NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI NEZADOVOLJNI PRIJEDLOGOM PRORAČUNA

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI NEZADOVOLJNI PRIJEDLOGOM PRORAČUNA

HRT_logo3. ožujka – Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) nezadovoljni su prijedlogom  proračuna za ovu godinu i očekuju nastavak pregovora o pojedinim proračunskim stavkama, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare NHS-a.

I s novom Vladom ponavlja se isto što i s prethodnim – Vlada sama izradi prijedlog proračuna pa tek onda razgovara sa sindikatima, upozorio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Osim toga, u novom proračunu nisu predviđena sredstva za isplatu tužbi koje su zbog kršenja kolektivnog ugovora podigli državni službenici i namještenici. Hrvatskoj treba kontinuitet Sever_presicavladanja, a ne vlasti, jer se naslijeđene obveze trebaju ispunjavati, umjesto da svaka nova Vlada kuka zbog naslijeđa prethodne i kreće ispočetka, naglasio je Sever. Predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas ocijenio je da povećanje plaća od 4,3 posto, koje je dogovoreno s bivšom Vladom, nije dovoljno jer su državni službenici i dalje podcijenjeni u odnosu na javne službenike. Također, predviđeni rast BDP-a od 3,2 posto nije dovoljno razvojan, pogotovo uz predviđenu inflaciju od 2 posto, smatra Ihas. Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar upozorio je na smanjenje sredstava za MUP za 175 milijuna kuna, a kako se plaće neće smanjivati nego rasti za 4,3 posto, nedostatak novca najviše će se osjetiti na opremljenosti policajaca. Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač vjeruje da će se, unatoč političkim sporenjima,  modernizacija HŽ-a nastaviti, jer je to uvjet za opstanak HŽ-a nakon što Hrvatska uđe u EU i otvori svoje pruge stranoj konkurenciji. (H/mm)

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI NEZADOVOLJNI PRIJEDLOGOM PRORAČUNA

ZAGREB, 3. ožujka 2004. (Hina) – Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) nezadovoljni su prijedlogom proračuna za ovu godinu i očekuju nastavak pregovora o pojedinim proračunskim stavkama, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare NHS-a. Očekujemo da će u raspravi o proračunu svoj prostor imati i sindikati, bez obzira što nisu uputili niti jedan amandman preko neke političke stranke, istaknuo je predsjednik NHS-a Krešimir Sever. I s novom Vladom ponavlja se isto kao i s prethodnim – Vlada sama OLYMPUS DIGITAL CAMERAizradi prijedlog proračuna pa tek onda razgovara sa sindikatima, upozorio je Sever. Osim toga, u novom proračunu nisu predviđena sredstva za isplatu tužbi koje su zbog kršenja kolektivnog ugovora podigli državni službenici i namještenici, a ukupan iznos je već nadmašio dvije milijarde kuna, pri čemu se nova vlast izgovara na greške prethodne vlasti. “Hrvatskoj treba kontinuitet vladanja, a ne vlasti, jer se naslijeđene obveze trebaju ispunjavati, umjesto da svaka nova Vlada kuka zbog naslijeđa prethodne i kreće ispočetka”, naglasio je Sever. “Poručujemo ovoj Vladi da ne ostavlja dugove idućoj, a Hrvatskom saboru da se zastupnici prestanu prepucavati preko leđa korisnika državnog proračuna”, kazao je. Predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas ocijenio je da povećanje plaća od 4,3 posto, koje je dogovoreno s bivšom Vladom, nije dovoljno jer su državni službenici i dalje podcijenjeni u odnosu na javne službenike. Također, predviđeni rast BDP-a od 3,2 posto nije dovoljno razvojan, pogotovo uz predviđenu inflaciju od 2 posto, smatra Ihas. Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar upozorio je na smanjenje sredstava za MUP za 175 milijuna kuna, a kako plaće neće padati nego rasti za 4,3 posto, nedostatak novca najviše će se osjetiti na opremljenosti policajaca. Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač vjeruje da će se, unatoč političkim sporenjima, modernizacija HŽ-a nastaviti, jer je to uvjet za opstanak HŽ-a nakon što Hrvatska uđe u EU i otvori svoje pruge stranoj konkurenciji. (Hina) xmd ymd