Na peticiji protiv ukidanja dodatka na minuli rad – 68.000 potpisa

Na peticiji protiv ukidanja dodatka na minuli rad – 68.000 potpisa

AKCIJA SINDIKATA DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA

Glas_Slavonije_logoZAGREB – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSNRH) i sindikati udruženi u Nezavisne hrvatske sindikate izvijestili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare kako je peticiju protiv ukidanja dodatka na minuli rad u Zakonu o plaćama državnih službenika potpisalo oko 68 tisuća zaposlenih. Peticijom, koja se potpisivala tijekom protekla dva mjeseca, tražilo se da se minuli rad kroz dodatak od 0,5 posto po godini staža i dalje vrednuje kao stečeno pravo, s obzirom da je u posljednjem Prijedlogu zakona o plaćama u državnih službenika taj institut ukinut.
Tiskovna konferencija Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenikaPrema tom prijedlogu, kako je rekao predsjednik SDLSNRH-a Boris Pleša, promicanje državnih službenika u plaći trebalo bi se ostvarivati isključivo na temelju ocjene učinkovitosti rada koju daje poslodavac, dok minuli rad više ne bi trebao imati utjecaj na povećanje plaće. Ukidanjem dodatka na minuli rad oštetilo bi se 220 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama, čije su plaće ionako male, rekao je Pleša.
– Iako je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor javno rekla kako Vlada ne namjerava državnim službenicima ukinuti dodatak za minuli rad, u to ćemo povjerovati tek kada on bude ugrađen u prijedlog Zakona o plaćama državnih službenika – rekao je Pleša pozivajući Vladu da aktivira zajedničko povjerenstvo za izradu Zakona.
Edmond Miletić, koji je kao stručni konzultant sudjelovao u Srbiji i Crnoj Gori na provedbi projekata potpore reformi državne uprave koje je financirala EU, rekao je kako se u Srbiji na svaku navršenu godinu staža računa 0,4 posto dodatka, a u Crnoj Gori postoje čak tri skupine za obračun dodatka na minuli rad. U prvoj su osobe s do 10 godina staža, a za svaku navršenu godinu obračunava im se 0,5 posto dodatka, u drugoj skupini su osobe s od 10 do 20 godina staža, a računa im se 0,75 posto dodatka, dok se za treću skupinu s 20 i više godina staža računa 1 posto dodatka.
– Peticija protiv ukidanja dodatka na minuli rad, koju je potpisalo oko 68 tisuća građana, predstavlja odlučno ne daljnjoj eroziji stečenih radničkih prava u Hrvatskoj – poručili su sindikalci.