NHS i HUS zatražili nadzor upravne inspekcije u MORH-u

NHS i HUS zatražili nadzor upravne inspekcije u MORH-u

(SDLSN, 18. ožujka) Sindikalne središnjice, Nezavisni hrvatski sindikati i Hrvatska udruga sindikata, kao i u njih u udruženi Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i Sindikat vojnih službenika i namještenika, zatražili su danas o Središnjeg ureda državne uprave nadzor upravne inspekcije u Ministarstvu obrane, zbog trogodišnjeg nedonošenja propisa o dodacima na plaću zbog uvjeta rada, težine i naravi posla i odgovornosti.

MORH_upravni_nadzor1

Naime, zbog ignoriranja zakonske obveze propisane Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama RH, državni službenici i namještenici u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH primaju plaću manju od one koja bi im trebala biti isplaćena da su im priznati dodaci na uvjete rada.

Sindikati su već ranije zatražili od Vlade RH da, sukladno Zakonu o sustavu državne uprave, raspravi stanje u Ministarstvu obrane i odredi mjere koje je to tijelo dužno poduzeti radi izvršavanja poslova državne uprave iz svog djelokruga, ali se Vlada na dopis sindikata uopće nije očitovala.

Sindikati koji djeluju u MORH i OSRH smatraju da je ignoriranje zakonske obveze donošenja pravilnika o dodacima na plaću od strane odgovornih u Ministarstvu sindikate dovelo u situaciju kad socijalni dijalog više nije moguć te će, ukoliko ni kroz sustav nadzora ne uspiju prisiliti poslodavca da ispuni svoju zakonsku obvezu, od članstva zatražiti podršku industrijskim akcijama.

Ako više od 4.000 tisuće sindikalno organiziranih građana ne može ostvariti zakonom propisana prava, a da Vlada i odgovorna državna tijela zbog toga ne nalaze za shodno reagirati, što tek mogu očekivati građani kao pojedinci?

Sindikati će stoga ponovno predsjedniku Mesiću, kao vrhovnom zapovjedniku OSRH, uputiti zahtjev za prijam.

Nadaju se da će predsjednik Mesić, koji je pokazao interese za probleme mladih časnika u HV i sporne narudžbe vojne opreme i odora, pokazati jednak interes za probleme s kojima se susreću državni službenici i namještenici u sustavu obrane.

Pročitajte još…

NHS I HUS ZATRAŽILI NADZOR UPRAVNE INSPEKCIJE U MORH-U

hina_logo

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) –  Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Hrvatska udruga sindikata (HUS), kao i njihovi članovi Sindikat državnih službenika i namještenika i Sindikat vojnih službenika i namještenika, zatražili su danas od Središnjeg ureda državne uprave nadzor upravne inspekcije u Ministarstvu obrane (MORH), jer već tri godine nisu doneseni propisi o dodacima na plaću zbog uvjeta rada, težine i naravi posla i odgovornosti.
MORH_logoZbog ignoriranja obveze propisane Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama, državni službenici i namještenici u MORH-u i OSRH-u primaju umanjene plaće jer im nisu priznati dodaci na uvjete rada, kaže se u priopćenju sindikata.

Sindikati su već ranije zatražili da Vlada raspravi stanje u MORH-u i odredi mjere radi izvršavanja poslova državne uprave iz svojeg djelokruga, ali se Vlada na njihov dopis  uopće nije očitovala.
Sindikati koji djeluju u MORH-u i OSRH-u smatraju da ih je ignoriranje zakonske obveze donošenja pravilnika o dodacima na plaću dovelo u situaciju kad socijalni dijalog više nije moguć pa će, ako ni kroz sustav nadzora ne uspiju prisiliti poslodavca da ispuni svoju zakonsku obvezu, od oko 4.000 članova zatražiti podršku industrijskim akcijama.
Sindikati će stoga ponovno zatražiti prijem kod predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH-a Stjepana Mesića, kaže se u priopćenju.
Nadaju se da će Mesić, koji je pokazao interes za probleme mladih časnika u HV-u i sporne narudžbe vojne opreme i odora, pokazati jednak interes za probleme s kojima se susreću državni službenici i namještenici u sustavu obrane.
(Hina) pp/xmd ymd

NHS I HUS ZATRAŽILI NADZOR UPRAVNE INSPEKCIJE U MORH-a

HRT_logo18. ožujka – Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Hrvatska udruga sindikata (HUS), kao i njihovi članovi Sindikat državnih službenika i namještenika te Sindikat vojnih službenika i namještenika, zatražili su od Središnjeg ureda državne uprave nadzor upravne inspekcije u Ministarstvu obrane (MORH), jer već tri godine nisu doneseni propisi o dodacima na plaću zbog uvjeta rada, težine i naravi posla i odgovornosti.

Zbog ignoriranja obveze propisane Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama, državni službenici i namještenici u MORH-u i OSRH-u primaju umanjene plaće jer im nisu priznati dodaci na uvjete rada, stoji u priopćenju sindikata.

Sindikati su već prije zatražili da Vlada raspravi stanje u MORH-u i odredi mjere radi odrade poslova državne uprave iz svojeg djelokruga, ali se Vlada na njihov dopis uopće nije očitovala.

Sindikati koji djeluju u MORH-u i OSRH-u smatraju da ih je ignoriranje zakonske obveze donošenja pravilnika o dodacima na plaću dovelo u situaciju kada socijalni dijalog više nije moguć pa će, ako ni kroz sustav nadzora ne uspiju prisiliti poslodavca da ispuni svoju zakonsku obvezu, od oko 4.000 članova zatražiti potporu industrijskim akcijama. Sindikati će stoga ponovno zatražiti prijam kod predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH-a Stjepana Mesića. (H/mb)