Nitko neće u policajce

Nitko neće u policajce

vl_lgoROVINJ – Prvi čovjek rovinjske policijske postaje načelnik Elvis Benčić nije zadovoljan učinkom svojih djelatnika u prošloj godini. Od evidentiranih 767 kaznenih djela samo su 333 riješena. Iako su dvije odrasle osobe umrle od predoziranja, policija je prošle godine pronašla samo 2,5 kilograma marihuane, devet grama kokaina i veće količine tableta.

Dogodilo se i dvostruko ubojstvo i samoubojstvo ubojice Mustafe Hasetovića, dva pokušaja razbojstva i krađa bankomata koji još nije pronađen. Načelnik Benčić u svom izvješću Gradskom poglavarstvu slabiji učinak policije pravda manjkom djelatnika jer su u međuvremenu četiri policajca napustila službu, a novi nisu došli jer ih naprosto nema.

VL160207_policija

U Istri trenutačno nedostaje 75 policajaca, a iako je raspisan natječaj, malo ih se javilo. Tome je glavni krivac težina posla i slabe plaće, ali i neriješeno stambeno pitanje. Pula će taj problem riješiti ustupanjem građevnog zemljišta za gradnju policijskih stanova pa se to očekuje i od rovinjskog Poglavarstva.

Zbog manjka policajaca trpi i projekt “Policajac u zajednici”, kojih je na području Rovinjštine raspoređeno šest, ali su oni češće na drugim intervencijama nego u službi građana.

Gradska uprava će, kao i lani, od Policije zatražiti pojačanje za turističke sezone, za koje osigurava plaće iz gradskog proračuna, ali je pitanje hoće li ih i dobiti. (F. Ž.)