NHS UPOZORAVA: Hrvatska bi mogla postati talac MMF-a!

NHS UPOZORAVA: Hrvatska bi mogla postati talac MMF-a!

Misija MMF-a započela obilazak hrvatskih financijskih institucija

101Misija Međunarodnog monetarnog fonda predvođena Dimitrijem Demekasom stigla je danas u sedmodnevni posjet Hrvatskoj i započela razgovore u Hrvatskoj narodnoj banci i Ministarstvu financija. Oni bi trebali rezultirati novim i drukčijim stand-by aranžmanom, a kako kaže ekonomski stručnjak Dražena Kalogjera, u desetljetnoj povijesti hrvatskih odnosa s MMF-om stand-by aranžmani postali su pitanje opstanka zemlje koja živi na dug. Veliku krivnju za to snosi i sam MMF jer on se nije pobunio protiv ogromnog trgovačkog deficita ni protiv precijenjene kune koja je sve to izazvala. MMF je o tome šutio, kaže Kalogjera, dok smo mi mogli redovno otplaćivati naše dugove. Sada kad je to došlo u pitanje njih hvata panika i sada postavljaju vrlo stroge uvjete, a kakvi će oni biti saznat ćemo vrlo brzo, veli Kalogjera.

Nadamo se da se operacija MMF-a ne provodi po načelu "pretraži i uništi"
Nadamo se da se operacija MMF-a ne provodi po načelu “pretraži i uništi”

Nezavisni hrvatski sindikati zatražili su od Vlade hitan razgovor o novim pregovorima s MMF-om, zabrinuti zbog socijalnih restrikcija koje bi mogao postaviti novi aranžman. I Kalogjera se slaže da bi po logici stvari stroga fiskalna konsolidacija zahtijevala smanjenje socijalnih izdataka.

NHS UPOZORAVA: Hrvatska bi mogla postati talac MMF-a!

nhs-logo(SDLSN, 13. travnja) U povodu najave novog stand-by aranžmana sa MMF-om, NHS je uputio pismo predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, u kojem traže hitan razgovor o tome. Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Sanader,

slijedom najava novog stand-by aranžmana Republike Hrvatske sa Međunarodnim monetarnim fondom kao i početka razgovora sa Misijom MMF-a koji bi trebali započeti danas, tražimo hitan razgovor o toj temi ili posebno ili na sljedećoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća najavljenoj za 15. travnja 2004. godine.

imfMi u Nezavisnim hrvatskim sindikatima smatramo neprimjerenim svako daljnje približavanje Republike Hrvatske MMF-u. Upozoravali smo i bivšu Vladu RH na negativne strane stand-by aranžmana sa MMF-om od kojih je ovaj posljednji, za koji je vrlo jasno najavljeno kako neće biti ispoštivan odnosno uspješno završen, svakako pokazatelj sa koliko opreza i nužnih priprema treba pristupati svakom dogovoru ili aranžmanu sa MMF-om. Najave kako će novi aranžman biti daleko stroži i zahtjevniji prema Republici Hrvatskoj upravo zbog neispunjenog prethodnog logične su, ali nisu prihvatljive. Naime, takvim bi novim aranžmanom Republika Hrvatska sebe mogla dovesti u ulogu taoca MMF-a, a čega su primjeri iz mnogih zemalja svijeta nazočni cijeli niz godina. Razumijemo kako se Republika Hrvatska nalazi u teškoj situaciji zbog svoje visoke zaduženosti i obveza prema stranim kreditorima, zbog visoke stope proračunskog deficita kao i vrlo visokog deficita u vanjskotrgovinskoj razmjeni, no bez obzira na sve mora tražiti nove putove izlaska iz te situacije, a ne kroz nove, još teže obveze prema MMF-u.

Potpuno je neprihvatljivo da teret ranijih neizvršenih obveza prema MMF-u sada dodatno plaćaju hrvatski građani. Restrikcije na socijalnom planu koje bi mogao postaviti novi hostagestand-by aranžman podjednako bi pogodile hrvatske radnike, a posebno zaposlene u državnim i javnim službama i poduzećima, umirovljenike, branitelje, nezaposlene kao i sve socijalno ugrožene kategorije, a posebno one koji primaju bilo kakovu vrstu pomoći.

Šalje li Vlada Republike Hrvatske ovakvim novim stand-by aranžmanom poruku kako nije sama u stanju rješavati nagomilane probleme, odnosno kako su joj za to nužni oslonac i znanje MMF-a? Republika Hrvatska jednostavno si ne može i ne smije dopustiti da joj socijalnu pa i gospodarsku politiku u zemlji vode ili uvjetuju aranžmani sa MMF-om. Pitamo koliko onda svojeg suvereniteta Republika Hrvatska daje MMF-u na tim područjima? Često puta vladama takvi aranžmani dobro dolaze kao alibi za rezanje radnih i socijalnih prava njihovih građana, ali je činjenica da na kraju račun ispostavljaju tim istim građanima koji to prepoznaju i vrednuju na izborima. No na izborima vlade bivaju kažnjene gubitkom vlasti, ali građanima na žalost ostaju trajne i teško popravljive posljedice takvih postupaka.

Prije malo više od mjesec dana javno smo i ovu Vladu RH pozvali na razgovor vezano uz najavljivani stand-by aranžman sa MMF-om. Nije se odazvala i takav sastanak nije održan iako bi i za samu Vladu bilo dobro da zbog svojih pregovaračkih pozicija u razgovoru sa Misijom MMF-a prethodno dobije stav socijalnih partnera, a posebno sindikata. Pitamo, u kojem će se ozračju odvijati i najavljeni pregovori između Vlade RH i sindikata državnih i javnih službi?

Sve su to više nego dovoljni razlozi za traženje i održavanje razgovora između Vlade RH i socijalnih partnera, a vezano uz najavljeni novi stand-by aranžman sa MMF-om.

S poštovanjem

Nezavisni hrvatski sindikati
Predsjednik
Krešimir Sever