnom službom istaknuti kako iznosi osobne stavove, ali i zatražiti odobrenje glasnogovornika MVPEI za takav javni nastup te bi, u slučaju da to propusti učiniti, mogao biti kažnjen zbog teške povrede službene dužnosti.
Jandrokovićevom logikom, službenik MVPEI kojem je prilikom izlaska iz pothodnika pri dolasku na posao neki TV novinar podmetnuo mikrofon pod nos i upitao ga kako je proveo Novu godinu, ukoliko ne želi biti kažnjen, trebao bi istaknuti kako iznosi osobne stavove te zatražiti stanku radi pribavljanja odobrenja za nastup u medijima od glasnogovornika svog poslodavca.
Isto bi trebao učiniti službenik MVPEI koji ima želju prijaviti se na kviz 1 protiv 100, čistačica koja naciji želi otkriti svoje kuharske sposobnosti u Večeri za pet ili računovodstveni referent koji bi rado otpjevao neki od hitova Mladena Grdovića u Supertalentu.

glasnost390

Ludo, zar ne? No, iza naizgled samo nezakonitog i besmislenog propisivanja ponašanja državnih službenika i namještenika u privatnom životu, krije se strah od “glasnosti” koja se proširila među službenicima MVPEI od kada je sindikalna povjerenica ovog elitnog ministarstva postala Tuga Tarle, koja je o nezakonitostima, nepravilnostima i (pre)širokim diskrecijskim ovlastima dužnosnika i rukovodećih službenika često progovarala i javno, posljednji puta kada je ukazala na činjenicu da je na mjesto etičke povjerenice u MVPEI imenovana osoba koja je nezakonito (i neetično) postavljena na načelničko mjesto, za koje u trenutku imenovanja nije imala formalne uvjete.
Drugi razlog mogao bi biti izgubljeni sudski spor protiv službenice Ministarstva u Vatikanu, protiv koje je zbog privatnog nastupa u tiskanom mediju pokrenut disciplinski postupa zbog teške povrede službene dužnosti.
Očito je da su u MVPEI pokušali pronaći odgovarajući “alat” kojim će svako, za njih neželjeno ponašanje, moći sankcionirati kao težu povredu službene dužnosti, a “izgrednika” opaliti po džepu ili mu dati otkaz.
Sindikat će Jandrokovićev Naputak dostaviti Upravnoj inspekciji Ministarstva uprave, kako bi procijenilo zakonitost ovog internog akta opasnih namjera, a možda i od Delegacije Europske unije u RH zatraži informaciju o tome je li zadiranje u privatni život službenika normalna pojava u EU.

Pročitajte još…