Narodne novine falsificiraju datum objave zakona

ZAKONODAVNA PRIJEVARA
Narodne novine falsificiraju datum objave zakona

nn41_14

Sindikat traži da se provede istraga o tome kada je stvarno objavljen broj 41 Narodnih novina, pri čemu se danom objave nikako ne može smatrati datum njegova tiskanja, već dan njegove dostupnosti u pravnom prometu

(SDLSN, 1. travnja 2014.) Zakon o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina staža, izglasan u Hrvatskom saboru 21. ožujka 2014. godine, temeljem kojeg bi državni i javni službenici i namještenici trebali ostati bez prava na uvećanje plaće ugovorenih kolektivnim ugovorima u visini od 4, 8 i 10 posto, prema Narodnim novinama objavljen je jučer, 31. ožujka 2014. godine u broju 41/14.

sdlsn_www220Međutim, jučer ga se nije moglo vidjeti na portalu Narodnih novina, kao ni jutros u 6 sati, a autor ovih redaka nije ga mogao kupiti u tiskanom izdanju ni u 8:45 sati u prodavaonici Narodnih novina u ulici Kralja Držislava.

Ovo je važno iz razloga što Ustav Republike Hrvatske člankom 89. propisuje da se zakoni prije nego što stupe na snagu objavljuju u “Narodnim novinama”, službenom listu Republike Hrvatske, kao i da ne mogu imati povratno djelovanje, izuzev pojedinih odredbi i to iz posebno opravdanih razloga.

Jutros u 6 sati još uvijek je bilo dostupno samo izdanje broja 40 Narodnih novina
Jutros u 6 sati još uvijek je bilo dostupno samo izdanje broja 40 Narodnih novina

Budući da je Zakon o uskrati stvarno objavljen danas, to znači da će danom njegova stupanja na snagu on prouzročiti nedozvoljeno retroaktivno djelovanje, tj. stupit će na snagu kasnije od 1. travnja, tj. datuma s kojim počinje proizvoditi učinke (posljedice) na osobe na koje se primjenjuje.

Sindikat zato od Hrvatskog sabora i Ustavnog suda RH traži poduzimanje mjera, odnosno obustavu izvršenja Zakona, kako bi se spriječilo njegovo nedozvoljeno povratno djelovanje, a posebice stoga što se njime derogiraju odredbe važećih kolektivnih ugovora, a da se o tome uopće nije pokušalo pregovarati sa sindikatima.

Također, Sindikat traži da se provede istraga o tome kada je stvarno objavljen broj 41 Narodnih novina, pri čemu se danom objave nikako ne može smatrati datum njegova tiskanja, već dan njegove dostupnosti u pravnom prometu. S. Kuhar