Nije Fabergeovo jaje, nego automobili za MUP

Nije Fabergeovo jaje, nego automobili za MUP

ostojic_hrt081112

(HRT, 8. studenoga 2012.) Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju suglasnosti MUP-u za nabavu 64 službena vozila putem operativnog leasinga. Bez nova 64 vozila za pratnju štićenih osoba Ministarstvo unutarnjih poslova ne može funkcionirati, tvrdi ministar Ranko Ostojić.

hrt_logo170512Istaknuo je kako je riječ o obnovi voznog parka iste klase automobila kojima je istekao leasing ili će uskoro isteći. Obnova se obavlja preko Središnjeg ureda za javnu nabavu putem natječaja, dodao je. Mjesečno će se izdvajati 520 tisuća kuna, a u iduće tri godine više od 16 milijuna kuna.

Ostojić je izvijestio da postoje tri kategorije štićenih osoba, među kojima su i one koje više nisu na funkcijama u određenom razdoblju, u skladu sa sigurnosnom procjenom. Dodao je da policija štiti i strane dužnosnike u službenom posjetu Hrvatskoj, kao što je nedavno bio slučaj i s američkom državnom tajnicom Hilary Clinton.

Na novinarski upit stoji li tvrdnja da je popravak starih službenih vozila skuplji od nabave novih, Ostojić je naveo primjer Vatrogasne zajednice koja je više novca platila za popravak vozila nego što bi stajala nova.

No sindikat državnih službenika u toj Vladinoj matematici baš i ne vidi računicu. Znači kad treba udarati po državnim službenicima, onda krize ima, a kad treba nabavljati nova vozila, onda je nema, poručio je Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Znao je premijer Zoran Milanović što ga čeka, pa se unaprijed opravdavao. Kao da nabavljamo Fabergeovo jaje ili kupujemo Mona Lisu. To je nešto potpuno normalo i spada u operativni trošak poslovanja, poručio je sa sjednice Vlade.