Namještenik kojem država ovrhom uzima 550 od 1650 kuna mirovine izlaz vidi u samoubojstvu

Namještenik kojem država ovrhom uzima 550 od 1650 kuna mirovine izlaz vidi u samoubojstvu

lapos_petar390

Petar Lapoš pokazuje odrezak od mirovine prema kojem mu nakon ovrhe ostaje 1.090 kn za život

Sindikat moli predsjednicu Vlade i ministra pravosuđa da konačno pronađu rješenje za ovrhe službeničkih plaća u hrvatskom Podunavlju, a jednom žalosnom i ogorčenom umirovljeniku omoguće da smrt dočeka u toplom domu

(SDLSN, 18. veljače 2011.) Umirovljeni namještenik Petar Lapoš iz Iloka, kojem je Republika Hrvatska “sjela” ovrhom od 546,89 kuna mjesečno na neveliku mirovinu od 1640,86 kuna pa mu nakon otplate režija od oko 400 kuna za život preostaje 600 kuna, ovih je dana ostao i bez drva za ogrjev i sve više razmišlja o samoubojstvu kao jedinom sdlsn_www220izlazu iz situacije u kojoj se nalazi.
Od umirovljenog dostavljača Petra Lapoša država je odlučila ovrhom namiriti “dug” od 70-tak tisuća kuna na ime povrata sudskim putem dobivene naknade za rad na području od posebne državne skrbi koja mu je prvo sudskim putem priznata, a zatim nakon što je Vrhovni sud promijenio stajalište, sudskim putem osporena i zatražena protuovrha.

Lapoš je u lipnju 2008. godine s predstavnicima Sindikata zbog problema ovrha plaća službenika u hrvatskom Podunavlju bio i kod tadašnje potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, ali mu ona tada nije mogla pomoći pa se nada da će to moći učiniti sada kad je predsjednica Vlade.
Nakon sastanka s potpredsjednicom Vlade pronađeno je privremeno rješenje u obliku obustavljanja ovrhe mirovine jer mu je supruga bolovala od karcinoma.

No, kako mu je supruga u međuvremenu umrla, Republika Hrvatska i njeno pravosuđe, koje je Petru Lapošu prvo priznalo, a zatim osporilo pravo na dodatak za rad na području od posebne državne skrbi, očito je ocijenilo kako više ne postoje prepreke za naplatu “duga” od umirovljenog namještenika.

Sindikat stoga moli predsjednicu Vlade i ministra pravosuđa da konačno pronađu rješenje za ovrhe službeničkih plaća u hrvatskom Podunavlju, a jednom žalosnom i ogorčenom umirovljeniku omoguće da smrt dočeka u toplom domu.

lapos_odrezak

Pročitajte još…