Nastavlja se mobilizacija zaposlenika u pravosuđu

Službenici u pravosuđu ogorčeni lošim radnim uvjetima: ‘Ovo je znak da u pravosuđu vrije!’


(Narod.HR, 21. veljače 2019.) Zaposlenici Vrhovnog suda RH u srijedu su s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih namještenika podijelili nezadovoljstvo i frustraciju zbog plaća koje ne osiguravaju dostojanstven život i pridružili se službenicima ostalih pravosudnih tijela koji od svojih sindikalnih predstavnika traže akciju kako bi se stanje konačno promijenilo, pri čemu ih ne tište samo male plaće, već i činjenica da se pojačani napori svih zaposlenih u pravosuđu, koji su rezultirali smanjenjem broja neriješenih predmeta, raspodjeljuju na sve manji broj ljudi, budući da se nepopunjena radna mjesta ili zamjene za bolovanje ne mogu popuniti i osigurati, jer ne postoji odgovarajući interes za rad u pravosuđu uz postojeće plaće, koje se za službenike sa SSS kreću između 3.500 i 4.000 kuna.

Zbog takvih, neodrživih uvjeta, u srijedu je osnovana sindikalna podružnica Vrhovnog suda Republike Hrvatske, izvijestili su iz Sindikata državnih i lokalnih namještenika i službenika. Nastavljena je mobilizacija državnih službenika i namještenika u pravosuđu, ističu, koji već mjesecima, dopisima i peticijama upućenima ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i zahtjevima upućenim Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, ukazuju na neodrživo stanje u sudbenoj sastavnici državne vlasti.

“Stoga je i današnje osnivanje sindikalne podružnice SDLSN u najvišoj sudskoj instanci Republike Hrvatske znak da u pravosuđu vrije”, poručuju iz sindikata.

Vlada je prijedlogom Zakona o izmjeni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, koji stupa na snagu 1. ožujka, podigla plaće sucima, s kojim povećanjem službenici u pravosuđu nemaju problema, ali se opravdano pitaju kada će Vlada povećati i njihove plaće i podsjećaju da, kao u zdravstvu gdje liječnici i drugi zdravstveni radnici zajedno rade na dobrobit pacijenata i suci i sudski službenici zajedno pokreću složeni pravosudni aparat, ali za razliku od zdravstvenih radnika ne uživaju i odgovarajuće dodatke za odgovornost i otežane uvjete rada, stoji u priopćenju Sindikata državnih i lokalnih namještenika i službenika koje potpisuje predsjednik Siniša Kuhar.

 

U pravosuđu vrije, i na Vrhovnom sudu pobuna – male plaće, nema popune nepopunjenih mjesta….

(HRVATSKA DANAS, 20. veljače 2019.) Današnjim osnivanjem sindikalne podružnice Vrhovnog suda Republike Hrvatske nastavljena je mobilizacija državnih službenika i namještenika u pravosuđu, koji već mjesecima, dopisima i peticijama upućenima ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i zahtjevima upućenim Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, ukazuju na neodrživo stanje u sudbenoj sastavnici državne vlasti.

Tako su i zaposlenici Vrhovnog suda RH danas s predstavnicima Sindikata podijelili nezadovoljstvo i frustraciju zbog plaća koje ne osiguravaju dostojanstven život i pridružili se službenicima ostalih pravosudnih tijela koji od svojih sindikalnih predstavnika traže akciju kako bi se stanje konačno promijenilo, pri čemu ih ne tište samo male plaće, već i činjenica da se pojačani napori svih zaposlenih u pravosuđu, koji su rezultirali smanjenjem broja neriješenih predmeta, raspodjeljuju na sve manji broj ljudi, budući da se nepopunjena radna mjesta ili zamjene za bolovanje ne mogu popuniti i osigurati, jer ne postoji odgovarajući interes za rad u pravosuđu uz postojeće plaće, koje se za službenike sa SSS kreću između 3.500 i 4.000 kuna.

Stoga je i današnje osnivanje sindikalne podružnice SDLSN u najvišoj sudskoj instanci Republike Hrvatske znak da u pravosuđu vrije.

Vlada je prijedlogom Zakona o izmjeni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, koji stupa na snagu 1. ožujka, podigla plaće sucima, s kojim povećanjem službenici u pravosuđu nemaju problema, ali se opravdano pitaju kada će Vlada povećati i njihove plaće i podsjećaju da, kao u zdravstvu gdje liječnici i drugi zdravstveni radnici zajedno rade na dobrobit pacijenata i suci i sudski službenici zajedno pokreću složeni pravosudni aparat, ali za razliku od zdravstvenih radnika ne uživaju i odgovarajuće dodatke za odgovornost i otežane uvjete rada, piše glavni tajnik SDLSN-a Siniša Kuhar.

 

VRHOVNI SUD RH

Nastavlja se mobilizacija zaposlenika u pravosuđu

(SDLSN, 20. veljače 2019.) Današnjim osnivanjem sindikalne podružnice Vrhovnog suda Republike Hrvatske nastavljena je mobilizacija državnih službenika i namještenika u pravosuđu, koji već mjesecima, dopisima i peticijama upućenima ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i zahtjevima upućenim Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, ukazuju na neodrživo stanje u sudbenoj sastavnici državne vlasti.

Tako su i zaposlenici Vrhovnog suda RH danas s predstavnicima Sindikata podijelili nezadovoljstvo i frustraciju zbog plaća koje ne osiguravaju dostojanstven život i pridružili se službenicima ostalih pravosudnih tijela koji od svojih sindikalnih predstavnika traže akciju kako bi se stanje konačno promijenilo, pri čemu ih ne tište samo male plaće, već i činjenica da se pojačani napori  svih zaposlenih u pravosuđu, koji su rezultirali smanjenjem broja neriješenih predmeta, raspodjeljuju na sve manji broj ljudi, budući da se nepopunjena radna mjesta ili zamjene za bolovanje ne mogu popuniti i osigurati, jer ne postoji odgovarajući interes za rad u pravosuđu uz postojeće plaće, koje se za službenike sa SSS kreću između 3.500 i 4.000 kuna.   

Stoga je i današnje osnivanje sindikalne podružnice SDLSN u najvišoj sudskoj instanci Republike Hrvatske znak da u pravosuđu vrije.

Vlada je prijedlogom Zakona o izmjeni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, koji stupa na snagu 1. ožujka, podigla plaće sucima, s kojim povećanjem službenici u pravosuđu nemaju problema, ali se opravdano pitaju kada će Vlada povećati i njihove plaće i podsjećaju da, kao u zdravstvu gdje liječnici i drugi zdravstveni radnici zajedno rade na dobrobit pacijenata i suci i sudski službenici zajedno pokreću složeni pravosudni aparat, ali za razliku od zdravstvenih radnika ne uživaju i odgovarajuće dodatke za odgovornost i otežane uvjete rada. S.Kuhar