Nepostojeći zakon počeo proizvoditi pravne učinke

porez_narodhr091014

(Narod.hr, 9. listopada 2014.) Iako ga Vlada još nije uputila u Sabor Zakon o izmjenama i dopunama, Zakon o porezu na dohodak već je počeo proizvoditi pravne učinke, a postavlja se pitanje hoće li izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima je cilj potaknuti narodhr_logoglobalni optimizam i potrošnju, istovremeno prouzročiti lokalni pesimizam i recesiju, piše u priopćenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH koje potpisuje glavni tajnik Siniša Kuhar.

“Tako, naime, proizlazi iz ponude koju je Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika RH uputio gradonačelnik jednog grada srednje veličine, u kojoj se zbog planiranog gubitka prihoda po osnovi poreza na dohodak u 2015. godini predlaže dodatna neisplata materijalnih prava, snižavanje osnovice za plaće za najmanje pet posto i prestanak službe, odnosno radnog odnosa za određeni broj službenika i namještenika koji bi bili proglašeni tehnološkim viškom”, smatra Kuhar.

Kako se iz dopisa gradonačelnika saznaje, predložene mjere istovremeno će se razmatrati i u svim tvrtkama i ustanovama u vlasništvu grada. I dok će javnost vjerojatno pozdraviti smanjenje plaća i materijalnih prava gradskih službenika i namještenika, premda od svog grada očekuju visoku razinu javnog servisa, možda će joj manje “simpatično” biti smanjenje plaća teta u vrtićima, čistačima ulica ili održavateljima gradskih zelenih površina, objašnjava Kuhar.

“No, svima je jasno da se samo smanjenjem plaća i broja zaposlenih čije se plaće isplaćuju iz gradske su blagajne proračunska rupa koja će nastati umanjenjem prihoda jedinica lokalne samouprave neće moći zakrpati, a sasvim je izvjesno kako će ona u budućnosti biti razmjerna i povećanju broj rupa na gradskim cestama”, ocijenjo je Kuhar.

MINI POREZNA REFORMA

Nepostojeći zakon počeo proizvoditi pravne učinke

Postavlja se pitanje hoće li izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima je cilj potaknuti globalni optimizam i potrošnju, istovremeno prouzročiti lokalni pesimizam i recesiju

grad_od_legica

(SDLSN, 9. listopada 2014.) Iako ga Vlada još nije uputila u Sabor Zakon o izmjenama i dopunama Zakon o porezu na dohodak već je počeo proizvoditi pravne učinke.

sdlsn_www220Tako, naime, proizlazi iz “ponude” koju je Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika RH uputio gradonačelnik jednog grada srednje veličine, u kojoj se zbog planiranog gubitka prihoda po osnovi poreza na dohodak u 2015. godini predlaže dodatna neisplata materijalnih prava, snižavanje osnovice za plaće za najmanje pet posto i prestanak službe, odnosno radnog odnosa za “određeni” broj službenika i namještenika koji bi bili proglašeni “tehnološkim viškom”.
Kako se iz dopisa gradonačelnika saznaje, predložene mjere istovremeno će se razmatrati i u svim tvrtkama i ustanovama u vlasništvu grada.
I dok će javnost vjerojatno pozdraviti smanjenje plaća i materijalnih prava gradskih službenika i namještenika, premda od svog grada očekuju visoku razinu javnog servisa, možda će joj manje “simpatično” biti smanjenje plaća teta u vrtićima, čistačima ulica ili održavateljima gradskih zelenih površina.
No, svima je jasno da se “samo” smanjenjem plaća i broja zaposlenih čije se plaće isplaćuju iz gradske blagajne proračunska rupa koja će nastati umanjenjem prihoda jedinica lokalne samouprave neće moći zakrpati, a sasvim je izvjesno kako će ona u budućnosti biti razmjerna i povećanju broj rupa na gradskim cestama.
Stoga se postavlja pitanje hoće li mjera kojoj je cilj potaknuti globalni optimizam i potrošnju, istovremeno prouzročiti lokalni pesimizam i recesiju. S. Kuhar