Nismo za zamrzavanje plaća

razgovor: PROF. DR. BRANKO GRČIĆ ZASTUPNIK SDP-a I DEKAN SPLITSKOG EKONOMSKOG FAKULTETA O RAZLOZIMA ULASKA U SANADEROVO EKONOMSKO VIJEĆE

Nismo za zamrzavanje plaća

Osobno sam predlagao da se u pregovore sa sindikatima oko plaća uđe s jednim načelnim stavom Vlade, uz dvije varijante: ili da se plaće usklađuju s inflacijom, ili da prate rast plaća u gospodarstvu

Razgovarala Tihana TOMIČIĆ

Grcic_Branko_NL301108Ovog tjedna su SDP-ovci prof. dr. Ljubo Jurčić i prof. dr. Branko Grčić postali dijelom Vladinog Ekonomskog vijeća, savjetodavnog tijela sastavljenog od najeminentnijih hrvatskih ekonomista s čije je prve sjednice, međutim, već poručeno kako će se u 2009. godini voditi bitka ne samo za plaće zaposlenih, nego i radna mjesta. Što uopće rade SDP-ovci u takvom tijelu, koji je cilj Ekonomskog vijeća i neće li ekonomisti poslužiti kao alibi za nove Vladine oštre rezove, pitali smo prof. dr. Branka Grčića.
– Koliko znam, kolega Jurčić je u Ekonomsko vijeće ušao kao predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, a ja kao dekan splitskog Ekonomskog fakulteta. Naravno da sam prije toga održao konzultacije s predsjednikom stranke Milanovićem, kao i sa kolegama iz kluba zastupnika SDP-a, te je naš ulazak dobio podršku.

Smanjiti neporezni teret poduzetnicima
– Poanta je u tome, veli Grčić, da su se u Vladinom Ekonomskom vijeću našli ljudi različitih ekonomskih škola, a onda i različitih političkih uvjerenja. To je mjesto gdje imamo priliku promovirati i vlastite stavove, pa naravno i stavove stranke kojoj pripadamo, na primjer stav SDP-a da je potrebno smanjiti neporezni teret poduzetnicima, pogotovo sad kad prijeti recesija. Takav prijedlog zakona upravo je u izradi i SDP će uskoro s njim ući u saborsku proceduru. Te stavove na prvoj sjednici su novilist_logopodržali i Ivica Mudrinić kao predsjednik GSV-a i neki drugi, što dakle znači da je moguće da se ti prijedlozi uskoro i u praksi primjene. Drugo, osobno sam predlagao i da se u pregovore sa sindikatima oko plaća uđe s jednim načelnim stavom Vlade, uz dvije varijante: ili da se plaće usklađuju s inflacijom, ili da prate rast plaća u gospodarstvu.
Mislite, s određenim kompromisnim rješenjem?
– Tako je. Sindikati idu maksimalistički, Vlada traži zamrzavanje, ali možda treba naći opcije koje će zadovoljiti obje strane.
No, u svim izvještajima s tog skupa stoji da su svi odreda u Ekonomskom vijeću podržali zamrzavanje plaća?
– Ne, to nije istina. Jurčić je predložio da se sindikati pokušaju uskladiti i doći s jedinstvenim stavom, te da im kolega Lovrinčević s Ekonomskog instituta bude na raspolaganju oko razrade ovih spomenutih varijanti. Naš je cilj da barem dođe na raspravu takav prijedlog, koji bi dokazao da je moguće naći kompromis za obje strane.

Probleme riješiti bez MMF-a
grcic_NL301108_okvirNe bojite se da ćete biti iskorišteni kao alibi za HDZ-ovu Vladu?
– Ne, jer glavna uloga Ekonomskog vijeća je savjetodavna. Zna se tko donosi odluke i tko je za njih odgovoran, a to je Vlada. Ne postoji mogućnost da bilo kakve odluke Vlade budu pokrivene našim članstvom u Ekonomskom vijeću.
Zašto je važno da državni proračun bude na nultom deficitu?
– Tu se doista svi slažemo, pogotovo zbog informacija koje dobivamo o stanju u financijskom sektoru, zbog činjenice da će biti sve teže ili nemoguće dobiti kreditiranje na financijskom tržištu, kao se već vidjelo s HBOR-om, HAC-om itd. U takvim uvjetima, uz velike deficite u svim sektorima, logično da je potreban veći stupanj štednje na svim razinama, a prvo u samoj državi. Iskazivanje namjere da se ostvari nulti deficit važno je i za kredibilitet zemlje, da se pokaže da je država ozbiljna, to je važan signal financijskim institucijama da smo odgovorni.
Hoće li se po vama dogoditi da će se Hrvatska opet morati obratiti za pomoć MMF-u, koji je uvijek bauk?
– Iskustvo Mađarske pokazuje da takvi aranžmani proizvode još radikalnije zahtjeve za kresanjem potrošnje, a to znači plaća i socijalnih davanja. Zato doista treba učiniti sve da se problemi financiraja u 2009. riješe bez MMF-a. Spominju se EBRD i Europska investicijska banka kao puno povoljnija opcija.

Sačuvati standard svih koji su na proračunu
Koji su po vama sektori u kojima bi prvo moglo doći do gubitka radnih mjesta, i nudi li Vlada ikakvu socijalnu kompenzaciju za to?
– Znamo da je brodogradnja već u ogromnim problemima, a bit će ugrožene i druge djelatnosti koje su i dosad imale najmanje profite – drvna, tekstilna, kožna, metalska industrija. Na ovom sastanku koje bilo riječi o socijalnim mjerama, još se nije stiglo do toga, ali očito je da će država pokušati intervenirati direktnim potporama tim djelatnostima kroz osnivanje interventnog fonda. No, pritom je isključivo riječ o državnim garancijama za njihova financijska zaduženja. Govoreći s aspekta SDP-a kojem pripadam, mi smo zainteresirani da se u prvom redu sačuva standard svih koji su na proračunu – zaposlenih u javnoj upravi, ali i umirovljenika i socijalno ugroženih. A naravno, treba i formirati konkretne programe zaštite radnih mjesta, odnosno zbrinjavanja viškova kroz formiranje jednog “rizičnog fonda”, javnog fonda strogo namjenskog, čiji bi karakter bio privremeni. Naravno, treba na neko vrijeme zaustaviti velike projekte kao što je Pelješki most, nova pruga i slično, a osobno smatram da nikako ne smiju pasti državne potpore poduzetnicima. To je direktno u cilju očuvanja zaposlenosti, što mora biti glavni cilj.
Ne znam jeste li svjesni da javnost percipira poruke sa Ekonomskog vijeća kao jedinstvene poruke svih, neovisno o strankama, što znači da se stvara dojam da SDP podržava prijedloge premijera Sanadera?
– Uvijek postoji opasnost da nas se krivo percipira, ali smatram da je način rada koji je dogovoren takav da čuva integritet svakog od članova ovog tijela. Mi iznosimo osobne stavove i ne donosimo odluke. Mislim da je to jasno.
U kojem trenutku biste se vi SDP-ovci ustali od stola i rekli: mi ne podržavamo Vladina rješenja?
– Ne mogu to reći, tek smo na početku rada Vijeća. Pustimo da vidimo kako će stvari teći.