NHS ZATEČEN ŠTO SE ZAKON O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA MIJENJA BEZ KONZULTACIJA SA SINDIKATIMA

NHS ZATEČEN ŠTO SE ZAKON O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA MIJENJA BEZ KONZULTACIJA SA SINDIKATIMA

surpriseZAGREB, 28. svibnja 2004. (Hina) –  Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatečeni su što je Vlada  jučer prihvatila prijedlog izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima, a da se prethodno nije konzultirala sa sindikatima državnih službi.
Po Vladinu Poslovniku predlagatelj je prigodom pripreme prijedloga i mišljenja (pa tako i zakona) u pravilu taj tekst dužan uputiti na mišljenje udrugama u čiji djelokrug pripadaju, a u ovom slučaju to su sindikati državnih službi, ističe NHS u priopćenju.
Bilo bi u duhu socijalnog partnerstva da je Vlada sa sindikatima državnih službi otvorila socijalni dijalog o temi koja je za njihove članove toliko važna.
Državni službenici i namještenici čine jedinstveni sustav na kojem počiva funkcioniranje države pa je izuzetno važno da Vlada s njima raspravi promjenu zakona koji uređuje njihova prava i obveze.
NHS traži da Vlada u najkraćem mogućem roku pozove na sastanak sindikate državnih službi i s njima raspravi izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, pa ga potom uputi i na  Gospodarsko-socijalno vijeće.
(Hina) pp/xmd ymd

Zakonski prijedlog možete pročitati ako kliknete na riječ: ZoDSiN