Nedostaje 3000 policajaca

Nedostaje 3000 policajaca

SIGURNOST Iako Hrvatska ima 19 tisuća policajaca, u MUP-u upozoravaju na manjak kadra
Autor Marina Borovac

vl_logHrvatska ima 19 tisuća policajaca, no da bi sva sistematizacijom predviđena radna mjesta u Ministarstvu unutarnjih poslova bila popunjena, nedostaje još između 2500 i 3000 policajaca, rekao je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

Slaba popunjenost
Najveća je potražnja za policajcima sa srednjom stručnom spremom pozornicima, prometnicima, krim-tehničarima, interventnim policajcima a traže ih u zagrebačkoj, dubrovačko-neretvanskoj, splitsko-dalmatinskoj, primorsko-goranskoj, istarskoj i ličko-senjskoj PU.
VL210506_fotkaPrema vrijedećoj sistematizaciji, najviše kadrova, i policajaca, i državnih službenika, i namještenika, nedostaje u dubrovačko-neretvanskoj upravi  njih 600. Popunjenost u ostalim upravama iznosi između 90 i 100 posto. Jedino je u osječkoj policiji petero zaposlenih više nego što je predviđeno. Unatoč manjku kadra, što sadašnja vlast predbacuje bivšoj, odnosno otpuštanjima koja su bila za mandata Šime Lučina, kada je i prestalo sustavno školovanje budućih policajaca, u MUP-u kažu da nema razloga za zabrinutost građana jer je “stanje sigurnosti u odnosu na zemlje u okruženju zadovoljavajuće”.

Spas u tečaju
Manjak policajaca namjeravaju nadoknaditi prekvalifikacijom osoba sa srednjom stručnom spremom.  Tri stotine polaznika upravo završava jednogodišnji tečaj, a ove godine kanimo upisati još dvije grupe s po tristo polaznika kojima MUP odmah jamči posao. Dok traje tečaj, polaznici imaju status kadeta  kaže Mehun. U tijeku su i pregovori s jedinicama lokalne samouprave radi povoljnije nabave građevinskog zemljišta na kojem će se graditi stanovi za policajce na području uprava kojima manjka kadar. Zamišljeno je da cijena četvornog metra tih stanova bude jedinstvena i da iznosi između 800 i 900 eura. S čelnicima Poreča pregovori su već počeli.

Uračunati i oboljeli od PTSP-a
– U brojci od tri tisuće policajaca manjka uračunati su oboljeli od PTSP-a koji će uskoro u mirovinu te kadar koji će nam trebati za schengensku granicu – kaže ravnatelj policije Marijan Benko. Na sastanku u MUP-u potkraj prošle godine rečeno je da se uprave trebaju menadžerski ponašati i bolje iskoristiti postojeći potencijal.