Nezakoniti otkazi u MUP-u za vrijeme koalicijske Vlade

Nezakoniti otkazi u MUP-u za vrijeme koalicijske Vlade

Bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin iza sebe je ostavio gomilu sudskih sporova zbog nezakonitih otkaza, neisplaćenih prekovremenih sati, naknade za civilna odijela, božićnice i dara za djecu i drugih materijalnih prava policijskih službenika
Bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin iza sebe je ostavio gomilu sudskih sporova zbog nezakonitih otkaza, neisplaćenih prekovremenih sati, naknade za civilna odijela, božićnice i dara za djecu i drugih materijalnih prava policijskih službenika

(SDLSN, 11. srpnja) Otkazi koje je za vrijeme koalicijske Vlade Ivice Račana dobilo preko 3.000 hrvatskih policajaca nezakoniti su.

Tako naime proizlazi iz dviju presuda Ustavnog suda kojima je ukinuta presuda Upravnog suda o odbacivanju tužbe zbog nezakonitih rješenja o stavljanju na raspolaganje službenika MUP-a.

Razlog ukidanju nalazi se u činjenicu da je MUP u tipiziranim rješenjima o stavljanju na raspolaganje osim roka raspolaganja u rješenju naveo i nadnevak prestanka državne službe, ne navodeći u obrazloženju takvih rješenja obvezu države da službeniku stavljenom na raspolaganje Vladi RH pokuša osigurati premještaj i raspored na drugo odgovarajuće radno mjesto u bilo kojem državnom tijelu.

Ustavnu tužbu protiv presude Upravnog suda RH, kojom je odbijena tužba službenice protiv rješenja MUP-a, Ustavni sud je u siječnju ove godine odbio, da bi ovih dana promijenio mišljenje...
Ustavnu tužbu protiv presude Upravnog suda RH, kojom je odbijena tužba službenice protiv rješenja MUP-a, Ustavni sud je u siječnju ove godine odbio, da bi ovih dana promijenio mišljenje…

Ustavni sud smatra da je MUP time postupio protivno svrsi instituta stavljanja na raspolaganje.

Prestanak državne službe podnositelja ovisio je o neizvjesnom nastupu buduće okolnosti koja nije mogla biti poznata nadležnom tijelu u času donošenja rješenja o stavljanju na raspolaganje (nadležno tijelo, naime, u tom trenutku nije moglo znati hoće li se naći slobodno radno mjesto za takvog službenika u nekom drugom državnom tijelu).

Stoga donošenje takvog rješenja otvara sumnju u izigravanje instituta stavljanja na raspolaganje radi postizanja svrhe različite od one zbog koje je institut ustanovljen, to jest radi prestanka državne službe podnositelju, što je suprotno razlozima zbog kojih je zakonodavac ustanovio institut stavljanja na raspolaganje i suprotno svrsi koja je stavljanjem na raspolaganje u prvom redu trebala biti postignuta“, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Međutim, upitno je hoće li ova odluka Ustavnog suda rezultirati njihovim vraćanjem na posao u MUP ili samo ponovnim odlučivanjem na razini Upravnog suda i eventualnom presudom o ukidanju nezakonitog rješenja o stavljanju na raspolaganje, te donošenju novog rješenja od strane MUP o stavljanju na raspolaganje koje će zadovoljiti zakonsku formu.

Zanimljiva je i činjenica da je pri ranijem odlučivanju o ustavnim tužbama zbog otkaza u MUP-u Ustavni sud u istovjetnim rješenjima o stavljanju na raspolaganje nije pronašao ništa spornog i odbijao je takve ustavne tužbe.

Pročitajte još…

Pročitajte članak iz današnjeg VEČERNJEG LISTA

VL110706_MUP_otkazi374

SDLSN: UPITNO VRAĆANJE OTPUŠTENIH POLICAJACA NA POSAO

hina_logo

ZAGREB, 11. srpnja 2006. (Hina) –  Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN) danas je priopćio kako se pokazalo da su otkazi više od 3000 policajaca za vrijeme Vlade Ivice Račana nezakoniti, ali da je upitno hoće li odluka Ustavnog suda rezultirati njihovim vraćanjem na posao u MUP.

Policajci prosvjednici na Markovom trgu
Policajci prosvjednici na Markovom trgu

Taj sindikat u priopćenju navodi kako tvrdnja o nezakonitosti otkaza proizlazi iz dviju presuda Ustavnog suda kojima je ukinuta presuda Upravnog suda o odbacivanju tužbe zbog nezakonitih rješenja o stavljanju na raspolaganje službenika MUP-a.
MUP je, naime, u tipiziranim rješenjima stavio prije pet godina policajce na raspolaganje i odmah im najavio datum prestanka državne službe ne navodeći u obrazloženju obvezu države da službeniku stavljenom na raspolaganje Vladi RH pokuša osigurati premještaj i raspored na drugo odgovarajuće radno mjesto u bilo kojem državnom tijelu.
Ustavni sud smatra da je MUP time postupio protivno svrsi instituta stavljanja na raspolaganje, napominje SDLSN.
Međutim, priopćuje taj sindikat, upitno je hoće li ta odluka Ustavnog suda rezultirati vraćanjem policajaca na posao u MUP ili samo ponovnim odlučivanjem na razini Upravnog suda i eventualnom presudom o ukidanju nezakonitog rješenja o stavljanju na raspolaganje i donošenju novog rješenja od strane MUP-a koje će zadovoljiti zakonsku formu.