NEOBIČNO RAZRJEŠENJE SLUČAJA MOBINGA U POREZNOJ UPRAVI

pu_mobing_sd090709

Donedavna voditeljica ispostave Porezne uprave u Novom Zagrebu Jasna Kovačević maknuta je prije tjedan dana s te funkcije, u tajnosti, nakon što ju je tridesetak podređenih peticijom ministru financija Ivanu Šukeru optužilo za “teški mobing”.

pu_porprijave_sd090709Smjena Jasne Kovačević, kako su nas izvijestili iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, poprimila je još čudnije obrise kada su je nadležni u Poreznoj upravi premjestili na istovrsnu funkciju u zagrebačkoj četvrti Susedgrad, gdje bi trebala biti neposredna šefica sindikalistici Snježani Mesek, uz čije je zalaganje došlo do prijave za mobing i smjenjivanja Jasne Kovačević.

– Ne možemo se oteti dojmu da se slučaj možda ipak nije tako trebao razriješiti, jer su u Poreznoj upravi problem voditeljice optužene za uznemiravanje podređenih službenika riješili njenim stavljanjem pod ‘neposredni nadzor’ sindikalne povjerenice, koja joj je ujedno postala i najbliža suradnica – ističu u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Pokušali smo u Ministarstvu financija utvrditi čija je, i uz kakvo obrazloženje, bila odluka da se Jasna Kovačević premjesti na funkciju gdje će imati neposredni nadzor sindikalne povjerenice, no do zaključenja ovog teksta to nam nije pošlo za rukom.

Prema informaciji iz sindikata, peticija protiv Jasne Kovačević sastavljena je u ožujku ove godine i u njoj se za nekulturno, nehumano i neprofesionalno ponašanje tereti voditeljicu novozagrebačke ispostave Porezne uprave, ali i jednog donačelnika u Ispostavi.

Radnici, među ostalim, Jasni Kovačević i donačelniku Marku Prgometu predbacuju narušavanje međuljudskih odnosa, proglašavanje djelatnika neradnicima, prijetnje formiranjem “lista za odstrjel” i degradiranje osoblja.

Peticija je, osim ministru Šukeru, upućena i ravnatelju Porezne uprave Ivici Mladineu. Uslijedio je sastanak predstavnika Porezne uprave i dijela potpisnika peticije, uz sudjelovanje sindikalistice Mesek, na kojemu je dogovoreno micanje Jasne Kovačević.

No, kako se pokazalo, na taj način bivša voditeljica Porezne uprave u Novom Zagrebu pretrpjela je samo privremeni poraz. Iz SDLSN-a poručuju kako će pozorno pratiti hoće li biti revanšizma u ispostavi Porezne uprave u Susedgradu, dodajući kako se spomenutom donačelniku Prgometu još ništa nije dogodilo.
V. MARJANOVIĆ

NEOBIČNO RAZRJEŠENJE SLUČAJA MOBINGA U POREZNOJ UPRAVI
Voditeljica koja je maltretirala zaposlenike premještena za šeficu sindikalnoj povjerenici

bossing

(SDLSN, 9. srpnja 2009.) Iako praksa rješavanja situacija koje imaju obilježja uznemiravanja u službeničkom okruženju nije bogata, posebice stoga što smo tek odnedavna postali osjetljivima na pojavu mobinga, slučaj razrješenja jedne takve situacije u Poreznoj upravi svakako predstavlja kreativni doprinos poslodavca u borbi protiv neprihvatljivog ponašanja.
sdlsn_www220Naime, voditeljica koju je više od dvije trećine djelatnika prijavilo zbog, u najmanju ruku, neobičnog stila rukovođenja, premještena je ovih dana na novo radno mjesto i to, ni manje ni više, za neposrednu šeficu sindikalnoj povjerenici koja je po prirodi svoje funkcije “zaslužna” za njezin premještaj.
Sve je počelo kada je u ožujku ove godine 30-tak djelatnika ispostave Porezne uprave u Novom Zagrebu potpisalo peticiju kojom su ukazali na “nehumano, nekulturno i neprofesionalno ponašanje voditelja i jednog donačelnika” ispostave prema djelatnicima, optuživši ih za narušavanje međuljudskih odnosa, neprosljeđivanje informacija zbog kojih su se pred strankama blamirali kao službenici koji nisu upoznati s vlastitim “pravilima”, proglašavanje djelatnika neradnicima, prijetnjama formiranjem “listi za odstrel” i degradiranjem dugogodišnjih službenika raspoređivanjem na hijerarhijski niža radna mjesta.

PU_mobing_peticija2

Potpisnici peticije ukazali su i na egzaktne i lako provjerljive podatke o posljedicama takvog ponašanja u vidu povećanja broja slučajeva dužih bolovanja kao posljedice “sustavnog maltretiranja”.
Svoju su peticiju uputili ministru Šukeru, ravnatelju Porezne uprave Ivici Mladineu i sindikalnoj povjerenici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Snježani Mesek.
Mobbing4Povjerenica Mesek potom se obratila predsjedniku SDLSN Borisu Pleši sa zahtjevom da se organizira sastanak sa čelnicima Porezne uprave kako bi se ovaj problem raspravio prije nego što eskalira, što je i učinjeno te se sastanak predstavnika Porezne uprave i SDLSN na kojem je raspravljena peticija zbog uznemiravanja konačno i održao 9. travnja.
Naravno, na sastanku je sudjelovala i povjerenica Mesek, a kao rješenje situacije zatražen je premještaj voditeljice u područni ured Porezne uprave pod neposrednu kontrolu pročelnika, kao i njezino uključivanje u program izobrazbe rukovodećih službenika s ciljem stjecanja vještine rukovođenja koje neće izazivati konflikte s djelatnicima.
Tako je i učinjeno te je 30. lipnja Jasna Kovačević, voditeljica Ispostave Novi Zagreb čiji je “stil rukovođenja” rezultirao peticijom, premještena na novo radno mjesto i to za voditelja Ispostave Susedgrad u kojem kao tajnica voditelja radi upravo sindikalna povjerenica Snježana Mesek.
U Poreznoj upravi su tako problem voditeljice optužene za uznemiravanje podređenih službenika riješili njenim stavljanjem pod “neposredni nadzor” sindikalne povjerenice, koja joj je ujedno postala i najbliža suradnica.
Kako će funkcionirati najneposrednija moguća službena suradnja voditeljice i njezine osobne tajnice tek će se vidjeti, kao i to hoće li se odvijati u duhu tolerancije i međusobnog uvažavanja.
Bilo kako bilo, ni jednoj ni drugoj ova situacija vjerojatno nije ugodna, s time da je u tom neobičnom službeničkom odnosu ipak samo jedna od njih šefica.
Sindikat će stoga pratiti kako se odvija ova poslovna suradnja i reagirati na moguću pojavu revanšizma u bilo kojem obliku, ali svejedno se ne možemo oteti dojmu da se slučaj možda ipak nije tako trebao razriješiti.

Što se pak slučaja donačelnika Marka Prgometa na kojeg su se djelatnici također potužili tiče, još se ne nazire rješenje, ali se nadamo da i njega neće premjestiti na mjesto (do)šefa povjerenici Mesek.