Nezadovoljni vatrogasci u petak prosvjeduju na Markovu trgu?

vatrogasci2_vl020210

U Zagreb će doći tisuću vatrogasaca i 50 vozila, a od prosvjeda će odustati ako Vlada udovolji njihovim zahtjevima do srijede, kaže predsjednik sindikata Mladen Magdić.

vl_logo180909Ako Vlada do srijede ne udovolji zahtjevima vatrogasaca, oni će u petak organizirati veliki prosvjed na Markovom trgu s tisuću vatrogasaca i 50 vozila, najavio je predsjednik Sindikata vatrogasaca Hrvatske Mladen Magdić nakon današnjeg sastanka u MUP-u.

Vatrogascima su sporne odredbe novog Zakona o radu, a posebno spornim smatraju ukidanje smjena od 12 i 24 sata te određivanje da smiju raditi osam sati na dan, uz najviše osam prekovremenih sati tjedno. Magdić smatra kako zbog tog novog načina rada vatrogasci neće moći kvalitetno raditi svoj posao, a da bi se pokrila sva dežurstva, trebalo bi zaposliti još pet tisuća vatrogasaca. Smatra da je zakon loš jer su se “slijepo” prepisivale europske direktive, bez uvažavanja posebnosti poslova poput vatrogastva, policije ili medicine, gdje postoje dežurstva od 12 i 24 sata.

Magdić je izjavio kako na današnjem sastanku dogovora nije bilo te da mu je državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić rekao kako mora o svemu obavijestiti premijerku Kosor.