NA DANAŠNJI DAN: Proglašena hrvatska samostalnost

NA DANAŠNJI DAN: Proglašena hrvatska samostalnost

(HRT, 25. lipnja) – Republika Hrvatska slavi Dan državnosti, prisjećajući se 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Dan_drzavnosti250607_finalPovijesnu Odluku Hrvatski je sabor, tada Sabor Republike Hrvatske, donio na zajedničkoj sjednici svih svojih vijeća, jasno naznačivši da tim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i zajedničke države SFRJ te postupak za međunarodno priznanje. Sabor je na istoj sjednici donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Predsjednik Sabora Žarko Domljan tom prigodom je rekao: “Rođena je država Hrvatska!”

Nekoliko sati poslije identičnu je odluku donijela i Skupština Slovenije. Neposredno nakon toga jugoslavenska vojska napala je Sloveniju, a 3. srpnja jugoslavenski tenkovi ulaze u Baranju. Počela je okrutna agresija na Hrvatsku u kojoj će pasti tisuće žrtava, a deseci tisuća ljudi napustit će svoja ognjišta.

Povijesnoj odluci o pokretanju postupka razdruživanja prethodio je referendum u svibnju 1991., na kojem se golema većina hrvatskih građana, više od 94 posto, očitovala da Hrvatska ne treba ostati u tadašnjoj jugoslavenskoj državi. Osim toga, u proljeće i rano ljeto te 1991. Hrvatska i njezini građani već su bili suočeni s pobunom lokalnih Srba kao i srpskim terorističkim napadima na hrvatske gradove i sela te stradanjem civila.

Zbog međunarodnih pritisaka i uvjerenja da će time lakše teći pregovori o razdruživanju, Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske nije se primijenila odmah, nego je Brijunskom deklaracijom to odgođeno na tri mjeseca. Moratorij je istekao 8. listopada 1991., kada Republika Hrvatska definitivno raskida državnopravne veze s ostalim jugoslavenskim republikama i postaje samostalna i neovisna država.

Europa i svijet nisu s oduševljenjem dočekali odluku Hrvatskog sabora i Skupštine Slovenije, jer svijet je još uvijek predlagao nekakvu novu Jugoslaviju, u koju povratak nije bio moguć. Pokazala je to i krvava ratna zbilja, napadi na Vukovar, Dubrovnik, genocidna agresija okupatora i herojska borba Hrvata. U prosincu 1991. Njemačka je samostalno priznala Hrvatsku, a novu političku stvarnost u siječnju 1992. priznala je cijela Europa, a zatim i cijeli svijet.