Na Trgu Portarata obilježen Međunarodni praznik rada

Na Trgu Portarata obilježen Međunarodni praznik rada


POLOŽENI VIJENCI POGINULIM RADNICIMA 1920., TE SU PODIJELJENI KARANFILI PROLAZNICIMA

(REGIONAL EXPRESS, 1. svibnja 2018.) Danas je tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine na Trgu Portarata obilježen 1. svibanj – Međunarodni praznik rada. Okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek koji je istaknuo važnost obilježavanja današnjeg dana podsjetivši kako je na istome mjestu četvero radnika 1920. godine poginulo u demonstracijama tražeći svoja radnička prava.

Osvrnuo se i na današnju situaciju oko Uljanika kazavši kako će se sve napraviti za zadržavanje radnih mjesta te kako su u današnje vrijeme prava radnika preniska, ali zajedničkom borbom vjeruje da će se stvoriti pozitivna klima i uvjeti za rad i stvaranje. “ U Pulu i Istru se sve više ljudi doseljava, ali žalimo za svakim puležanom i istrijanom koji se odlučio napustiti svoju hižu i zemlju.” dodao je Cvek i poželio svim Puležankama i Puležanima sretan praznik rada.

Polaganju vijenaca pridružio se i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić i zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin te predstavnici sindikata. Predstavnici Sindikata, Denis Buršić, predsjednik Sindikata lokalnih službenika i namještenika, Rajko Kutlača, voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i Boris Cerovac predsjednik Jadranskog sindikata osvrnuli su se na tešku gospodarsku situaciju u zemlji te poručili kako se svi zajedno trebamo boriti za bolje sutra.

Nakon prigodnih govora predstavnici Grada i sindikata položili su vijence na spomen ploču palim radnicima koji su 1920. godine na Portarati pali kao žrtve prvosvibanjskih demonstracija. To su bili Luigi Lebek, Francesco Mrzljak, Odone Schmelzer i Francesco Sponza. Uslijedio je nastup zbora Lino Mariani te Puhačkog orkestra Grada Pule, a svim sudionicima programa i mnogobrojnim prolaznicima podijeljeni su crveni karanfili koji simboliziraju prvi svibanj.