Neuspjelo mirenje između Sindikata državnih službenika i Vlade

Neuspjelo mirenje između Sindikata državnih službenika i Vlade

vlada_zgrada390

ZAGREB, 17. ožujka 2014. (Hina) – Mirenje zbog mogućeg kolektivnog radnog spora između Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske i Vlade završilo je neuspjehom, tako da sindikat ima formalno pravne pretpostavke za organiziranje industrijskih akcija, no još ništa konkretno nije odlučio.

hina_logo122013Sindikat je zatražio mirenje jer je Vlada uputila u Hrvatski sabor prijedlog Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina staža, kojim se ukidaju dodaci na staž od 4, 8 i 10 posto koji su ugovoreni kolektivnim ugovorima u državnim i javnim službama za 2014. godinu, a da o tome nije pregovarala sa sindikatima.
Kroz postupak mirenja pokušali smo natjerati Vladu da odustane od kršenja odredbi važećeg Kolektivnog ugovora, no kako to nije uspjelo sada smo u poziciji da nezadovoljstvo Vladinim jednostranim smanjenjem plaća pokažemo industrijskim akcijama, rekao je Hini predsjednik sindikata Boris Pleša.
Sindikat je predložio da se spor riješi povlačenjem spornog zakona iz procedure i otvaranjem kolektivnih pregovora, dok je Vlada kao rješenje predložila usvajanje tog zakona, uz otvaranje kolektivnih pregovora o izmjeni Kolektivnog ugovora i Zakona o plaćama.
Sindikat je odbio Vladin prijedlog jer se donošenjem Zakona o uskrati unaprijed određuje ishod pregovora, a posebice zato što su se sindikati državnih službi odrekli božićnice i regresa do 1. kolovoza 2016. godine, plaće su im smanjene za tri posto, kao i osnovica za jubilarne nagrade sa 1.800 na 500 kuna a, za razliku od javnih službi, već više od godinu i pol primaju smanjenu naknadu za prijevoz.
Sindikalci, međutim, još nisu odlučili o mogućim akcijama iako se očekuje da će se sporni zakon vrlo brzo naći na saborskoj sjednici, vjerojatno zajedno s prijedlogom rebalansa državnog proračuna.
Razgovaramo s ostalim sindikatima državnih i javnih službi o mogućim akcijama, no još ništa konkretno nismo dogovorili, rekao je Pleša.
Sindikat upozorava Vladu da bi jednostrano kršenje važećeg kolektivnog ugovora zbog mnogobrojnih tužbi moglo završiti ogromnim fiskalnim opterećenjem Vlade koja će se formirati nakon parlamentarnih izbora 2015. godine, kao što se to već dogodilo u vrijeme Vlade Ivice Račana, koja je izgubila sporove vezane za neisplatu božićnice i dara za djecu iz 2000. godine.