Na posao u kućnim papučama

Na posao u kućnim papučama

Vjesnik_logo_noviZAGREB – Od 1. travnja državni službenici, koji ne posluju izravno s građanima, moći će raditi i od kuće. Uvodi se i nepuno radno vrijeme, a službenik koji radi na primjer četiri sata može – uz suglasnost čelnika državne službe – sklopiti ugovor i s drugim poslodavcem o radu na još četiri sata.
Predviđeno je to dvjema Vladinim uredbama. Uredbom o mogućnosti rada službenika na izdvojenom mjestu i rada s nepunim radnim vremenom te Uredbom o upućivanju državnog službenike na rad izvan državne službe, Vlada je uvjete zapošljavanja prilagodila uvjetima tržišta i zahtjeva za fleksibilnosti mjesta rada u skladu s europskim iskustvima.

teleworking2Rad kod kuće omogućuje moderna internetska tehnologija, a država će službeniku osigurati potrebnu opremu te nadoknaditi troškove nastale u obavljanju posla. Rad od kuće dobro će doći majkama s malom ili bolesnom djecom i invalidima, no u kućnim papučama mogu raditi i drugi službenici. Vlada je, naime, na prigovor sindikata, odustala od ograničenja rada kod kuće samo za majke s djecom do šest godina, branitelje i invalide.
Uredbama je uvedena mogućnost zapošljavanja na nepuno radno vrijeme, pa se na primjer računovođa, koji nema posla za osmosatno radno vrijeme, može zaposliti na nekoliko sati dnevno ili samo neke dane u tjednu. U tom slučaju državni službenik ima pravo na plaću i mirovinski staž za onoliko sati koliko radi. Država će uštedjeti, a službenik će morati pronaći dodatni posao, jer će mu mirovina, zbog manje uplaćenih doprinosa, biti dramatično niža nego da radi puno radno vrijeme.
Fleksibilizacija zapošljavanja u državnoj službi uključuje i mogućnost da se državnog službenika uputi na privremeni rad u lokalnu samoupravu, pravne osobe s javnim ovlastima i međunarodne organizacije. Na takav rad zbog obavljanja privremenih poslova, koji zahtijevaju posebna znanja, vještine i stručno iskustvo mogu se uputiti službenici s najmanje pet godina staža, najdulje na dvije godine.
Službenik se može poslati na privremeni rad izvan državne službe samo uz njegovu pisanu suglasnost. Nakon isteka rada, službenik se može vratiti na svoje staro radno mjesto, a ako to nije moguće – na odgovarajuće poslove sukladno spremi. Ako se državni službenik ne vrati u roku, dobit će otkaz zbog neopravdanog izostanka.
Ljubinka Marković

Pročitajte još…