NHS PITA VLADU ZAŠTO HRVATSKOJ TREBA NOVI ARANŽMAN S MMF-OM

NHS PITA VLADU ZAŠTO HRVATSKOJ TREBA NOVI ARANŽMAN S MMF-OM

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZAGREB, 11. ožujka 2004. (Hina) – Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever zatražio je danas od Vlade objašnjenje zašto Hrvatskoj treba novi stand-by aranžman s MMF-om, o čemu su bi razgovori trebali početi idućega mjeseca. “Pitamo premijera Ivu Sanadera, ministra financija Ivana Šukera i guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog zašto Hrvatska treba novi aranžman s MMF-om“, izjavio je Sever na konferenciji za novinare.
Bivši voditelj misije MMF-a u Hrvatskoj Hans Flickenschild prije odlaska je izjavio kako mu je bivša Vlada naznačila da neće sklapati  novi aranžman, podsjetio je Sever upozorivši kako se sada čak tvrdi da je novi aranžman s MMF-om važan za pristup Hrvatske Europskoj uniji. “NHS želi znati na što će se nova Vlada obvezati prema MMF-u i kolika će biti cijena za hrvatske građane“, istaknuo je Sever. Ako je Sanader doista opredijeljen za socijalni dijalog pozvat će na vrijeme socijalne partnere na raspravu o novom stand-by aranžmanu, naglasio je predsjednik NHS-a. “Bili smo protiv svih dosadašnjih aranžmana s MMF-om, a bit ćemo i protiv novoga jer se bojimo da bi se u njemu moglo još svašta progurati na štetu hrvatskih radnika“, rekao je Sever te kao primjer naveo prošlogodišnje izmjene Zakona o radu koje su provedene pod pritiskom MMF-a. Tada je najavljeno daljnje olakšavanje uvjeta za otpuštanje radnika. što je za sindikate neprihvatljivo jer je tržište rada u Hrvatskoj ionako prefleksibilno, pa sada treba poboljšati sigurnost radnika.

NHS se boji i novih pritisaka na plaće i otpuštanja u državnim i javnim službama, što bi MMF također mogao zatražiti tijekom novih pregovora.
(Hina) xmd ymd