MVPEI Neizvjesnost, nepovjerenje i strah među djelatnicima

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA I EUROPSKIH INTEGRACIJA
Neizvjesnost, nepovjerenje i strah među djelatnicima

Tarle_Tuga-003_390

(SDLSN, 22. listopada 2008.) U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija nakon dužeg vremena od isteka mandata sindikalne povjerenice Ljiljane Bašić poslodavac konačno ima s kime voditi socijalni dijalog.

sdlsn_www220Nova sindikalna povjerenica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH ovog ministarstva je Tuga Tarle, profesor filozofije i književnosti, profesionalni diplomat od 1996. godine. Pored diplomatske službe, Tarle se bavila i kulturnim i humanitarnim radom. Osnivačica je zaklade za školovanje djece DORA koju je i vodila tijekom Domovinskog rata, a u MVPEI je radila kao diplomatska savjetnica u hrvatskim diplomatskim misijama u Australiji, Španjolskoj i Čileu.
O motivima zbog kojih se prihvatila sindikalnog angažmana povjerenica Tuga Tarle kaže da je glavni krivac za to njena crta civilnog aktivista koji ju cijeli život “tjera” da se pored redovitog posla bavi i radom za opće dobro.

Tarle_Tuga-002_200Povjerenica Tarle najavila je jačanje aktivnosti sindikalnog članstva u MVPEI. Planira osnažiti komunikaciju među članstvom kao i s poslodavcem upozoravajući redovito na nepravilnosti i kršenja prava zaposlenika MVPEI, nastojanjem na njihovu uspješnom rješavanju u zakonskom roku; podizanju kvalitete uvjeta rada i pravilnog vrednovanja njihovog doprinosa službi; redovitom informiranju članstva podružnice o svim važnijim događanjima na sindikalnoj sceni RH. Jedna od primarnih zadaća bit će i brojčano jačanje članstva čime se stiče kredibilitet u rješavanju njihovih otvorenih pitanja, kaže Tarle.
Nastojat će također, u komunikaciji sa sindikatima zaposlenika u ministarstvima vanjskih poslova drugih zemalja EU tražiti partnere za suradnju i inspiraciju za unapređenje uvjeta rada zaposlenika MVPEI.

Za situaciju u MVPEI Tarle smatra da je daleko od idealne: “Restrukturiranje Ministarstva koje je u tijeku, najavljeno znatno smanjenje broja zaposlenih i nova sistematizacija radnih mjesta doprinijeli su stvaranju ozračja neizvjesnosti i straha među zaposlenicima“.
Tarle_Tuga-001_180Povjerenica Tarle zacrtala si je zadaću da najprije “snimi” potrebe i probleme zaposlenika kako bi kao njihova predstavnica argumentirano nastupala prema poslodavcu. Ne rješavanjem nagomilanih problema i pitanja poput neobjektivnog ocjenjivanja rada diplomatskih službenika i namještenika, redovnog napredovanja profesionalnih diplomata kao i dostupnosti najviših diplomatskih zvanja veleposlanika, raspoređivanja djelatnika po povratku iz diplomatsko-konzularnih predstavništava, provedbe internih i javnih natječaja, manjkave komunikacije nadležnih službi i djelatnika stvara se prostor za nezadovoljstvo i frustracije koje se izražavaju po kuloarima umjesto da se otvori socijalni dijalog s poslodavcem radi prevladavanja takvog stanja, smatra Tarle.

Stoga Tarle rad i aktivnost Sindikata ne vidi isključivo na području zaštite individualnih službeničkih prava, već i kao svojevrsni demokratski forum unutar kojeg se sloboda razmišljanja i govorenja u MVPEI može podići na razinu s koje će se socijalni dijalog zaposlenika i poslodavca moći voditi na ravnopravnoj osnovi. Kao jedan od prvih i logičnih poteza, Tarle najavljuje organiziranje sastanka predstavnika Sindikata i čelništva MVPEI-a, kako bi se u diplomatskom ministarstvu ostvario kvalitetan socijalni dijalog.

Pročitajte još…