Naši povjerenici: Denis Buršić u Glasu Istre

Naši povjerenici: Denis Buršić u Glasu Istre

DENIS BURŠIĆ, POVJERENIK SINDIKATA DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA U PAZINSKOM UREDU POREZNE UPRAVE
Mi nismo štrajkolomci
Ne podržavamo potez Sindikata Porezne uprave jer se radi o razjedinjavanju sindikalne scene • Vlada nema sluha za sindikalne zahtjeve, uvijek objašnjava da nema novca u državnom proračunu. Mi smatramo da novca ima, ali da je krivo raspoređen

Glas_Istre_logogogo

Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Za razliku od Sindikata Porezne uprave, koji je u posljednji trenutak odustao od štrajka te najavio mirenje s Vladom, članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika ne odustaju od štrajka najavljenog za danas te za ponedjeljak i utorak. Podsjećamo, danas će se štrajkati samo na graničnim prijelazima, osobito na frekventnim (poput Bajakova, Bregane, Macelja i Rupe), ali ne i na istarskima, a idućega tjedna u Poreznoj upravi i ostalim službama. Riječ je o bijelom, a ne generalnom štrajku, što znači da će sve službe raditi, ali usporenim tempom, izuzev šaltera Policijske uprave istarske, Općinskog suda u Puli i odvjetništava.

Bursic_Denis

Denisa Buršića, povjerenika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u pazinskom uredu Porezne uprave, upitali smo za komentar odustajanja Sindikata Porezne uprave.

Razjedinjavanje sindikalne scene

– Ne podržavamo njihov stav, jer riječ je o razjedinjavanju sindikalne scene. Potez Sindikata Porezne uprave smatram pogrešnim, no mi ćemo provesti bijeli štrajk jer smo postupak mirenja s Vladom već prošli. Sindikat Porezne uprave u zadnji je čas odustao od štrajka i nije nas podržao. Međutim, mi nismo štrajkolomci i upozoravamo poslodavca, Vladu, da ne poistovjećuje sindikate. Mogli bismo ponovno ići na mirenje kada bi poslodavac nešto ponudio, ali nije ponudio ništa i čisto sumnjam da će nešto ponuditi prije ponedjeljka. Od štrajka nisu odustali ni drugi državni službenici, kojih je u Hrvatskoj oko 65 tisuća, od čega je oko 25 tisuća u našem sindikatu, a 20 tisuća u ostala tri, koja okupljaju državne službenike. U Poreznoj upravi u Istri zaposleno je 280 djelatnika, od čega je 91 član našeg sindikata, 20 je članova Sindikata Porezne uprave Republike Hrvatske, a ostali nisu u sindikatu. Nakon svega, i ubuduće smo spremni krenuti u zajedničku akciju sa Sindikatom Porezne uprave, ovisno o situaciji u kojoj se budemo našli.
– Vlada je najavila da neće platiti dane provedene u štrajku. Hoće li to učiniti sindikat?
– Sindikat će platiti dnevnice ne samo svojim članovima, nego i ljudima koji nisu u sindikatu.
– Možete li ukratko navesti zbog čega, nakon prosinačke sindikalne akcije, i sada štrajkate?
– Štrajkamo zato što zahtjevi zbog kojih se provodio prosinački štrajk nisu usvojeni, a riječ je o izjednačavanju plaća s onima u javnim službama, koje su za pet posto veće. Tražimo i povrat stalnoga mjesečnog dodatka u bruto iznosu od 300 kuna, što je neto oko 150, najviše 200 kuna. Tražili smo da se donesu izmjene i dopune postojeće uredbe o koeficijentima i dodacima na posebne uvjete rada, odnosno posebna uredba za Poreznu upravu sve do donošenja zakona o plaćama u državnim službama. Za razliku od uredbe, gdje su koeficijenti općeniti, zakonom o plaćama u državnim službama bili bi detaljno određeni platni razredi. Iako bi zakon trebao biti donesen do konca lipnja (šest mjeseci po donošenju Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koji je stupio na snagu početkom ove godine), mislim da se to neće dogoditi jer je ostalo vrlo malo vremena. Naime, nema još niti prijedloga, koji je trebala izraditi Vlada u dogovoru sa sindikatima, čije mišljenje može, a i ne mora poštovati. Iz Vlade nas nisu ni zvali u vezi s prijedlogom zakona, ali mislim da hoće, i to vrlo brzo.

Državna uprava zapostavljena

– Sve i da Vlada odobri zahtjev za uvođenje stalnog dodatka, plaće bi bile niske.
– I tim povećanjem bili bismo zadovoljni. Međutim, Vlada nema sluha ni za takve zahtjeve. Uvijek je objašnjenje: nema novca u državnom proračunu. Mi smatramo da novca ima, ali da je krivo raspoređen.
– Gdje to krivo?
– Ako su imali novca za povećanje plaća u zdravstvu (zadnje povećanje od pet posto bilo je koncem prošle godine), smatramo da ima novca i za nas.
– Često istupate u medijima, a ovoga puta u dopisu poslanom našem listu poručujete da se ne bojite medija te da u medije iznosite svoje probleme. Poručujete službenicima da ne budu kukavice. Ne bojite li se poslodavca? Imate li većinsku podršku zaposlenih u Poreznoj upravi?
– Htio sam reći da su mediji dobri saveznici sindikata. Mislio sam poručiti službenicima koji imaju problema da ih iznesu sindikalnim povjerenicima koji će znati kako će im pomoći. Smatram da sindikalni povjerenici ne smiju biti inertni, a takvih je dosta. Vremena se mijenjaju. Naš sindikat polaže nadu u aktivnost povjerenika, a ne u neaktivnost. Imamo većinsku podršku, ne bojim se poslodavca, zaštita sindikalnog povjerenika regulirana je Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu.
– Kolike su prosječne plaće zaposlenih u državnoj upravi i koliko zaostaju za onima u javnim službama?
– Zaposleni u državnoj upravi primaju oko tri tisuće kuna, oko pet posto manje nego zaposleni u javnim službama, u koju spada zdravstvo, HZMO, Hrvatska pošta, Lutrija…
– Čime još, osim plaćama, niste zadovoljni i hoćete li svoje zahtjeve uputiti Vladi?
– Smatram da je državna uprava prilično zapostavljena. Zgrade se slabo održavaju, kompjutorski sustav je zastario. U Poreznoj upravi kompjutorski sustav star je osam godina, a nije puno bolje ni u drugim državnim službama.