Nastavlja se kampanja protiv ukidanja dodatka za minuli rad

Nastavlja se kampanja protiv ukidanja dodatka za minuli rad

minuli_k&s390_final

(SDLSN, 3. kolovoza 2008.) Nakon što je na zadnjoj sjednici pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata državnih službi, 28. srpnja, ministar financija Ivan Šuker potvrdio namjeru Vlade da se u Zakonu o plaćama državnih službenika ukine institut dodatka za minuli rad, odnosno dodatka od 0,5 posto za svaku navršenu godinu staža, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske nastavlja s kampanjom za očuvanje ovog stečenog prava.

sdlsn_www220Podsjećamo, SDLSN i sindikati udruženi u Nezavisne hrvatske sindikate 12. su ožujka ove godine pokrenuli potpisivanje peticije protiv ukidanja dodatka za minuli rad u Zakonu o plaćama državnih službenika, koju je, u malo manje od dva mjeseca, potpisalo više od 68.000 hrvatskih građana.
Peticiju su predstavnici SDLSN predali potpredsjednici Vlade, Jadranki Kosor, zbog čijih su se riječi, izrečenih na sjednici GSV-a 28. ožujka o tome da Vlada ne razmišlja o ukidanju dodatka na radni staž u državnim službama, ponadali, budući da ih je izrekla jedna potpredsjednica, kako je Vlada odustala od ukidanja dodatka za minuli rad u Zakonu o plaćama državnih službenika.
Međutim, ministar Šuker je sindikatima državnih službi 28. srpnja rekao kako Vlada nastavlja s izradom zakona u kojem više neće biti dodatka za minuli rad, dodavši tom prigodom kako su sustav platnih razreda i dodatak za minuli rad nespojivi.
Osim autoritetom ministra financija, Šuker to ničim nije potkrijepio.
Da baš nije tako najbolje govori činjenica da je Zakonom o plaćama državnih službenika, koji je Srbija uz pomoć EU donijela još u 2006. godini, zadržan institut dodatka za minuli rad uz istovremeno uvođenje platnih razreda.

minrad_vlada

Kako će se zbog godišnjih odmora o Zakonu o plaćama državnih službenika razgovarati tek početkom rujna, SDLSN će to vrijeme iskoristiti kako bi službeničku i širu javnost informirao tko sve ima dodatak za minuli rad u sudbenoj, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, objavljivanjem prigodnih bannera na svojoj web stranici.
Na svakome od njih upozorit ćemo na nejednak položaj u kojem će se naći državni službenici ako im se ukine dodatak za minuli rad te na činjenicu da Vlada ignorira zahtjeve 68.000 građana koji su rekli ne gubitku još jednog stečenog prava.

Pročitajte još…