Ne šaljite u zatvor sitne prijestupnike, puni smo

Ne šaljite u zatvor sitne prijestupnike, puni smo

JL260107_puzatvor

Piše: Ivanka Toma
ZAGREB – Ne dovodite nam u zatvore osuđenike na supletorni zatvor, osuđenike za prekršaje do mjesec dana i one koji su dobili zatvorske kazne koje ne prelaze šest mjeseci. U zatvorima za njih jednostavno nema mjesta! – poručio je Ivan Damjanović, šef Uprave za zatvorski sustav u Ministarstvu pravosuđa, u alarmantnom pismu svim upraviteljima zatvora u Hrvatskoj, policiji i sucima izvršiteljima.

Jutarnji_weblogoPovod za tu Damjanovićevu inicijativu jest to što su zatvori toliko pretrpani da u njih više ne stane ni šibica.
– Zatvorenika je više nego ikad. Požurujemo sve predradnje za gradnju novih zatvora, a u međuvremenu su ovo jedine mjere koje se mogu poduzeti – kaže Damjanović koji nam je potvrdio kako je prošloga tjedna poslao pismo u kojem upozorava da se zbog nedostatka mjesta mora usporiti dinamika odsluženja kazni za najlakše prekršitelje zakona.
Damjanovićevo pismo stiglo je samo nekoliko dana nakon zabrinjavajućeg izvješća u Saboru u kojem je Uprava za zatvorski sustav izvijestila da je, unatoč pretrpanosti i lošem stanju zatvora, nedostatku pravosudnih policajaca i manjku novca, stanje sigurnosti u zatvorima zadovoljavajuće “u granicama mogućnosti”.
Prva kategorija za koju trenutačno nema mjesta jesu takozvane supletorne zatvorske kazne. Radi se o osobama koje su u prekršajnim postupcima osuđene na novčanu kaznu koju nisu platile pa im se pretvara u kaznu zatvora. Slično pravilo Damjanović iz nužde uvodi i za osobe koje su u prekršajnim postupcima osuđene na zatvorske kazne čije trajanje ne prelazi mjesec dana. No, u toj kategoriji su iznimka osobe osuđene zbog obiteljskog nasilja.
Treća kategorija osuđenika koji će pričekati izdržavanje kazne su osobe osuđene u kaznenom postupku koje nisu dobile kaznu veću od šest mjeseci, pod uvjetom da im tijekom postupka nije bio određivan pritvor.

JL260107_damjanovic– Ukupni zatvorski kapacitet je 3009 mjesta, a broj osuđenika na zatvorske kazne stalno raste. Prilagođavali smo se i povećavali broj mjesta u zatvorima koliko smo mogli, ali ni to više ne možemo. Krajem prošle godine probijen je plafon od 4000 zatvorenika, a danas ih imamo 4032 – rekao je Damjanović i napomenuo kako bi se smještajni kapaciteti trebali povećati potkraj iduće godine, kad bi se mogao dovršiti objekt u krugu Kaznionice u Glini s 240 novih mjesta.
Za taj je zatvor ove godine osigurano devet milijuna kuna, dovršen je projekt, a ovih dana bi trebala biti izdana građevinska dozvola, nakon čega će odmah biti raspisan natječaj za izvođenje radova.
Pučki pravobranitelj Jurica Malčić upozorava, međutim, kako se problem neće riješiti samo gradnjom novih zatvora. – Probleme treba rješavati sustavno. Primjerice, smanjiti broj pritvorenika koji čine velik dio zatvorske populacije samo zato što su postupci dugotrajni i što su neki sudovi skloni izricanju pritvora i za minorna djela pa onda ljudi u pritvoru često provedu toliko vremena kolika im je i zatvorska kazna – ustvrdio je Malčić.
Kao sljedeći problem naveo je to što još nije profunkcionirao sustav izricanja alternativnih sankcija. Pučki pravobranitelj upozorava i na to da se još ne vide, ali uskoro hoće, efekti kaznene reforme koja će dodatno povećati broj osuđenika.
– Damjanović je u užasnoj situaciji. S jedne strane ga mi pritišćemo izvješćima koja govore o katastrofalnom stanju u zatvorima, a s druge strane raspolaže premalim sredstvima i kapacitetima – priznao je Malčić.

U planu još 5 objekata s 1340 radnih mjesta

JL180107_zatvor* Do kraja 2008. godine treba se izgraditi novi zatvor u Glini s 240 mjesta
* U ovogodišnjem proračunu je osigurano milijun kuna za izgradnju kaznionice i zatvora u Podiju kod Šibenika. Kaznionica bi trebala imati 400 mjesta, a zatvor 200. Projekt je u fazi izrade idejnog rješenja
*Za novi objekt sa 100 mjesta u krugu zatvorske bolnice u Zagrebu je izdana građevinska dozvola. Postojeća bolnica trebala bi se adaptirati. Za taj projekt nisu osigurana sredstva pa se razmišlja o javno-privatnom partnerstvu
*Postoji ideja da se na parceli uz zatvor u zagrebačkom Remetincu izgradi još jedan objekt s 200 mjesta također po modelu javno privatnog partnerstva
*U Varaždinu je osigurana parcela na kojoj bi se gradio zatvor s 200 mjesta u koji bi se iz centra grada preselio postojeći. Model je također javno privatno partnerstvo.

Brojke

*14 zatvora
*6 kaznionica
*2 odgojna zavoda
*1 zatvorska bolnica
*3009 mjesta
*4032 zatvorenika
*nedostaje 178 pravosudnih policajaca
*u svim zatvorskim ustanovama zaposleno svega 30 liječnika