Nevjerojatno: Osječkim vatrogascima smanjili plaće za 800 kuna

Nevjerojatno: Osječkim vatrogascima smanjili plaće za 800 kuna

Osječki su vatrogasci mirnim prosvjedom izrazili nezadovoljstvo najavljenim smanjenjem plaće. Zbog nedostatka novca u državnoj, ali i gradskoj blagajni plaće će im se smanjiti za 800 kuna.

Autor: Anita Martinović

pranjic_dnhr160512

Za gledanje priloga klikni na sliku…

(Dnevnik.hr) Gradovi su osnivači javnih vatrogasnih postrojbi i oni bi trebali i financirati te postrojbe. No, vatrogasne postrojbe još uvijek najvećim dijelom financira država. I to država plaća 90 posto, a gradovi svega 10 posto. I sad je država počela zavrtati slavinu.

dnevnikHR_logo2012U konkretnom slučaju grad Osijek je za svoje vatrogasce dobio 800 tisuća kuna manje te krivnju prebacuje na državu. No, vatrogasci kažu da je grad dužan namiriti razliku, a ne im smanjivati plaću.
Više od požara, osječke vatrogasce danas brine najavljeno smanjenje plaća. “U posljednje tri godine nam se smanjio dotok sredstava od 1,8 milijuna kuna iz državnog proračuna. I to su uglavnom sredstva koja su namijenjena za plaće”, rekao je Boris Banjan, zapovjednik JVP Osijek.
“Problem je u cijeloj državi. Država je uplatila manje sredstava. Međutim, svi gradovi su namirili taj manjak”, kaže Drago Pranjić, sindikalni povjerenik. I tu nastaje osječki problem. Vatrogasci su se, ni krivi ni dužni, našli u procjepu između gradskog i državnog proračuna. “Svi smo mi uzimali neke kredite da bi preživjeli. Svi smo se zaduživali. Nismo računali na ovo”, rekao je Đuro Getoš, vatrogasac.
Tko bi računao na smanjenje plaće za 800 kuna. Svoje nezadovoljstvo vatrogasci izražavaju mirnim prosvjedom. “Štrajk kao štrajk ovi djelatnici ne poznaju. Mi ne možemo se oglušiti na bilo kakav poziv ili dojavu nekog građanina da mu dođem u pomoć”, kaže Pranjić. I ovaj je mirni prosvjed prekinuo, a što drugo, nego poziv u pomoć.
Vatrogasci nemaju jedinstvenu plaću, poput policajaca ili vojnika. Plaća se razlikuje od grada do grada. Tako da nije isto raditi kao vatrogasac u Osijeku ili Rijeci ili Zagrebu. Osječki vatrogasci tvrde da, kad se usporede s drugim kolegama, imaju i do dvije tisuće kuna nižu plaću nego primjerice vatrogasci u nekom primorskom mjestu. I to je još jedan apsurd. Požar je požar, buknuo on u Slavoniji ili Dalmaciji.