Ništa od ukidanja »viška« općina, gradova i županija

PREMIJERKA OBEĆALA PA POREKLA: NEĆE BITI REVIZIJE BROJA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE BEZ ŠIROKE JAVNE RASPRAVE

Ništa od ukidanja “viška” općina, gradova i županija

ls_nl081209

Preustroj se sigurno neće dogoditi do kraja Kosoričinog mandata, ali niti do sljedećih lokalnih izbora

novilist_logoZAGREB – Niti jedna županija, grad ili općina neće biti ukinuta za mandata vlade Jadranke Kosor, niti do idućih lokalnih izbora, objavili su predstavnici vladajućeg HDZ-a na jučerašnjem okruglom stolu Ministarstva uprave o teritorijalnom preustroju Hrvatske.
Iako je prije manje od mjesec dana premijerka Kosor javno poručila kako je upravo revizija (preko)brojnih jedinica lokalne samouprave jedan od ključnih zadataka njezine Vlade, a potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić zalagala se za ukidanje čak 150 neodrživih općina, jučer je Kosor objavila usporavanje tog procesa.
– Otvaramo široku javnu raspravu u kojoj želimo čuti mišljenja svakog grada, općine i županije, i posebno naglašavam da, kad je riječ o mogućem ukidanju jedinica lokalne samouprave, nikakvu odluku još nismo donjeli a hoćemo li ju donijeti, vidjet ćemo na kraju procesa. Želim posebno istaknuti da ništa od ovog posla s kojim započinjemo ne može biti na tragu poništavanja rezultata lokalnih izbora, koji su bili prije svega šest mjeseci, kazala je premijerka Kosor, poručujući tako, drugim riječima, da do novih lokalnih izbora neće biti ukinuta niti jedna jedinica lokalne samouprave. Još ljetos su pojedini članovi Vlade, među kojima najglasnije potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić, objašnjavali kako je u Hrvatskoj viška barem jedna trećina od ukupno 576 jedinica lokalne uprave i samouprave, te se zalagali za ukidanje 150 općina.

Kosor je još naglasila kako HDZ-ova vlada u teritorijalni preustroj neće ići bez postizanja punog političkog konsenzusa, napomenuvši pri tom kako je svjesna da će upravo ova reforma biti vrlo teška.
– Slično kao i kod ukidanja i spajanja sudova, s kojim smo imali velikih problema, bilo je i kada smo najavili racionalizaciju broja općina. Reakcija je s političke i lokalne razine bila: “To je načelno u redu, ali moje ne diraj”. Zato će konsenzus političkih stranaka biti nužan ako se u konačnici odlučimo na rezove, objasnila je Kosor.
Predstavnici udruga općina i gradova, poduprli su Vladinu namjeru da se, prije bilo kakvih promjena u teritorijalnom preustroju države, napravi dubinska analiza održivosti svih sadašnjih jedinica lokalne samouprave, ali su i naglasili da se mora promijeniti i način financiranja i djelokrug lokalne samouprave.
– Nije stvar u tome da ukinemo dvije tri općine, pa ni njih 15. Pitam ja vas, dečki, gdje je lova, gdje je ministar Šuker? Pozivamo se na primjer Danske i njezine odlične lokalne samouprave, samo tamo lokalnoj razini ide 70 posto ukupnih javnih prihoda države, a u Hrvatskoj lokalnoj razini ide svega 10 posto. Cilj nam mora biti europski prosjek, gdje lokalnoj razini ostaje oko 30 posto ukupnih javnih prihoda, kazao je istarski župan Ivan Jakovčić poručivši kako je sretan što se danas o teritorijalnom ustroju barem razgovara, a “ne nameće ga se diktatom kao 1993.”. Većina prisutnih župana i bivših župana, među njima i Jakovčić, Zlatko Komadina i Radimir Čačić, upozorila je kako su županije u sadašnjem obliku neodržive jer s minimalnim sredstvima koja su im namjenjena ne mogu ispunjavati obveze prema građanima. Nataša BOŽIĆ