Nastavljeni pregovori Vlade i sindikata o regresu, božičnici i daru za djecu

Nastavljeni pregovori Vlade i sindikata o regresu, božičnici i daru za djecu

pregovori_hrt110510

ZAGREB, 11. svibnja 2010. (Hina) – Vlada i sindikati državnih i javnih službi nastavili su danas pregovore o vladinu prijedlogu da se ove godine zbog krize zaposlenima u državnim i javnim službama ne isplate regres, božičnica i dar za djecu.
Nakon ove runde pregovora u Banskim dvorima čelnici Sindikata državnih službi izjavili su novinarima da i dalje traže poštivanje Kolektivnog ugovora i isplatu regresa, božičnice i dara za djecu.
Nastavljamo pregovore i očekujemo od Vlade da nam idući puta ponudi pisani prijedlog sporazuma, rekli su sindikalci.

plesa_hrt110510

Predstavnici Vlade nisu nam rekli da će ići na raskidanje Kolektivnog ugovora ako ne prihvatimo njihov prijedlog, rekao je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša.
Danas smo otvorili i pitanja iz programa reforme državne uprave, poput outsourcinga, smanjenja broja zaposlenih i Zakona o plaćama, dodao je Pleša.
Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić napomenuo je kako im Vlada nije ponudila nikakav kompromisni prijedlog o kojem se špekuliralo proteklih dana u medijima te dodao kako sindikati ostaju pri svojim stajalištima i ne žele se odreći svojih prava.
Nakon predstavnika sindikata državnih službi na pregovore u Banske dvore došli su čelnici Sindikata javnih službi koji također inzistiraju na poštivanju svojeg kolektivnog ugovora.
Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek rekla je da su kolektivni ugovori za sindikate “sveto pismo”, pa bi vladino eventualno raskidanje kolektivnog ugovora bio, kako j kazala, “vrlo hrabar potez”.
Odustajanjem od isplate regresa, božičnice i dara za djecu za oko 240 tisuća državnih i javnih službenika u proračunu bi se ove godine uštedjelo 640 milijuna kuna.