NAMJEŠTENIČKE MUKE: Do posla spremačice poznavanjem ustrojstva lokalne samouprave

funtana_ipress160211

FUNTANA – Zahvaljujući ozbiljnosti, pažnji i trudu općinskih vlasti, Funtanjani mogu biti sigurni da će općinske prostorije ubuduće čistiti spremačica s visokim stupnjem znanja o ustrojstvu i djelokrugu rada upravnih tijela Općine Funtana.

Nije šala, nego živa istina da potencijalne zaposlenice čiji je opis poslova održavanje čistoće u upravnoj zgradi Općine Funtana i drugim prostorima u vlasništvu Općine još od 25. siječnja prolaze složenu proceduru odabira na javnom natječaju, koja još nije završena.

ipress_logoProcedura uključuje i pismeni ispit iz Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te Statuta Općine Funtana te intervju.

Krajem siječnja, dakle, Općina je raspisala natječaj za radno mjesto spremačice i to na nepuno 4-satno radno vrijeme i uz probni rad od tri mjeseca, a tražena stručna sprema je niža. Osim životopisa, dokaza o državljanstvu i preslika osobne iskaznice, kandidatkinje su uz prijavu morale priložiti uvjerenje da nisu pod istragom i da se protiv njih ne vodi kazneni postupak te izjavu da ne postoje zapreke za prijem u službu iz članaka 15. i 16. Zakona o lokalnoj samoupravi, koji obuhvaćaju 15-ak stavki.

Nakon toga, 11. veljače, 5 kandidatkinja pozvano je na pismeno testiranje o poznavanju Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te Statuta Općine Funtana. U ponedjeljak, 14. veljače, posebno Povjerenstvo za provedbu natječaja za prijam na radno mjesto spremač/ica u sastavu Mladen Grgeta, Margita Zović Malinarić i Marinko Žužić, a, kako navode, slijedom provedenog testiranja te analizom predanih testova, objavilo je da su pravo na intervju stekle tri kandidatkinje, dok se dvije nisu pojavile.

Sada se čeka intervju, nakon kojeg, nadamo se, slijedi i konačno zapošljavanje.

Za komentar ovog apsurdnog slučaja upitali smo tajnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Sinišu Kuhara. – Ovakvu nakaradnu situaciju u kojoj se za radno mjesto spremačice traži poznavanje ustrojstva i djelokruga rada upravnih tijela Općine, proizvela je očito nedovoljno jasna norma, odnosno „odgovorajuća“ primjena odredbi Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi kojima se regulira prijam službenika na namještenike. Vjerojatno je neki (pre)revni općinski službenik smetnuo s uma činjenicu da spremačica ne obavlja poslove iz djelokruga općine kao jedinice lokalne samouprave, već pomoćno-tehničke poslove te da se odgovarajuća primjena službeničkih propisa na namještenike odnosi na istovjetnost postupka, ali ne i sadržaj provedbe odabira kandidata za radno mjesto, pojasnio je Kuhar.

Napomenuo je da je eventualno testiranje trebalo obuhvatiti znanja iz područja održavanja higijene na radnom mjestu, a ne poznavanja zakona i statuta, te provjeru praktičnih znanja kad je u pitanju čišćenje prostorija. – Nadamo se samo da na intervjuu buduće čistačice neće pitati kako vide razvoj Općine Funtana u narednom petogodišnjem razdoblju i smatraju li da je za razvoj bolje otvarati bescarinske industrijske zone ili se osobno više zauzimaju za ekološku proizvodnju, uzgoj boškarina i agroturizam, zaključio je tajnik sindikata. (MBM)