Našao se pod velikim pritiskom zbog sindikalnog rada

Našao se pod velikim pritiskom zbog sindikalnog rada

Očito se nekome nije svidjelo moje pisanje premijeru i ministru pa su imali namjeru diskriminirati me na ovaj način, kaže Kopić Vrus
Piše: Jasmin Đečević
Foto: Željko Šop

JL231106_VrusRIJEKA – Policijski službenik PU primorsko-goranske Tihomir Kopić Vrus u utorak je završio na izvanrednom sistematskom zdravstvenom pregledu, a tvrdi da je razlog slanja na pregled njegovo učestalo zapitkivanje i upozoravanje nadležnih tijela o nepoštivanju odredbi kolektivnog ugovora i drugim problemima koji muče njegove kolege.
Kopić je inače povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika u Drugoj policijskoj postaji Rijeka.
– Moja je obaveza da se borim za svoja i prava kolega, a očito se nekome nije svidjelo moje pisanje premijeru, saborskim zastupnicama i ministru, pa su imali namjeru diskriminirati me na ovaj način. Slati nekoga na izvanredne psihotestove je nedopustivo, izgleda da me netko želi prikazati kao nestabilnu osobu i ušutkati me – istaknuo je Kopić, koji je na pregledu bio u utorak i jedino što “su mu našli” bio je povišeni krvi tlak.
Jutarnji_weblogoU svojim dopisima upozoravao je na probleme poput nedostatne opreme i odora policajaca i nepoštivanje kolektivnog ugovora u pogledu rasporeda radnih dana unaprijed te rasporeda službenika na radna mjesta u skladu s njihovom stručnom spremom.
O svemu je htio razgovorati s nadležnima u PU, ali je umjesto na razgovoru završio na liječničkom pregledu.
– Pitam se zašto su samo mene poslali na pregled, a ne i ostale. Ovako pred kolegama ja ispadam lud ili problematičan – zaključio je Kopić.
Prema riječima Mirka Boškovića, člana odbora Sindikata državnih službenika, problema u MUP-u ima, za što su najbolji primjer tisuće radnih sporova zbog neiplaćenih prekovremenih sati.
– Spremnog policajca starog 28 godina s devet godina staža u MUP-u poslati na liječnički pregled žalosno je i nedopustivo, a time se i krši kolektivni ugovor jer se Kopića stavilo u neravnopravan položaj u odnosu na druge službenike – smatra Bošković.

Grbic221106

Sastanak s načelnikom
Sindikalisti su danas napokon održali sastanak s načelnikom Oliverom Grbićem i zadovoljni su s rezultatima.
-Dogovorili smo za ubuduće bolju suradnju jer nam je jedina namjera poboljšati standard i uvjete rada policajaca. Načelnik Grbić je pokazao razumjevanje i nadamo se kako se sindikalni povjerenici više neće slati na izvanredne preglede samo zato što obavljaju svoj posao-rekao je Bošković.

SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA OGORČEN POSTUPKOM PU PGŽ-a PREMA NJIHOVOM POVJERENIKU TIHOMIRU KOPIĆU VRUSU
Zbog sumnje u bolest sindikalist poslan na liječnički pregled
U Policijskoj upravi PGŽ-a opovrgavaju da upućivanje Tihomira Kopića Vrusa na izvanredni sistematski zdravstveni pregled ima bilo kakve veze s njegovom sindikalnom djelatnošću

novilist_logoRIJEKA – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika na jučerašnjoj je konferenciji za novinare upozorio na, po njihovoj ocjeni, neprimjeren postupak prema policijskom službeniku Tihomiru Kopiću Vrusu, njihovom sindikalnom povjereniku u 2. policijskoj postaji Rijeka. On je u utorak morao otići na izvanredni sistematski zdravstveni pregled jer je, tvrde u Sindikatu, u više navrata o nepravilnostima u radu policije i nepoštovanju odredaba Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u MUP-u pisao na različite adrese – od načelnika PU Primorsko-goranske županije do MUP-a, Vlade RH i saborskih zastupnika.
– Iako nemam ništa protiv toga da policijski službenici redovito obavljaju liječničke preglede, za mene je ovo upućivanje na izvanredni pregled bila velika neugodnost jer je to mjera koja se primjenjuje za one koji stvaraju ekscese ili imaju neke probleme, a ja ih nemam, nego sam samo obavljao svoju sindikalnu dužnost – rekao je novinarima Tihomir Kopić Vrus.
– Činjenica je da problema u MUP-u ima, ali kada se na njih pokuša ukazati onda ih se na ovaj način pokušava ušutkati – ocijenio je Mirko Bošković, predsjednik Odbora policije pri Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika čiji je stav da je ovdje zapravo riječ o primjeni “metode štapa” kojom se htjelo zaustaviti sindikalnog povjerenika.

Kopic231106

U Policijskoj upravi PGŽ-a opovrgavaju da upućivanje Kopića Vrusa na pregled ima bilo kakve veze s njegovom sindikalnom djelatnošću. Načelnik Ureda načelnika PU Vladimir Vlahović objasnio nam je da je Kopić i prije preuzimanja dužnosti sindikalnog povjerenika, odnosno od 1998. godine, pisao dopise koji se tiču njegovog položaja ali i Grbic_okvirstanja u policiji, pa čak podnosio i kaznene prijave protiv pojedinih dužnosnika optužujući ih da krše njegova prava. Već u prvoj godini rada uputio je 11 dopisa u kojima je tražio premještaj unutar Postaje kako bi dobio veću mogućnost napredovanja i usavršavanja u službi. Kada je 2001. godine bio premješten u 3. PP na Sušaku ponovno je bio nezadovoljan pa je nakon ni godinu dana zatražio da ga se vrati na Rupu.
– I tome je udovoljeno, ali kako je ocijenjeno da tamo nije imao zadovoljavajuće rezultate te je zbog propusta u radu i stegovno kažnjen, premješten je u 2. PP gdje i sada radi. Već je u četiri navrata zatražio da ga se ponovno premjesti ali je odbio ponuđeno mjesto u postaji aerodromske policije i u odgovoru inzistirao da ga se ponovno premjesti u Rupu na mjesto voditelja smjene ili detektiva. No, to mu je odbijeno, kaže Vlahović, objašnjavajući da je upravo na temelju takvoga višegodišnjeg ponašanja koje “odstupa od uobičajenog i očekivanog ponašanja policijskog službenika” zatražen izvanredni liječnički pregled te da će se nakon što stignu rezultati pregleda odlučiti što će s njime biti dalje.
Tihomir Kopić Vrus je novinarima rekao kako je na pregledu zaključeno da je s njime sve u redu te da ima samo povišen tlak, što on pripisuje stresu kojemu je bio izložen, ali ga to neće obeshrabriti da se nastavi boriti za svoja prava. S. BAKIĆ

Pročitajte još…