Ni NHS ni SSSH ne prihvaćaju zamrzavanje rasta plaća u 2009. godini

SANADERU ODBIJENICA
Ni NHS ni SSSH ne prihvaćaju zamrzavanje rasta plaća u 2009. godini

lova_vl141108

Autor Lj. Gatarić, R. Kovačević Barišić

Ni Nezavisni sindikati, ni Savez samostalnih sindikata Hrvatske, ni Hrvatska udruga sindikata ne prihvaćaju zamrzavanje ili ograničavanje rasta plaća u 2009. godini kao mjeru za izlazak iz krize! Plaće su ugovorene kolektivnim ugovorima ili sporazumima i jedino se socijalnim dijalogom mogu mijenjati, složile su se najveće sindikalne središnjice NHS, SSSH, te HUS odakle je stigla prva odbijenica Ivi Sanaderu.

Megalomanija trn u oku
vl_logo– U obranu plaća spremni smo pozvati na javne prosvjede i industrijske akcije – poručuje Severov NHS, koji od Vlade traži cjelovite mjere za izlaz iz krize bez prebacivanja tereta na leđa radnika. I NHS i SSSH pozivaju da se preispitaju pogodnosti dužnosnika i menadžera u poduzećima, a upozorava se i na curenje državnog novca na sve strane. Inače, u javnom je sektoru SSSH najzastupljeniji u zdravstvu. NHS Kreše Severa većinski je u državnoj upravi, a Matica sindikata javnih djelatnosti u obrazovanju.

Megalomanske investicije trn su u oku sindikalcima. Želi li da njegov sindikat pristane na zamrzavanje plaća, Sanader mora odustati od gradnje Pelješkog mosta, rekao je Vilim Ribić, vođa sindikata znanosti.

– To će biti samo jedan od naših zahtjeva jer ćemo nakon konzultacija s nizom ekonomista sastaviti popis projekata i poteza od kojih Vlada mora odustati ili koje mora provesti ako želi naš pristanak na zamrzavanje plaća – prokomentirao je jučer Ribić i dodao da se radi i posebna analiza koja će pokazati je li zamrzavanje plaća dobar potez s makroekonomskog aspekta, pa će i tu analizu staviti na stol.

zamrzavanje_NHS_VLSindikalne kritike polaze od toga da premijer žrtvuje jedino prava i primanja zaposlenih, kojima su i ove godine plaće realno u minusu, pa bi s njihovim daljnjim zamrzavanjem standard i realna vrijednost zarada u dvije godine pali najmanje šest do sedam posto, čak i ako bi se inflacija spustila prema četiri posto. Zamrznu li se plaće, državni će službenici izgubiti u prosjeku oko 3600, a nastavnici u školama oko 4800 kuna, dok se s druge stane traži od njih da s istim primanjima plate 960 kuna za policu dopunskog osiguranja. Plaće su dogovorene kolektivnim ugovorima i sporazumima i jedino se socijalnim dijalogom mogu mijenjati, složni su sindikati.

Ekonomisti kažu da sindikati s pravom kritiziraju kad kažu da je Vlada nekonzistenta, pa je jedina žrtva koju sa svoje strane pridonosi zabrana javnim poduzećima da im šalju i kupuju božićne darove. Konzultant Željko Perić kaže da je poziv na štednju potreban i dobrodošao, Vlada ima pravo zamrznuti plaće svima koji se financiraju iz proračuna, ali ako se i dalje budu forsirali neki luksuzni infrastrukturni projekti, Vlada će izgubiti kredibilitet i ispast će da se sve prelama preko leđa radnika.
– Ako je Vlada stvarno svjesna dubine krize, onda to svojim postupcima mora jasno i pokazati i ne bi trebala kalkulirati s odgađanjem donošenja proračuna, jer to može biti protumačeno kao kalkulatnsko ponašanje onih kojima baš i nije jasno moramo li ili ne moramo štedjeti.

Inventura projekata
Moje je čvrsto mišljenje da su, primjerice, Pelješki most i zgrada Zračne luke Zagreb prekrasne građevine koje bismo si mogli priuštiti u dobrim vremenima i to tek kada naš BDP po stanovniku dosegne razinu Singapura ili Austrije, dodaje Perić. Sindikalac Ribić kaže da će tražiti od vlade da odustane od svih projekata koji nemaju visoku isplativost, a inventuru će mu provesti ekonomisti znanstvenici iz sindikalnih redova.

Koliko će ta inventura imati smisla s obzirom da su središnjice složne u odbijanju zamrzavanja plaća, sindikati se moraju međusobno dogovoriti.

zamrzavanje_HRT141108

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) priopćio je da ne prihvaća zamrzavanje ili ograničavanje rasta plaća u 2009. kao mjeru za izlazak iz krize i nametanje bilo kakvih izdvajanja za zdravstvenu reformu.

Plaće u Hrvatskoj su preniske i u većini slučajeva nedostatne za podmirenje osnovnih životnih troškova. Dogovorene su kolektivnim ugovorima ili sporazumima i jedino se mogu mijenjati socijalnim dijalogom s partnerima, ističe SSSH.

zamrzavanje_HRT141108_filmUmanjite beneficije dužnosnika i menadžera
Traži od Vlade, kao najodgovornije za nastalu situaciju, konkretnu analizu stanja i prijedlog mjera (umanjenje prevelikih plaća i beneficija dužnosnika, ukidanje povlaštenih mirovina, ukidanje besplatnih parkirališta i garaža, smanjivanje troškova reprezentacije).

SSSH se protivi megalomanskim investicijama, a zauzima se za stimuliranje manjih investicijskih projekata koji zapošljavaju domaću radnu snagu, koriste se domaćim materijalima, brzo vraćaju uloženo i podižu životni standard.

Rezerve u sivoj ekonomoiji i radu na crno
Također je protiv otpuštanja radnika. Poslodavci menadžerske zarade i bonuse trebaju smanjiti i preusmjeriti u očuvanje radnih mjesta, a država u proračunu treba osigurati sredstva za pomoć poslodavcima koji zbog krize imaju teškoća u poslovanju.

SSSH također traži efikasniju državu i djelotvorniju borbu protiv sive ekonomije i rada na crno, jer tu leže rezerve s kojima se može djelovati u kriznim situacijama, kaže se u priopćenju.

NHS također protiv zamrzavanja
Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) također ne pristaju na zamrzavanje niti ograničavanje rasta plaća za 2009. Najavljuju da su za obranu plaća spremni pozvati na javne prosvjede i industrijske akcije. Od Vlade traže mjere za izlazak iz krize bez prebacivanja tereta na leđa radnika.

Razumijevajući nadolazeću krizu taj sindikat poziva premijera Ivu Sanadera da uputi poziv gospodarskim stručnjacima, bez obzira na stranačke boje na formiranje zajedničkog tima koji će predložiti cjelovite mjere za izlazak iz krize.

Iz NHS-a tvrde da državni novac curi na sve strane, da treba početi od krpanja tih rupa, te poručuju kako radnici nemaju povjerenja – do sada su uvijek izigrani.

Povećanje plaća do razine inflacije nije povećanje
NHS smatra da se pri najavama zdravstvene reforme, poskupljenja plina i povećanja kamata na kredite prezaduženih građana ne smiju zamrzavati plaće. Ujedno pitaju može li se čak i povećanje plaća do razine stope inflacije nazvati rastom.