Nastavlja se suradnja Sindikata i HSP-a na zbrinjavanju službenika u Oružanim snagama RH

Nastavlja se suradnja Sindikata i HSP-a na zbrinjavanju službenika u Oružanim snagama RH

(SDLSN, 3. veljače) Raspravu o Prijedlogu godišnjeg izvješća o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske pratili su na poziv zastupnika Hrvatske stranke prava Pere Kovačevića s galerije Hrvatskog sabora i predstavnici SDLSN iz Oružanih snaga RH Nina Pejanović i Vjekoslav Majnarić.

Naše sindikalne povjerenike Pero Kovačević je i posebno pozdravio u uvodnom dijelu svog izlaganja, naglasivši kako je normalna zainteresiranost Sindikata za stanje u Oružanim snagama vezana uz izdvajanje državnih službenika i namještenika zaposlenih u sustavu obrane.

MORH_Kovacevic_saborKovačević je, iznoseći stavove HSP-a, u raspravi istaknuo činjenicu da će se u travnju ove godine 600 državnih službenika i namještenika po isteku roka raspolaganja naći na ulici i apelirao na zastupnike da zajedno pokušaju utjecati da ministar obrane poduzme odgovarajuće mjere kako bi se zaštitili državni službenici i namještenici, od kojih većina ima status hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

Krajnje je vrijeme da ministar konačno sjedne sa sindikatima i prihvati zahtjeve iz peticije (peticija Sindikata koju je potpisalo oko 1.500 službenika, op.a.). Na žalost mi smo to pokušali i u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, no Odbor uopće nije htio o tome razgovarati” rekao je Kovačević.

On je zaključio da se još uvijek može utjecati na stvari koje nisu dobre u provedbi, kako bi se zaštitili hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji tijekom preustroja, a vezano za obveze Ministarstva obrane tijekom preustroja Oružanih snaga.

Kovačević smatra da se na štošta može utjecati, te da zbog toga treba podvući crtu i početi kvalitetno rješavati probleme vezane uz plan obrane, dugoročni razvoj oružanih snaga, strukture činova, pa službenika i namještenika, ali i djelatnih vojnih osoba kojima također prijeti “izdvajanje” dok se broj pripadnika OSRH ne svede na 16.000 pripadnika.

Ovime se nastavlja suradnja Sindikata i HSP-a kao strana zainteresiranih za sudbinu državnih službenika i namještenika kojima prijeti novi val otkaza u 2006. godini, do planiranog broja od 2.000, a da za to zasad nisu osigurane odgovarajuće mjere zbrinjavanja.

Zbog toga se Sindikat u više navrata obraćao mjerodavnim državnim tijelima, uključujući i Predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika OSRH, ali bez većeg uspjeha.

Stoga suradnju Sindikata i jedne političke stranke ne treba shvatiti kao političko približavanje, već kao demokratsku stečevinu promicanja zajedničkih socijalnih interesa.

Pročitajte još: