Nakon prognoza Rohatinskog, analitičari tvrde: Smanjenje plaća službenika za još 400 kuna

Nakon prognoza Rohatinskog, analitičari tvrde: Smanjenje plaća službenika za još 400 kuna

rohatinski_sd280409

Ako se ostvare prognoze Željka Rohatinskog, guvernera HNB-a, da će domaće gospodarstvo pasti za četiri posto u ovoj godini, to bi, slaže se većina analitičara, podrazumijevalo značajno smanjenje mase plaća državnih službenika u četvrtom kvartalu.

− Naša analiza predviđa pad BDP-a od 3,2 posto u optimističnom scenariju, no ako pad BDP-a bude veći od toga, mislim da će Hrvatska ipak morati pozvati u pomoć MMF i povući novac koji će biti potreban za financiranje državnih potreba − kazao nam je Zdeslav Šantić, direktor Direkcije ekonomskih istraživanja Raiffeisen Consultinga.

SD_logo240− Kako u posljednja tri mjeseca neće biti velikog prostora za smanjivanje investicija iz državnog proračuna, tada bi u slučaju pada BDP-a od oko četiri posto državne rashode bilo moguće rezati samo na plaćama i mirovinama − rekao nam je Šantić.

Problem je u tome što bi, smatraju analitičari, država mogla i bez MMF-a i bez rezanja rashoda financirati manjak u proračunu do deset milijardi kuna (sada iznosi 5,4), ali ako manjak bude veći zbog većeg pada gospodarstva, tada će se morati rezati rashodi. A to će, mišljenja je Šantić, biti “vrlo bolno”.

Naime, prosječno se mjesečno, nakon rebalansa budžeta, iz državnog proračuna na plaće korisnika državnog proračuna izdvaja oko 2,5 milijardi kuna, što znači da će u posljednja tri mjeseca biti potrebno na njih potrošiti 7,5 milijardi kuna.

U slučaju da se iz proračuna mora “uštipnuti” dodatnih milijardu do dvije milijarde kuna, te ako se najviše može i mora štedjeti upravo na plaćama, tada je jasno kako bi masa plaća za ta tri mjeseca morala biti smanjena za najmanje deset posto, odnosno za 750 milijuna kuna.

Kako najmanja plaća korisnika državnog proračuna iznosi oko četiri tisuće kuna, to znači da bi im plaća bila manja za najmanje 400 kuna.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika, rekao nam je da je njegov sindikat pristao na smanjenje osnovice od šest posto i zbog toga što su u novom ugovoru dobili pismeno obećanje Vlade da im u ovoj godini neće dodatno smanjivati plaću, no ako situacija zaista postane preteška, Vlada će, kao što je učinila i s javnim službama, morati jednostrano raskinuti i dogovor sa sindikatima državne uprave.

Zdeslav Šantić pritom napominje kako je moguće da MMF, ako se ostvare prognoze o crnom scenariju, možda neće tražiti drastično smanjivanje plaća u četvrtom kvartalu ove godine i omogućit će Vladi da dio dodatnog manjka u proračunu financira MMF-ovim zajmom, ali onda će zauzvrat tražiti da se Vlada obveže na zamrzavanje plaća u idućim godinama ili da sreže broj zaposlenih u državnoj upravi.

− U svakom slučaju, ovakva je situacija s potrošnjom državne uprave dugoročno neodrživa i Vlada će kad-tad morati donijeti nepopularne odluke trajnije naravi − ustvrdio je Šantić. Frenki Laušić