NATO: Združeni hrvatsko-slovensko-njemački odred održao pokaznu vježbu “KUPA 2005”

NATO: Združeni hrvatsko-slovensko-njemački odred održao pokaznu vježbu “KUPA 2005”

nato_280505_naslovnica

(SDLSN, 28. svibnja) Elitne postrojbe sindikalne podružnice hrvatske Državne uprave za divlje vode Primorsko-goranske županije, slovenskih izviđača i njemačkog Bundeswasserwehra održale su danas pod budnim okom međunarodnih NATO promatrača pokaznu vježbu “KUPA 2005”.

NATO_logoScenario vježbe od kojeg se ledi krv u žilama počiva na pretpostavci da su se na slovenskom ozemlju sakrili međunarodni teroristi, s ciljem razbijanja bratstva i jedinstva naroda i narodnosti Europske Unije, povezani sa silama mraka i protueuropske koalicije. Dobro obučeni i nemilosrdni, ipak su uočeni od strane protuobaviestnih agencija i nevladinih udruga koje su ih prijavile redarstvenim snagama, da bi ove proglasile uzbunu I. stupnja i po crti uspravnice i silaznice prijavile njihovo postojanje združenom EU-NATO stožeru.

nato_280505_uvod_200Međutim, tada u akciju stupaju međunarodne snage NATO-a koje brzom i učinkovitom akcijom ulaze u trag bjeguncima i tjeraju ih u paničan bijeg.

Kako bi se vježba odvijala u uvjetima što sličnijima onima u pravoj borbenoj situaciji, svim su sudionicima podijeljena bojeva vesla M-16 NATO kalibra, ponos sve uspješnije hrvatske tvrtke “Prvo hrvatsko veslo”, koja su se pokazala u najboljem svjetlu u realnom vremenu i uvjetima suvremene EU bojišnice.

Podijeljeni u više borbenih skupina, međunarodni su se specijalci neustrašivo zaputili u vrtoglavu potjeru s pauzom za ručak, a u njihovu se uvježbanost i neustrašivost možete uvjeriti i sami iz slikopisnog vježbopisa.

No prije negoli se sami osvjedočite što su sve u stanju NATO specijalci provjerite ima li u blizini nevine dječice, budući da neki prizori s bojišnice sadrže scene nasilja koje su izbjegle oštrim škarama vojnih cenzora.

nato_280505_vesla

Slikopiščić sa vježbe “KUPA 2005.” pogledajte pod opširnije…

nato_280505_uvod

Na početku akcije slovenski su izviđači okupljenim bojovnicima objasnili situaciju na terenu…

nato_280505_oprema

Nakon čega je uslijedilo oblačenje pancirki i zaštitnih kaciga…

nato_280505_vanda1

Borbenu formaciju predvodila je bojnica Vanda zvana Divlja Rijeka u torpednom čamcu “Franjo Belulović IV.”, a za njom je slijedila gumena topovnjača klase Mutimir…

nato_280505_bundes

Kad su teroristi uočeni s lijeva su ih okružile snage Bundeswasserwehra…

nato_280505_naslovnica

A s desna elitne postrojbe Državne uprave za divlje vode…

nato_280505_borba

Napad je predvodila časnica Vanda…

nato_280505_mir

Nakon što su se teroristi povukli u paničnom bijegu u idiličnu riječnu dolinu ponovno se vratio mir…

nato_280505_presvlacenje

Dočasnice Državne uprave za divlje vode spremaju borbenu opremu…

nato_280505_slavica_sinisa

Razmjenjuju se iskustva iz bliske borbe s teroristima. “Bilo je gadno!”, piše na licima ovo dvoje specijalaca…

nato_280505_ines

Instruktorica bliske borbe Ines naređuje: “Za brisanje spremni!”