Na fakultetima prvostupnici, nakon dvije godine pristupnici

Na fakultetima prvostupnici, nakon dvije godine pristupnici

Foto: Vlado Kos

Jutarnji_weblogoZAGREB – Uz prvostupnike i prvostupnice hrvatski će visokoškolski prostor uskoro biti bogatiji i za pristupnike i pristupnice.
Naime, novim Zakonom o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, koji će uskoro biti upućen u proceduru, predlaže se da svi studenti koji završe stručne studije u trajanju od dvije godine dobiju stručni naziv pristupnika.
Državni tajnik za visoko obrazovanje prof. dr. Slobodan Uzelac kaže kako je JL260207_studentiPovjerenstvo za izradu zakona predlagalo da se student koji završi dvije godine stručnog obrazovanja zove kandidat, no jezični su stručnjaci procijenili da je termin pristupnik više u duhu hrvatskoga jezika.
Pristupnik je onaj koji se uputio prema visokom obrazovanju, ali ga još nije dosegnuo – pojašnjava Uzelac. Dodaje da Bolonja ne poznaje višu stručnu spremu te je iz tog razloga bilo potrebno pronaći termin za razinu obrazovanja koja je viša od srednjeg, a niža od visokog.
Student koji završi tri godine stručnoga studija steći će naziv stručni prvostupnik. Zakon predlaže da istu “titulu” dobiju i studenti koji su završili dvogodišnju višu školu po ranijem zakonodavstvu.
Oni koji završe tri godine fakulteta steći će akademski naziv sveučilišni prvostupnik  (baccalaureus, odnosno baccalaurea). Studenti koji nastave studij i završe diplomski sveučilišni studij bit će magistri struke, odnosno doktori struke u biomedicini. Iako je Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ukinuo inženjere, ovim će zakonom oni biti vraćeni, ali samo za tehničko područje.
Bolonjska će se zvanja zadržati pa će se pisati: sveučilišni prvostupnik – inženjer, primjerice, elektrotehnike ili magistar – inženjer elektrotehnike. Učitelji će, pak, biti magistri primarnog obrazovanja. (I. K. B.)